kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Ebben változik három év után az új Mt.

Rohan az idő: a néhol még mindig „új” Mt. néven említett jogszabály első igazi, átfogó „ráncfelvarrásán”, ún. novellizálásán esik át rövidesen. Bár a módosító jogszabálytervezet előtt még hosszú menetelés áll, tekintsük át, mennyiben és miként szűrte le a jogalkotó az elmúlt bő három év gyakorlati és jogelméleti tapasztalatait.

Annyi már elöljáróban elmondható: az egyes médiumok, hírforrások által egetrengető újdonságként hamarjában világgá kürtölt bizonyos rendelkezésekről a jogalkotó közleménye, illetve az alaposabb átolvasás azért csak kimutatta, bár lényeges pontosításról, de semmiképp sem úttörő jellegű jogintézményi újításról van szó.

- Innovatív gondolat az elektronikus nyilatkozattétel (legjellemzőbben e-mail és/vagy PDF) kapcsán kimondani, hogy az eleve marginális elterjedtségű elektronikus aláírás nem szükséges.

A munkáltató persze vélhetően ezek után sem kockáztatna e-mailes felmondást, megteheti viszont, hogy az ajánlatot / munkaszerződést – az alkufolyamat gyorsabb lezárása végett – így küldi át, majd 5 napon belül papíron is kiadja. A gyakorlat alapján szintén jól jöhet e technikai könnyítés a munkahelyét véglegesen (de jogellenesen) elhagyó (ún. „kilépett”) munkavállaló jogviszonyát lezáró munkáltatói nyugtázás közléséhez.

- A jogalkotó egy ügyes vezércsellel az elmaradt munkabér hihetetlenül komplikált szabályainak – melyekben a Kúria állásfoglalása sem igazán tudott rendet vágni – alternatíváját igyekszik „vonzóbbá tenni”, mégpedig a tarifális (kötbérszerű) vagylagos kártérítés kétszeresére emelésével. Újfent hangsúlyozandó: ez alternatívan eddig is lehetséges volt, bár megduplázása vélhetően sokat emel majd vonzerején.

- Egyértelműsítő céllal rögzítésre kerül (bár elvileg evidens), hogy szabadság alatt rendelkezésre állni sem kell. Kérdésként merül fel, hogy a mai világban ez a kikapcsolt mobiltelefont is jelentené? Ha igen, mégis vis maior esetén miként rendelem vissza pl. a tengerpartról a munkavállalót? Ha pedig ennek lehetősége megszűnne, úgy miért nem került ki a szabályanyagból?

A szabadság körében mindenképp üdvözlendő a – mostanság igen hangsúlyos egyenjogúsítás jegyében keletkezett – kispapa-szabadság (helyesebben: fizetett távollét), melynek mértéke öt, ikrek esetén hét munkanap, kiadására a születés utáni 60 napon belül, legfeljebb két, kérés szerinti részletben kerülhet sor.

És még a szabadságolás körénél maradva érdekesség, hogy egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén is komplett nap értendő szabadság alatt, nemcsak az aktív munkára eső óraidő.

- A meghatározott földrajzi hely helyett irányadó „jellemző munkavégzési hely” rögzítendő mivolta kétségkívül növeli a transzparenciát, bár kérdés, ha már az Mt. 46. § szerinti formaságok irányadók, milyen megfontolás mentén nem került be e tétel egyből az ottani felsorolásba? Szintén nem egyértelmű a jogszabályszöveg alapján, hogy pontosan mi rögzítendő: egyszerűen csak a változó mivolt, avagy valamely konkrét földrajzi megjelölés?

- Igazság szerint mindmáig szinte megoldhatatlan annak kérdése, kell-e szólni a várandósságról, eleve kell-e tudni róla és akár igen, akár nem, múlhat-e ennek ismeretén a felmondás érvényessége, akár utólagosan is? A helyzeten az Alkotmánybíróság tavalyi döntése sem segített sokat, így aztán a jogalkotó itt is a gordiuszi csomót próbálta átvágni. A kismama ugyanis akár a felmondás után (bármennyivel?) kibökheti, hogy ő bizony várandós volt már a felmondáskor is, amely közlés után 15 napon belül a munkáltató a felmondást írásban visszavonhatja.

Bízzunk benne, hogy a parlamenti vitában feltűnik majd valakinek mindenekelőtt az, hogy a munkavállalói közlés időbeli korlátlansága – a bizonyíthatatlanság okán – képtelen helyzetet teremthet (például hónapokkal későbbi közlés esetén). Másrészt mégis mi a teendő, ha a munkáltató a munkavállalót addigra már rég kiléptette, kifizette, a munkavállaló elhelyezkedett, vagy esetleg már perelt is? És egyáltalán: mi például a közlés és a perlési határidő viszonya? Az új 65. § (7) bek. erre nem igazán ad használható választ.

- Szinte minden sajtómegjelenésben téves az azonnali hatályú („rendkívüli”) munkavállalói felmondás jogkövetkezményeinek tálalása. Eddig is, sőt, a korábbi Mt. hatálya alatt is elvi alapvetés volt, hogy a munkavállalót olyan helyzetbe kell hozni, mintha „nem-önhibás” felmondást közölt volna vele a munkáltató. Azaz: eddig is alkalmazandó volt a végkielégítés és a díjazott felmondási idő, újdonság tehát nincs, csak pontosítás történik!

- A „visszahelyezés” álnéven elhíresült, egyik legrettegettebb jogintézményhez is hozzányúlt a törvényalkotó. Az esetkör kibővült a – főszabályként munkavállaló által bizonyítandó, az esetek túlnyomó részében áthághatatlan akadályt jelentő – joggal való visszaélés tényállásával, mindemellett bekerült a jogintézmény által védett körbe a szakszervezeti tisztségviselő is (bármennyire komor képet is fest a munkáltató számára egy pernyertessége folytán munkakörébe visszahelyezett szakszervezeti bizalmi…).

- Uniós joganyag és esetjog ihletteaz ún. „egyenértékű kompenzáló pihenőidő” fogalmának beépítését (az elnevezés bevezetése nélkül). Ahol tehát nem 11, hanem csak 8 óra lehet a napi pihenőidő, ott garanciális szabály, hogy két egymás utáni pihenőidő össztartamának a 22 órát el kell érnie (egyfajta miniatűr „pihenőidő-keret” jellegével). Méltatlanul alacsony sajtóvisszhangú újítás, hogy a heti pihenőnapokat immár nemcsak egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén, hanem gyakorlatilag bármikor be lehet egyenlőtlenül (azaz: a klasszikus hétvégétől eltérően, akár tömörítve) osztani. Ellentételezésképp bizonyos egyenlőtlen (pl. többműszakos, megszakítás nélküli) munkaidő-beosztások esetén havonta legalább egy heti pihenőnap immár kötelezően beosztandó.

- A sérülékeny munkavállalói csoportok védettségét a jogalkotó – közlése szerint közkeletű alkalmazotti igényre – több helyen áttöri.

Lényegi újítás, hogy a nő és a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén (kizárólag hozzájárulásukkal) a gyermek 3 éves koráig lehetővé válik éjszakai munka végzése. Továbbra is fennáll viszont az éjszakai munka tilalma a várandósság megállapításától a szülésig terjedő időszakban.

Szigorodnak a fiatal munkavállalókat védő rendelkezések; egyrészt esetükben kizárt az elszámolási időszak alkalmazása, másrészt a beosztott munkaidő sem lehet napi 8 óránál több. Mivel mindemellett a munkaidőkeret legfeljebb egyheti lehet, szükségképp az általános szabályok szerint adandó ki a heti pihenőidő (amitől eltérés sincs).

- A munkáltatói kárfelelősségnél a pontosító szándékot lerontja az elnagyolt megfogalmazás: nyelvtanilag továbbra sem egyértelmű, hogy (a munkavállalói vétkesség mellett) a munkavállalói kárenyhítés elmulasztását is a munkáltató tartozik bizonyítani. Pontosítás egyrészről az, hogy kiesett jövedelem címén a megelőző négy negyedév bér- és jövedelmi viszonyai veendők alapul kártérítéskor, másrészről pedig az, hogy a munkáltató nemcsak felmerült kárai, de elmaradt haszna megtérítését is követelheti.

Összefoglalásként elmondható, hogy bár a szakma által az elmúlt években sugallt kiigazítási igényekre a törvénytervezet nem igazán reflektál, lényegi pontosításokkal és kisszámú újítással van dolgunk. Kérdés persze, mi marad mindebből a jogalkotási vita végére, mindazonáltal a koncepcionális kiigazítások teljes elmaradására nem számítunk.

Dr. Göndös Gábor
ügyvéd, munkajogász
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk