Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Ellepi a szemét Athén utcáit

A hét eleje óta gyűlik a szemét a görögországi nagyvárosokban, mivel sztrájkolnak a kukások. A dolgozók munkahelyük elvesztésétől félnek - írja a turizmusonline.hu a BBC-re hivatkozva.

A probléma érinti Athén turisták által látogatott kerületeit, ugyanakkor gondokat jelentettek Thesszalonikiből és Korfu szigetéről is. Kedden tüntetők vonultak a belügyminisztérium épületéhez, és 24 órás sztrájk lépett életbe.

A tüntetők szerint akár 10 ezer közszolgálati dolgozó is elveszítheti az állását, amikor lejár a szerződésük.

Kedden a tüntetők szeméthalmokat felgyújtottak fel a minisztérium előtt és festékkel dobálták meg az épületet. Később rohamrendőrök könnygázzal fékezték meg a tömeget.

A szemét azért gyűlik a görög nagyvárosok utcáin, mert a közszolgáltatási dolgozók szakszervezetének képviselői immár napok óta megakadályozzák, hogy a szemétszállító teherautók bejussanak a lerakók területére.

Athén utcáin sok helyen már csak befogott orral lehet közlekedni a rothadó szemét bűze miatt. Éttermek közelében még súlyosabb a helyzet, mivel ott több a bomló szerves anyag. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ne tegyék ki az utcára a szemetüket.

A probléma forrása, hogy a bíróság alkotmányellenesnek minősítette az alkalmi közszolgáltatási dolgozók megújított munkaszerződését. A görög belügyminiszter 2500 dolgozó számára állandó munkaszerződést ajánlott fel.

turizmusonline.hu/BBC
Follow hrportal_hu on Twitter