Cafeteria: újra megszabják, hol, mennyit költhetünk"/>
Megjelent: 9 éve

Cafeteria: újra megszabják, hol, mennyit költhetünk

Idén bárhol elkölthettük az étkezési jegyeket, jövőre már nem. Megint lesz külön hidegétkezési-utalvány, a meleg étkezés pedig kártyára kerül.

images

Januártól ismét lesz hidegétkezési-utalvány, de csak maximum havi öt ezer forintig lesz kedvezményes az adózása – derül ki az adótörvény tervezetből. Így a cégek is valószínűleg legfeljebb ennyit fognak felkínálni a dolgozóknak. A meleg viszont nem tér vissza. Helyette a Széchenyi Pihenőkártyán belül nyílik egy 150 ezer forintos meleg-étkeztetési keret, amit a vendéglátóhelyeken vagy a munkahelyi étkeztetésben lehet majd felhasználni. Az adóteher változatlan, 19,04 százalék szja.

Az áruházakban jóval kevesebbet vásárolhatunk, mint az idén

Az idén egyben volt a hideg-meleg utalvány, havi 18 ezer forintig adózott kedvezményesen, és a dolgozó maga dönthette el, boltban vásárolja le, vagy meleg étkezésre költi-e. Sokan inkább az üzletekben költöttek, ők valószínűleg nem örülnek annak, hogy jövőre ez a lehetőségük jelentősen szűkül, évi 216 ezerről 60 ezerre.

A vendéglátósok viszont örülhetnek, nem hiába lobbiztak, úgy tűnik sikerült elérniük, hogy az idén bevezetett pihenőkártyát meleg étkezésre is lehessen önállóan használni. Az utalványpiac régi szereplőinek azonban van miért aggódniuk, lehet, hogy jövő ősztől nem lesz joguk a hidegétkezési-utalványt eladni.

Egyszereplős lehet az utalvány piac

Az adótörvény úgy fogalmaz: jövő év október 12-től kizárólag a kormányrendeletben meghatározott kibocsátó adhat ki étkezési jegyet. Nem többes számot használtak, ebből arra lehet következtetni, hogy egyetlen szolgáltatóé lehet a piac. Tipp is van, melyik szolgáltatót választhatja majd az állam: feltehetőleg a Posta Palettát.

Ha ugyanis nem ők lennének a befutók, nem sok értelme lett volna éppen most novemberre kirukkolniuk 4. szereplőként a piacra. A kormány részéről is logikus lenne a lépés, hiszen a posta állami tulajdonú, így az utalványpiac nyeresége is ott csapódna le.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem erősítette meg a feltevést, mondván, majd a kormányrendelet határozza meg, melyik cég (itt sem cégeket írtak) lesz jogosult az utalvány-kibocsátásra. A Posta Paletta vezérigazgatóját is kértük, erősítse meg, vagy cáfolja, övék lesz-e a piac, de bár két napja ígértek választ, azt még nem kaptuk meg.

Még bíznak

S hogy mit szólnak mindehhez a jelenlegi forgalmazók? Úgy tűnik, még reménykednek. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) felajánlja a kormánynak a szakértelmüket, hogy minden érdekelt számára optimális megoldás szülessen. S hogy a kormány akar-e majd velük egyeztetni? Az eddigiek alapján nem valószínű.

A 3 régi utalványértékesítő cég 400 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon. Az EUFE addig nem nyilatkozik a várható döntés (egyszereplős piac) hatásairól, és arról, hogy mit lépnek majd, amíg nem jön ki a kormányrendelet. Annyit azonban megjegyeztek, hogy véleményük szerint a nem piaci alapú szolgáltatás hosszú távon is negatív hatással lehet a szolgáltatás biztonságos működésére és színvonalára.

Amint végre kimondják, kié lesz az utalványpiac, a munkáltatóknak át kell majd szerződniük. Ha ez a jövő év közben lesz, valószínűleg az sem okoz problémát a cégeknél - vélte Fata László cafeteria szakértő.

Másféle forgatókönyv is lehet

Hogy minden így lesz-e, ahogy eddig leírtuk, az még korántsem biztos. Rogán Antal legfrissebb módosítási javaslata például részben felülírná a fentieket. Eszerint az étkezési utalványból mégis kétféle lenne, de csak az egyiket vagy a másikat választhatná a munkavállaló. Vagy munkahelyi étkeztetésre kaphatna havi legfeljebb 12500 forintnyi étkezési utalványt. Vagy étkezőhelyi vendéglátást, munkahelyi étkeztetést, közétkeztetést illetve fogyasztásra kész élelmiszert fizethetne utalvánnyal, havi legfeljebb 7 ezer forint értékben.

Meleg étkezés csak kártyával

A meleg étkezést a tervezet szerint csak a SZÉP kártyával lehet majd fizetni. Az éttermeknek ez nem igen jelent problémát, hiszen nagy részükben most is elfogadnak bankkártyát, így csak szerződniük kell valamelyik pihenőkártya forgalmazóval.

Az viszont kérdés, hogy januárra minden munkahelyi étkezdében, ételfutárnál, büfében, kifőzdében lesz-e mód a kártya elfogadására. Vagy például az iskolai menzai befizetéseket lehet-e majd pihenőkártyával fizetni. Vagyis hogy azokon a helyeken, ahol az idén elfogadták az utalványokat, biztosítva lesz-e a kártyás fizetés lehetősége. Ez nem csak a dolgozóknak lenne fontos kényelmi és anyagi okokból is, hanem az étkezést biztosítóknak is, hogy nem csökkenjen a forgalmuk.

Lesz új elfogadási mód

A szálláshelyeknél jelenleg is többféleképpen lehet fizetni a SZÉP kártyával. A nagyobb forgalmat bonyolító szállodáknak legpraktikusabb a POS-terminál, a kisebbek webshopon keresztül, vagy interneten keresztül fogadhatják a kártyás fizetéseket. Sőt, a napokban elindult a telefonos kártyaelfogadás. Így már az internet-kapcsolat nem rendelkező legkisebb szálláshelyek is bekapcsolódhattak – tudtuk meg az OTP Pénztárszolgáltatótól (OTPP).

Amennyiben elfogadják az új adótörvényt, vagyis a meleg-étkezés valóban csak a SZÉP-en lesz elérhető, a szolgáltatóknak meg kell oldaniuk, hogy a POS terminállal nem felszerelt menzák, kifőzdék is el tudják fogadni a kártyát. Azt az OTPP is látja, hogy a falusi turizmusban jól használható telefonos fizetés túlságosan lelassítaná a menzai kiszolgálást. Ezért azt ígérték, hogy készülnek egy új, ezekre a létesítményekre szabott fizetési móddal.

Azt is hozzátették, mivel náluk 3 éve kártyára is lehet kérni a cefateriát (benne az étkezési keretet), a kártya-elfogadóhelyek között már most is vannak menzák és ételfutárok.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehetünk a válság miatt fel nem használt cafetériával?

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nehézségekbe ütközik egyes cafetéria elemek - az óvodai, bölcsődei költségek vagy éppen a... Teljes cikk

Ügyeljen a 2018-ban feltöltött SZÉP kártya keretre!

Ha valaki 2020. május 31-ig nem használja fel a 2018-ban feltöltött SZÉp kártya egyenlegét, az összeg ezután is rendelkezésére áll majd, de maximum... Teljes cikk

Hogyan csökkentsük a munkába járás kockázatát?

A jelenlegi veszélyhelyzetben több munkáltató keresi a megoldást arra, hogy miként tudja a munkavállalóinál a fertőzés kockázatát csökkenteni. Az... Teljes cikk