Megjelent: 7 éve

Cafeteria: a kis csökkenés már siker

images

A béren kívüli juttatások EHO-jának 10-ről 14 százalékra növekedésével sokan hasonló mértékű cafeteria csökkenéssel számoltak, melyet csak erősíthet, hogy a nehéz helyzetben lévő vállalkozások gyakran a juttatások csökkentésével spórolnak a túlélésért. Szerencsére a közterhek növekedésnél kisebb mértékben csökkent a kiadott juttatások nettó értéke 2012-ről 2013-ra. Ezt látszik igazolni a cafeteriatrend.hu oldal felmérése, melyben 711 munkáltató juttatási rendszeréről beérkező adatokat dolgozta fel Fata László cafeteria szakértő.

Kevesebben szüntetik meg a rendszert

Megéri a cafeteria, akár ajándékot is vehetünk a juttatásból
10.000 forint bruttó költségkeretből a munkavállaló 5097 forintot kap kézhez bérként, 7370 forintot kedvezményesen adózó juttatás formájában és 6615 forintot, amennyiben a munkáltató normál adózású juttatást biztosít. Az utóbbiba szinte minden belefér az idei jogszabályok alapján.

Az eredmények szerint tavaly ilyenkor a válaszadók 7,8 százaléka szüntette meg teljes egészében a juttatási rendszerét, addig a felmérés szerint idén mindössze 4,3 százalék fordult ehhez a drasztikus lépéshez. Emellett 1,7 százalék éppen 2013. elején kezdte el használni a kedvező adózású elemeket a juttatási rendszerében. Persze a növekvő terhek miatt az összkép 2013-ra visszaesést mutat. A válaszadók 31 százaléka csökkentette a dolgozóknak adott nettó juttatások értékét. Ez az érték egy éve 52,6 százalék volt. Míg 2012. elején a munkáltatók 9,1 százaléka számolt be növekedésről, addig az idén jelentősen többen (16,4 százalék) szolgáltak ilyen jó hírrel.

Átlagolva változások mértékét idén nettó 2,2 százalékkal kevesebb jut a dolgozóknak béren kívüli juttatások formájában, mint 2012-ben. Ez az érték kisebb, mintha a cégek a teljes EHO tehernövekedését a munkavállalókra terhelték volna. Fata László szerint ez az elvárásokhoz és a munkáltatókra nehezedő terhekhez képest kedvező eredmény. Míg 2012-ben a mért csökkenés néhány százalékkal nagyobb volt a kedvező adózású juttatásokra rakódó plusz köztehernél, addig idén pont fordított a helyzet. Így várhatóan az államháztartás innen származó bevételei is növekedni fog 2013-ban.

Honnan fizessük a közterheket?

Elterjedt munkáltatói gyakorlat, hogy a dolgozók felé kommunikált keretösszegből kell minden érintettnek kigazdálkodnia a juttatásokat terhelő közterheket. Így ha valaki 10.000 Ft értékben szeretné tölteni például a SZÉP Kártyáját - kedvező adózás mellett - 13.570 Ft fogy a cafeteria keretéből. Ezt a gyakorlatot alkalmazza a munkáltatók 35,9 százaléka 2013-ban. A válaszadó munkáltatók 47,4 százaléka azonban külön munkáltatói keretből fizeti ki a béren kívüli juttatások adó és EHO terheit. A többiek (7-8 százalék) vagy csak az EHO-t vagy csak a személyi jövedelemadót hárítják a dolgozókra, míg 9,3 százalék egyéb elosztást alkalmaz.

Összetett étkezés

2013-ra is többféle kedvező adózású juttatással támogathatja a munkáltató a dolgozók étkezését. Sokan ki is használják ezt. A válaszadók 64,6 százaléka többfajta juttatást is elérhetővé tesz erre a célra. A legtöbben a "hideg" étkezésre is költhető Erzsébet utalványt kínálják. 76,9 százalék szerepelteti ezt a juttatási rendszerében. A válaszadók 54,5 százaléka biztosít lehetőséget a dolgozóinak a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájának használatára. 9,58 százalék kihasználja a munkahelyi étkeztetés lehetőségét is.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter