Szerző: Berta László
Megjelent: 4 éve

Bátrabb nők, érzékenyebb férfiak - az állásbörzén is szembeötlő, hogy a nemek közelednek

A nők bátrabbak lettek, a férfiakban sok a félelem. A nők aktívabban keresik, hogyan szerezhetnének új lendületet az álláskeresésben, és egyetemista karrierjüket segítő diákszervezetet alapítanak. Az viszont mindkét nemre nézve aggasztó, hogy egyre többen próbálnak divat-képességekkel érvényesülni, miközben elfedik valódi értékeiket - gyűjtésünk a HVG Állásbörzéről.

Évről évre több férfi mutatja meg magát közelebbről a HVG Állásbörze grafológusainak. Százalékban kifejezve 60-40 a nők javára, de közelítenek hozzájuk a férfiak. Tudtuk meg a Duktus '94 kézíráselemző cégtől, amely a börze két napja alatt 120-150 írást elemez, immár hatodik éve.

„Egyre több férfi vállalja, hogy foglalkozik a lelkével. Ez ma már nem ciki” - fogalmazta meg ennek okát Hajnácsné Fábián Éva, ügyvezető. Az utóbbi években szerzett tapasztalataikat úgy foglalhatjuk össze, hogy a férfiak és a nők egyre jobban hasonlítanak egymásra: „A nők erőteljesebbek lettek, jobban kommunikálnak, bátrabbak, meg merik mutatni magukat. A férfiakban sok félelmet, szorongást látunk, nehezebben nyílnak meg. Érzékenyebbek lettek, még ha kívülről a klasszikus értelemben vett férfi szerepnek akarnak is megfelelni. Ezért a két nem közelít egymáshoz” - mondta el Hajnácsné Fábián Éva.

duktusVannak visszajáró kliensek
Vannak visszatérő embereik. Egy fiatal férfi több éven át járt hozzájuk tanácsadásra az állásbörzéken, mert nem találta meg a képességeinek megfelelő munkát. Végül elfogadta, hogy ne nagy cégeket, hanem kisebb közeget keressen magának. Ilyen munkahelyen dolgozik már két éve, és beválhatott neki, mert az utóbbi állásbörzéken már nem találkoztak vele.

Divat-képességekkel villognának

„Tanácsadásainkon egyre gyakoribb, hogy sokan nem mutatják meg valódi képességeiket, inkább divat-képességekkel próbálnak érvényesülni. Csupa kifelé mutató tulajdonságot próbálnak mutatni, hogy extrovertáltak, proaktívak, rugalmasak. Vezetői tulajdonságokat próbálnak mímelni. Olyan valódi képességeket viszont a háttérbe temetnek, hogy precízek, megfontoltabbak, de lassabbak, mert ez most nem divat” - mondta el Hajnácsné Fábián Éva.

Árulkodó jelek

A negyedórás elemzések alatt megpróbálnak kiutat mutatni a grafológusok. Ha szükségét látják, könyvet vagy személyiségfejlesztő tréninget ajánlanak. Hajnácsné Fábián Éva állítja, hogy képesek információt adni az írás elemzésével:

  • a szellemi képességekről: például kreativitás, gondolkodásmód (összesen 140 féle szempont van)
  • az érzelmi területről például: kiegyensúlyozottság, agresszivitás
  • a munkához való hozzáállásról: szeret-e, akar-e dolgozni; mennyire megbízható, szavatartó; fellelhetők-e a vezetői képességek; képet kapnak az úgynevezett akarati intenzitásról is: mert az egy dolog, hogy valakinek sok energiája van, de lehet, hogy nincs benne elég akarat ahhoz, hogy a munkáját jelentő tevékenységgel foglalkozzon
  • a szociális viszonyokról: például együttműködés a munkahelyen.


A megbízhatóságra tett megjegyzése megütötte a fülünket. Hogyan tudnak erre következtetni az írás alapján? „Akkor lesz valaki megbízható, ha megtalálja a helyét, ahova illik. Ennek nyoma lehet a kézírásában is. Ha ez nem történt meg, akkor még nem tudott kibontakozni” - válaszolta az ügyvezető.

A nők a sikereikkel ösztönzik egymást

Négy egymásnak idegen nő ül az asztalnál, hogy sikereik hallgatása közben új motivációt kapjanak az álláskereséshez. Ebben Pálosi Adrienn pszichológus segíti őket. Szerinte a siker érzelmi tényezői által tudatosulhat bennük, hogyan kezeljék álláskereséssel kapcsolatos érzelmeiket. Ezek az érzelmek nem könnyen emészthetők, hiszen sokan elbizonytalanodnak, vagy reményvesztettek már, mégis, mindenkinek van egy olyan története, amikor sikeres volt. Az éppen jobb passzban lévő beszélgetőtársak támogatást adnak a többieknek történeteikkel.
állásbörzeA Női Karriersarok

HVG Állásbörze Női Karrier Sarok rendezvényén mindez térítésmentesen történik, és jó volna rendszeres időközönként folytatni, de az álláskeresők anyagi helyzetük miatt nem tartoznak a pszichológusok rendszeres látogatói közé. Pálosi Adrienn eddig több mint száz idegent ültetett egy asztalhoz, és az állásbörzén újabbak követik őket. Főként a nőkre lehet számítani, ugyanis a beszélgetők között csak egy-egy férfi akad.

Miért idegenek?

Az ötletgazda úgy érzi, van valami különleges abban, amikor négy idegen összeül. Az állásbörze standjai körüli nyüzsgés megszűnik, a beszélgetők egyre inkább bevonódnak, és sajátos hangulatú teret hoznak létre. A beszélgetésnek nincs tétje, mivel nem ismerik egymást, és nem kell megfelelniük a másiknak, ezért könnyebben megnyílnak. „Az egymásra fordított figyelem hamar megtérül, egyre több nevetés kíséri a sztorikat, egyre inkább feloldódnak. Kap egy erősítést az önbizalom is, mert mindenki feleleveníti saját sikereit. Alapvetően jó élmény a résztvevőknek, hogy a tréner és a többiek meghallgatják őket, és itt nem csak a tanulmányaikra kíváncsiak, hanem rájuk, személyiségükre, érzéseikre” - mondta Pálosi Adrienn.
állásbörze

Pálosi Adrienn elmondta, hogy a négy fő azért ideális, mert a háromnegyed órás mini tréning alatt mindenkire jut elég idő, mindenki elmondhatja a véleményét.

„A beszélgetők hangulat-előhívó képeken keresztül mutatják be magukat, mindenki elgondolkodik a saját siker definícióján, majd sok-sok gyakorlati példán keresztül beszéljük meg, hogyan tudják fenntartani motivációjukat, örömüket, harmóniájukat az élet szorongatóbb helyzeteiben is, egzisztenciális nehézségek, hosszas álláskeresés idején” - mondta el a pszichológus.
 
Vegyes társaságok jöttek össze az állásbörzén, a különböző korú és érdeklődésű emberek színes beszélgetéseket folytattak. A pszichológus szerint ilyenkor lehet a legtöbbet tanulni egymástól.

Az egyetemista nők karrierjét támogatják

A Női Karrier Sarok programjának másik résztvevője a Corvinus Egyetemen indult  Effemine. Az Egyesület a Fiatal Nőkért diákszervezet az egyetlen az országban, mely az egyetemista nők karrierjét támogatja, hogy tisztában legyenek előmeneteli lehetőségeikkel. Mentoring programjukban betekintést adnak sikeres nők életébe is: a szervezet elnökének, Ladóczki Juditnak a HRessence ügyvezetője volt a mentora, mások a Hewlett-Packard, a British American Tobacco és a Bridge Budapest vezetőitől tanulhattak. 
effemineAz Effemine

Ladóczki Judit elmondta, hogy a harmincfős tagság úgy működteti a diákszervezetet, mint egy vállalatot: HR, marketing és vállalatirányítási feladatokat végeznek. Tagságukba aktív hallgatói jogviszonnyal lehet belépni. Az Effemina hozta el az állásbörzére a mini tréninget, az önbizalom növelő tanácsadást és a stresszkezelést.  
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elkészült az első magyar agilis toborzási útmutató

Elkészült Magyarország első agilis toborzással foglalkozó útmutatója, ami az agilis munkaszervezés iránt érdeklődőknek ad betekintést a... Teljes cikk

Unikális megoldás: Amerikában már fizetnek a pálykezdőknek, hogy ne álljanak munkába

A 2008-2009-es válság óta nem volt példa arra, amit a The Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai Evercore Partners pénzügyi tanácsadó... Teljes cikk

A kormány 840 millió forintból emeli a külhoni lelkészek jövedelemkiegészítését

Két részletben megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását a kormány - jelentette be Balog Zoltán református lelkész. Teljes cikk