kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Csak a vezetőket kényeztetik cafeteriával

A felsővezetők több mint harmada kap autót, míg a segédmunkások több mint fele csak a fizetéséből él, bármiféle egyéb juttatás nélkül – derül ki a Fizetesek.hu legújabb felméréséből, amelyet a Napi.hu mutatott be.

images

Az idei első hat hónap során a munkavállalók 30 százaléka nem kapott semmilyen juttatást a munkaadójától, a legrosszabb helyzetben a segédmunkások vannak, hiszen 52 százalékuk csak a fizetésükre számíthat. Ide tartozik, hogy a felsővezetők 13 százaléka sem kap béren kívüli juttatást - ez az arány egy éve még 16, míg a segédmunkásoknál 55 százalék volt.

Hasonló a helyzet a középvezetők körében is, ahol a juttatás nélküliek aránya a tavalyi 24 százalékról idén 22 százalékra csökkent, míg egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szakmunkások és a szolgáltatási szférában dolgozók 43 százaléka, az adminisztratív alkalmazottak 40 százaléka, míg a műszaki területen szakképzett dolgozók negyede.


A főnök autót, a dolgozó Erzsébet-utalványt kapA legnépszerűbb juttatás továbbra is az Erzsébet utalvány, amit minden harmadik dolgozó megkap. A második helyen a SZÉP-kártyát találjuk, ebben a munkavállalók negyede részesül. A harmadik leggyakoribb céges juttatás a mobiltelefon, a kérdőívben részt vevők 18 százaléka ezt jelölte meg.

A hazai munkavállalók 14 százaléka kap még egészségpénztári támogatást, utazási bérletet 12 százalék, míg rugalmas munkaidőről 11 százalék számolt be. Érdekesség, hogy az ingyenes italellátás a korábbi évekkel ellentétben 10 százalék alatt szerepel. Fél év elteltével is legritkább cafeteria a sport- és kulturális juttatás (2 százalék), a lakástámogatás (1,2 százalék), valamint a mértéken felüli szabadság (0,8 százalék).

A pozíciószint természetesen nagyban befolyásolja, hogy ki milyen juttatásban részesül: a segédmunkások esetében Erzsébet utalványt a dolgozók 26 százaléka kap, az adminisztratív alkalmazottak és a szakmunkások esetében már 28 százalék, középvezetők és felsővezetők esetében 33 százalék, a műszaki területen szakképzett alkalmazottaknál pedig egészen 37 százalék.

Ezzel szemben SZÉP-kártyában a segédmunkások csupán 7 százaléka részesül, de a egészségpénztári támogatás (9 százalék), a hideg- és meleg étkeztetés, valamint az utazási bérlet is jelentős tétel a maga 7 százalékos gyakoriságával.

Az adminisztratív dolgozók esetében a legnépszerűbb juttatások nagyobb arányban fordulnak elő: SZÉP-kártyát 14 százalékuk kap, egészségpénztári támogatást 10 százalék, helyi utazási bérletet pedig 9 százalék. A műszaki és technikai szakemberek 16 százaléka rugalmas munkaidőben dolgozik, 20 százalékuk mobiltelefont kap magáncélokra, 10 százalékuk céges notebook-ot is használ, de az utazási bérlet (13 százalék), valamint az egészségpénztár (17 százalék) is népszerű.

A felsővezetők esetében pedig a személygépkocsi már 38 százalékuknál megjelenik, a notebookot 41 százalék, a mobiltelefont pedig 58 százalék jelölte meg, de a rugalmas munkaidő is gyakori (30 százalék).

Napi.hu
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Céges kerékpárflottával is fel lehet lépni az ingázás okozta stressz ellen

Egyes hazai kutatások eredményei szerint gyakran annyira stresszesek vagyunk, hogy az alvásminőségünk, és így a munkahelyi teljesítményünk is egyre... Teljes cikk

Levonás jöhet a SZÉP Kártyákra! - Erre a határidőre érdemes figyelni!

Az új szabályt a munkavállalónak és a munkáltatóknak is figyelembe kell venniük. Teljes cikk

5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk