Szerző: Vámos Éva
Megjelent: 12 éve

Egy új eszköz: a holisztikus coaching

Tanuljunk meg egy új szóösszetételt: holisztikus coaching. A magyar kifejezést Beck György coach alkotta, aki úgy gondolja, van egy dimenzió, ahol nem választható szét egy ember szerepei - vezető vagy magánember - szerint. A holisztikus kifejezés a teljességet, a teljes ember figyelembevételét és az egész-séget jelenti.

"Kerestem egy kifejezést, ami legjobban kifejezi azt, ahogyan én coach-ként szeretnék dolgozni, és ezt találtam a legjobbnak. Minden coachnak az a célja, hogy a hozzá forduló ügyfelet segítse annak a célnak az elérésében, amiről a coach és az ügyfél között létrejövő megállapodás szól. Az ügyfélen azt az embert értjük, akinek a coaching segítséget adjuk, és nem azt a szervezetet, amellyel coachként szerződést kötünk." A holisztikus kifejezés a teljességet, a teljes ember figyelembevételét és az egész-séget, jelenti. A két fogalom együtt fontos. Az egész-ség magyarul ugyanúgy hangzik, mint az egészség, ami a lélek és a test harmóniáját is jelenti.

A holisztikus szó azt akarja hangsúlyozni, hogy van egy dimenzió, ahol nem választható szét egy ember szerepei szerint. Csak elmélet az, hogy otthonról kilépve az ember elfelejti az otthoni gondokat, és fordítva. Sőt, Beck György azt mondja, nem csupán a különböző szerepek együttes kezelése fontos, hanem az a nyitottság is, ahogy észreveszi és megajánlja az ügyfélnek: nézzék meg, miért vezérli például tetteit az, hogy megfeleljen másoknak, és képes, vagy akar-e változtatni ezen? Például egy vezetőnél nem hasznos, ha a személyes törekvéseiben erősen jelen van az a vágy, hogy szeressék.


A testi panaszok is mutatják a megoldást"Egy vezetővel eljutottunk ahhoz a következtetéshez, hogy magánéletének bizonyos pontjain kell rendet tennie ahhoz, hogy a vezetői problémáit megoldhassa. Testi panaszai jól jelezték, hogy pszichésen hol lehet a probléma. Végül is sikerrel jártunk: beindult egy pozitív változás, ami visszahatott munkájára is" - meséli Beck György. A történet jól példázza azt a helyzetet, amikor a valódi probléma nem egy vezetői, vagy életvezetési helyzet megoldása, hanem az egészség helyreállítása. A vezetők ritkán keresik meg a coachot testi bajaikkal, de előfordul, hogy a beszélgetés során azok is felszínre kerülnek, és kiderül, hogy gyakran - többször igen, mint nem - visszavezethetők arra, hogyan gondolkodnak a világról és hogyan élik az életüket.

A holisztikus coaching elvileg mindenre jó, gyakorlatilag pedig arra, amire az ügyfél készen áll. Egy nagyvállalat vezetője például nagyon szereti csak az elvárásait közölni beosztottaival, amikhez nem ad kereteket. "Azért vagy vezető, hogy meg tudd oldani!" - mondja, és ha a megoldás nem az ő szája íze szerint alakul, akkor elmarasztalja a beosztottat. Addig eljutott, hogy ez így nincs rendjén, de az eredendő okot csak a holisztikus coaching segítségével tudta megtalálni. Beck György azt mondja, NLP (neurolingvisztikus programozás) mesterként olyan "szerszámos ládával" rendelkezik, amelyben nagyon sok eszköz van a nem hasznos gondolkodási sémák megváltoztatására. Az eredményt csupán az korlátozza, hogy ki mennyire elszánt abban, hogy változzon.


Mindenre nem jó!A holisztikus coaching sem csodaszer, nem való mindenre. Nem arra szolgál, hogy a vezető azonnal menedzselni kezdje beosztottja teljesítményét, ha gond van vele. Kicsit másképp nyúl a kérdéshez: a holisztikus coach lehetővé teszi, hogy az érintett beosztott (aki egyébként maga is lehet vezető) megoszthassa kételyeit, dilemmáit, problémáit valakivel, akinek csak az a fontos, hogy megértse és elfogadja őt, ha személyes problémái miatt teljesít gyengébben a megszokottnál vagy annál, ami képességei alapján elvárható tőle. Lehetnek okok, amelyek e problémákhoz vezetnek, és a coach képes arra, hogy elvezesse a megoldásig. A vezetői lét a csapatmunkáról is szól, ugyanakkor magányos műfaj: sokmindent nem kell, vagy nem célszerű megosztani a beosztottakkal.

Annak bemutatására, hogy mire képes még a holisztikus coaching, nézzünk egy nem üzleti példát. "Egy kedves barátom szenvedett attól az élethelyzettől (amiben lényegében gyermekkora óta benne volt), hogy "jó" akart lenni, meg akart felelni a családtagjainak, de - és ez kívülről jól látszott - azok ezt kihasználták. Sikerült neki megmutatni, hogy választhat: az elvárásoknak megfelelően "jó" marad, vagy megerősíti a lelkét, és elkezd kiállni önmagáért. Amikor eldöntötte, hogy inkább az utóbbit választja, akkor már meg lehetett mutatni neki azokat a benne is meglévő erőforrásokat, amelyek segítségével ki tud állni önmagáért" - meséli a coach.


A története rövidA holisztikus coaching - magyarul legalábbis - új fogalom. Ha angolul beírja az ember a Google keresőjébe, 10.300 találat jön ki, de ezek közül a legtöbb az ezotériához, a holisztikus gyógyításhoz kapcsolódik. Magyarul beírva a "holisztikus coach" kifejezésre nincs más találat. "Nem egy nemzetközi trade mark, csupán egy kommunikációs eszköz a megközelítésem bemutatására" - mondja Beck György. "Ahogy korábban már érzékeltettem, a holisztikus coaching kifejezést arra használom, hogy jelezzem: a változtatás indulhat az egészség felől és eljuthat a napi tettek, cselekvések átalakításához vagy indulhat a napi cselekvési problémák megoldásának igényétől, ekkor pedig eljuthat a mélyen fekvő, kiinduló okok megszüntetéséig" - teszi hozzá.

Közismert, hogy a coaching fogalma eredetileg a sportban jelent meg. Van némi párhuzam, hiszen a coach (edző) akkor igazán jó, ha nemcsak a sportoló fizikai felkészítésében kiváló, hanem a "fejében" is rendet tud tenni. Egy példa a mentális felkészítésre, amikor azt az utasítást adják egy úszónak, hogy fejben többször ússza le azt a távot, amire készül. A nem sportirányú coaching is használja ezt a technikát, amikor egy coach azt mondja az ügyfélnek, hogy képzelje el, milyen lesz, amikor már megoldotta az adott problémát.

Beck Görgy még egy dolgot tart fontosnak: mindegyik coaching helyzetben az a fontos, hogy az ügyfél fedezze fel saját cselekvési lehetőségeit és válassza ki azt a megoldást, ami számára a leginkább elfogadható. Ez a garanciája annak, hogy cselekedni, változtatni is fog. A coach csak kísér, nem irányít, nem mutatja meg "az egy igaz utat".


Folyamatos kapcsolatEgy coaching szerződés mindig kétszintű. Kell egy megbízó, aki azt gondolja, hogy beosztottjának hasznos segítség lenne a coaching, és kell egy ügyfél, aki ezzel egyetért. A megbízás akkor jön létre, ha a megbízóval sikerül megkötni az üzleti szerződést és az ügyféllel a pszichológiai (ha tetszik coaching) szerződést, méghozzá egyszerre.

Többféle iskola van arról, hogy hány alkalom szükséges az eredmény eléréséhez. Beck György általában azt is javasolja, hogy három-öt találkozást tervezzenek, ezután döntsenek a folytatásról vagy éppen a lezárásról. Azt ajánlja, hogy két találkozó között, szabályozott keretekben, legyenek e-mailes, skype-os vagy telefonos "találkozók", amelyek során a coach visszajelzést kaphat az előrehaladásról, a felmerült akadályokról, illetve a felek elő tudják készíteni a következő személyes találkozót.
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook