kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 12 éve

Csak bajt jelentenek a fiatal dolgozók?

A frissdiplomások nincsenek felkészülve a munkára az FDM Group felmérése szerint. Kiderült, hogy a legnagyobb hiányosságok a technikai tudás és a kommunikációs készségek terén vannak, illetve az is gond, hogy a fiatalok nem tudják eladni magukat. Hazánkban is sokszor eltérnek a cégek igényei attól, amit a pályakezdők tudásban, felkészültségben magukkal hoznak az iskolából.

A Young Enterprise megbízásából nemrégiben készült felmérés szerint négy vezetőből három úgy gondolja, hogy a frissdiplomások nem rendelkeznek a szükséges készségekkel a munka világában. A kutatás rámutatott, hogy a fiatalok ezrei, akik jelenleg részt vesznek az állásinterjúkon, nem rendelkeznek olyan alapvető készségekkel, amelyek egy frissen végzőstől elvárható volna -– olvasható az Online Recruitment karrier portálon.

A megkérdezett munkáltatók rámutattak arra, hogy a fiatalok nem tudják eladni magukat, nincs megfelelő technológiai tudásuk és a megfelelő kommunikációs készségek is hiányoznak belőlük. Mindezek adnak leginkább aggodalomra okot a végzősök legújabb generációja esetében -– derült ki az Egyesült Királyság legnagyobb frissdiplomásokat foglalkoztató munkáltatójának, az FDM Groupnak a felméréséből, amely kétéves posztgraduális programjával támogatja a diplomásokat abban, hogy át tudják hidalni a szakadékot az egyetem és a munka világa között.


Hazánkban sem kellően felkészültek a fiatalok



Általánosítani nem lehet és nem is szabad a frissdiplomások felkészültségét illetően, de sokszor tapasztaljuk azt, hogy a cégek igényei eltérnek attól, amit a pályakezdők tudásban, felkészültségben magukkal hoznak az iskolából -– mondta a HR Portálnak Letenyei Judit, a tatai T-HR Kft. vezető tanácsadója. Hozzáfűzte: ez érinti mind a szakmai, mind nyelvtudásbeli felkészültséget, illetve a munkához való általános hozzáállásukat is, nem beszélve a bérigényükről.

Az FDM Group Recruitment menedzsere, Madeleine Field az Onrec.com-mal közölte: mint végzősökkel foglalkozó toborzó szakemberek, tökéletesen tisztában vannak a küzdelmekkel, amelyekkel a frissdiplomások szembesülnek. Különösen az IT-ágazatban várnák el a munkáltatók, hogy a frissen végzettek rendelkezzenek a szükséges technológiai ismeretekkel. Mivel az üzlet áll a középpontban a legtöbb IT munka esetében is, erős kommunikációs készségekre és marketinges tudásra is szükség van a szakmában.

Amin változtatni kellene hazánkban is, az a cégek igényeinek és a pályakezdők felkészültségének "összefésülése" - ebben a T-HR Kft. is aktívan részt kíván venni regionális szinten. Elindítottak egy együttgondolkodást a helyi cégek vezetőivel, a város vezető személyiségeivel és az iskolák igazgatóival, hogy mi módon lehetne ezt megtenni. Ennek már konkrét eredménye is van: jövő szeptemberben indul egy új képzés a helyi iskolában, ahol olyan szakembereket fognak oktatni, akikre az itteni termelő cégeknek nagy szükségük van.

Megoldás lehet még a nyugaton bevált szokás, miszerint például a műszaki területen oktató tanárok három év tanítás után egy évet egy termelő tevékenységet folytató cégnél dolgoznak, hogy naprakész tudásra tegyenek szert a legújabb technológiákról, folyamatokról -– vélte Letenyei Judit.


Híd a pályakezdők és a munka világa között



Az Egyesült Királyságban is hasonló módszerekkel élnek: a végzős hallgatóknak lehetőségük van 12-16 hetes szakmai képzésen részt venni, amely során a hallgatók olyan készségekre tehetnek szert, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megkezdhessék karrierjüket. Az informatikai hallgatók az oktatás első hetében nem is érhetnek számítógéphez, mivel a puha készségek intenzív fejlesztésére fektették a hangsúlyt. Az egyik hallgató azt közölte, hogy a képzésnek köszönhetően javult az önbizalma, fejlődtek a kommunikációs készségei, amelyek szükségesek ahhoz, hogy sikeres legyek az interjúk során és az iparágban általában.

Miután befejezték a tréninget, az FDM lehetőséget biztosít a frissdiplomásoknak, hogy bizonyítsanak, hiszen kihelyezik őket blue chip ügyfeleikhez, ahol legalább két évig maradhatnak. A cég ügyfeleinek a visszajelzései jelentősen jobbak voltak a végzősök munkavégzését illetően a versenyképes programnak köszönhetően.

A T-HR Kft. vezető tanácsadója kiemelt területnek tartja még a szülők, pedagógusok felkészítését, mert sok esetben nagyon szűk az a rálátás, amellyel ők rendelkeznek a szakmák tekintetében. Kitűnő kezdeményezésnek tartja Budapesten a Nyugati téren a "Mini City" kreatív kiállítást, ahol a gyerekek kipróbálhatják az egyes szakmákat, saját bőrükön tapasztalhatják, mit jelent orvosként dolgozni, vagy szobafestőként mázolni, esetleg ők mondhatják el a híreket. Hangsúlyozta: fontos lenne, hogy a cégek is nyitottak legyenek arra, hogy a diákok gyakorlati tapasztalatokra tegyenek szert akár diákmunka, esetleg nyári gyakorlat formájában.

Több cégnél elindultak már olyan programok, melynek keretein belül iskolákat támogatnak, illetve egyeztetve az iskola tanáraival, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákoknak lehetőséget adnak gyakorlati tapasztalat megszerzésére. "- Azt gondolom, nem arra kellene törekednünk, hogy minél több képzésen vegyenek részt a hallgatók, hanem hogy erősítsük és testre szabjuk az alapképzéseket (általános iskola, közép- és szakiskolák, főiskolák, egyetemek). Legyen lehetőségük itt elsajátítani mindazt a tudást, amire majd a munka világában szükségük lesz. Kivétel ez alól természetesen a speciálisan az adott céghez tartozó technológiai tudás. Ennek elsajátítására tapasztalataink szerint a cégek kiváló tréningprogramokat alakítanak ki - emelte ki a szakember.


A többség el tud helyezkedni



Hazánkban a frissdiplomások túlnyomó többsége el tud helyezkedni három évvel a végzés után -– legalábbis ez derül ki az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 2010-es felméréséből, amely során mint a magyarországi Diplomás Pályakövetési Rendszer kidolgozója és szakmai vezetője nagyjából ötezer frissdiplomás személyes megkeresésén alapuló vizsgálatot végzett. Nagy részük (40 százalékuk) már a diplomaszerzéskor is dolgozott, ez az arány az esti, levelező tagozatosok esetében jóval 80 százalék feletti, de a nappali tagozaton tanulók közt is 17 százalékos. Akik számára pedig a diploma valóban a "kilépést" jelentette, azok átlagosan 3,6 hónap alatt találtak munkát. Ez az átlag természetesen nagy eltérést mutat az egyes szakterületek (képzési területek között) - -– tudatta lapunkkal Veroszta Zsuzsanna PhD, a Felsőoktatási Igazgatóság vezető elemzője.

A munkára találás mellett természetesen az is fontos, hogy mennyire hasznosulnak a felsőoktatásban tanultak a munkaerőpiacon. Megtérül-e a felsőfokú tanulmányokra szánt idő és pénz, -– illeszkedik-e a munka területe a tanulmányok szakterületéhez, vagy a végzett egy teljesen más területen helyezkedik el, ahol diplomája nem is feltétlenül hasznosul. Ezt a kérdést a kutatás szubjektív módon, a végzettek saját megítélésére támaszkodva vizsgálta.

Az adatok szerint a frissdiplomások körében körülbelül 14 százalék azok aránya, akiknek munkája egyáltalán nem illeszkedik tanulmányai szakterületéhez. Őket nevezhetnénk pályaelhagyónak, s arányuk szakterületenként igencsak eltérő. Jól látszik azonban az is, hogy egyes szakterületek erősebben, mások kevésbé csatornázzák be a végzetteket. A szakember hangsúlyozta: ilyen rugalmasabban felhasználható diplomának tűnnek például a bölcsészettudomány, vagy a társadalomtudomány területén szerzett végzettségek, míg más pályák, például a jogi, orvosi vagy informatikai a pályaválasztás során a munkák kevésbé széles skáláját kínálják.

Annak kapcsán, hogy a felsőoktatásban tanulóknak mennyire vannak reális elvárásai a fizetésekre vonatkozóan, a Diplomás Pályakövetési Rendszer kutatási programján belül a végzettek mellett a hallgatók véleményét, várakozásait is vizsgálták, 2009-ben. A felmérés szerint a hallgatók jövedelmi várakozásai, összevetve a végzettek által visszajelzett átlag jövedelmekkel meglehetősen jó illeszkedést mutatnak. A hallgatók jól látják a jövedelmek mért tendenciáit, például magasabb átlagos jövedelmet valószínűsítve a gazdaságtudományi, informatikai, műszaki területeken, míg alacsonyabbat az egészségügy vagy pedagógusképzés területén.

A diplomázás után három évvel a végzettek többsége, majdnem 70 százaléka még első munkahelyén dolgozik, jellemzően alkalmazottként, ami azt mutatja, hogy a frissdiplomások többsége elégedett annyira munkahelyével, hogy ne váltson. A foglalkozási mobilitás mértéke szintén szakmánként eltérő. Abban mindenestre hasonlítanak a frissdiplomások, hogy munkájuk tartalmával és körülményeivel sokkal elégedettebbek, mint a jövedelemmel, vagy az előttük nyíló karrier-lehetőségekkel.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk