Megjelent: 14 éve

Egy család egy ellátás: a legszegényebb 35 ezer embert érinti

Úgy tűnik, a 2010-es év tervezett költségvetésében a kormány kitart az "egy család egy ellátás" elv bevezetése mellett az MTA Gyerekszegénység Elleni Program - Ferge Zsuzsa által jegyzett - nyílt levele ellenére. A tervezett megvonás a szociális tárca adatai szerint 35 ezer munkanélkülit, illetve családot érint. A Magyar Szegénységellenes Hálózat Alapítvány és a MCF Roma Összefogás Párt tiltakozik, szerintük pontosan azokat a sújtaná a változtatás, akik már embertelen körülmények között nyomorognak.

A Magyar Szegénységellenes Hálózat Alapítvány szerint úgy tűnik, a 2010-es év tervezett költségvetésében a kormány kitart az "egy család egy ellátás" elv bevezetése mellett. Teszi mindezt az MTA Gyerekszegénység Elleni Program - Ferge Zsuzsa által jegyzett - nyílt levele ellenére, amely határozottan felhívja a figyelmet a szegény családokra gyakorolt negatív hatásokra. Teszi annak ellenére, hogy az országgyűlés 2007-ben elfogadta a "Legyen jobb a gyermekeknek!" Nemzeti Stratégiát, amely kimondja, hogy kormányzati intézkedések nem érinthetik kedvezőtlenül a gyerekeket, a gyerekes családokat. És akkor teszi mindezt, mikor az Európai Unió tagállamai, köztük Magyarország is, készül 2010-re, a "Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évére".


Mi változik? - 35 ezer ember a létbizonytalanság szélén



a kormány szerint "csak" a rendelkezésre állási támogatás

Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán bejelentette, jövőre megváltoznak a rendelkezésre állási támogatás (rát) szabályai a kormány döntése nyomán: azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, e támogatásra csak az egyikük lehet jogosult. Az új szabályok „csak” azokra a családokra vonatkoznak, ahol két vagy több rát-ban részesülő személy van, ott ahol egy rát-os és egy szociális segélyen lévő van, a kormány szerint nem változik semmi. A kormányszóvivő közölte, akkor részesülhet az aktív, tartósan munka nélküli személy rát-ban, ha számára nem tudnak sem közmunkát, sem valamilyen képzést biztosítani, ilyenkor ugyanis "rendelkezésre áll".
Akik kiesnek a rát rendszeréből, kiemelt, előnyben részesített csoportként vehetnek majd részt az állami közmunkaprogramokban; ebben az esetben a foglalkoztatott legalább a minimálbérnek megfelelő juttatásban részesül, ez az összeg ma 71.500 forint.

A tervezett megvonás a Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint 35 ezer munkanélkülit, illetve családot érint.

A Magyar Szegénységellenes Hálózat Alapítvány egészen máshogy látja a változásokat.

Az alapítvány közleményében kijelenti: 2010. január 1-től a kormány jelenlegi tervei szerint egy családban legfeljebb egy családtag kaphat aktív korúak ellátását. Abban az esetben, ha van köztük rendszeres szociális segélyre jogosult (idős, egészségkárosodott ember stb.), továbbra is megkapják a 2006-ban bevezetett ún. "családi segélyt", amely egy, a családtagok számától függő felső határig és legföljebb a minimálbér összegével egészíti ki a jövedelmüket. Ha nincs segélyre jogosult a családban, akkor a családtagok közül egy valaki kaphat 28 500 forint rendelkezésre állási támogatást ("rát"-ot), de ehhez nem jár a családi kiegészítés. A jelenlegi gyakorlattól eltérően, egy családban csak egy fő kaphat "rát"-ot, és csak ő számíthat közfoglalkoztatásra, akkor is, ha a család minden tagja munkanélküli - hangsúlyozzák az alapítvány munkatársai.

"Egy olyan háromgyerekes családban, ahol mindkét szülő munkanélküli, és közmunka híján rendelkezésre állási támogatást kapnak, a család jelenlegi havi jövedelme a családi pótlékkal együtt 105 ezer forint, az egy főre jutó jövedelem így is - jóval a nyugdíjminimum alatti összeg - 21 ezer forint. A tervezett intézkedés után a családi kassza igen jelentősen megcsappan majd: két munkanélküli szülő esetén a három gyerek után járó családi pótlékkal együtt 76 ezer forintból kell megélnie az öttagú családnak. Ennek a családnak a KSH által számított létminimum alapján havi 237 ezer forintra lenne szükséges ahhoz, hogy egy elfogadható, de korántsem magas szintű életszínvonalat tudjon biztosítani magának." - hoz egy élő példát a változtatás megértésére az alapítvány.

Magyar Szegénységellenes Hálózat Alapítvány a közmunkát sem látja perspektívának, ellenkezőleg: a most 35 ezer, várhatóan jóval több ember létfenntartásból kizárását, esetleges pályázatokkal való hitegetését elfogadhatatlannak tartják.

Közleményükben leírják a társadalmi felháborodás nyomán a kormányzat az ellátatlanok ellátására új lépést tervez. Bevezeti az "Út a munka világába" elnevezésű projektet, amely egy már létező, európai uniós forrásból finanszírozott TÁMOP projektet terjeszt ki a szokásos bonyolult pályázati úton. A projekt fél-egy év (minimálbérrel honorált) képzéssel felkészíti a résztvevőket a korábbinál értelmesebb közmunkára, vagy igazi piaci elhelyezkedésre. A gondolat vonzó, de teljesen lehetetlennek tartják, hogy a szétszórtan élő, munkából régóta kikopott emberek ezekben a projektekben helyet találjanak maguknak. Amúgy az elképzelések szerint a projektben történő részvétel semmilyen joggá nem tehető, és semmi garancia nincs arra, hogy tényleg elérik a legrosszabb helyzetűeket. Az ellenkezője valószínű.


Az MCF is tiltakozik



Az MCF Roma Összefogás Párt is tiltakozik az "egy család, egy segélyezett" elv ellen. Arra kéri Bajnai Gordon miniszterelnököt és a kormányt, hogy vonja vissza ezt a kezdeményezését - közölte Ifj. Bogdán János. Az MCF elnökhelyettese a változtatás éppen azokat a roma és nem roma családokat sújtaná, akik a társadalom alsó egyharmadában szinte már embertelen körülmények között nyomorognak.

A tervezet szerint az egy család egy segélyezett elv bevezetése tizenkét milliárd forint megtakarítást jelentene az államnak, de nem számolnak ennek a gazdasági, szociális és társadalmi hatásaival, hogy éppen a legszegényebb embereken kívánnak spórolni - tette hozzá.

OS/MTI
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk