Szilágyi Katalin
Megjelent: 10 éve

Előnyt is kovácsolhatunk a közösségi oldalakból

Vigyázni kell arra, hogy mit osztunk meg másokkal az interneten az életünkből. Egy európai HR-sek körében készült felmérés eredményei szerint ugyanis a munkaadókat képviselő szakemberek közel fele ellenőrzi az állásra jelentkezők online profilját mielőtt a felvételéről döntene és közel negyedük a közösségi portálokon tapasztaltak alapján utasított már el jelentkezőt. A szakemberek az elutasítás okai között említették, hogy a jelentkező a munkaadó számára nem elfogadható üzenetet vagy kommentárt tett közzé, vagy az önmagáról megosztott fotói, videói a cég számára nem vonzó életvitelre és magatartásra utaltak.

Munkakörök, ahol súlya van önmarketingnek

Nem szabad tehát alábecsülni az online közösségi élet potenciális hatásait, hiszen a munkaadók következetesen használják a digitális médiát a jelentkezők értékeléséhez. Ez a 21. században mondhatni természetes, ám hogy ez helyénvaló-e vagy sem, arról a magyar szakembereknek is megvan a véleménye. - Hazánkban összességében nem jellemző a kiválasztási folyamat során a privát élet mérlegelése. Az interjúk szakmai szempontok figyelembevételével zajlanak és a felvétel alapvetően az ajánlás, a felmért kompetenciák és szaktudás alapján történik. Az online jelenlét monitorozására leginkább akkor kerül sor, ha olyan munkakört szeretnének betöltetni, ahol súlya van az önmarketingnek, ilyen például a sales, a PR vagy a marketing - mondta a HR Portálnak Pethő Anikó, az Aarenson Consulting vezető tanácsadója.
A brit HR szakembereknek 41 százaléka utasított el jelentkezőt ilyen alapon, a megkérdezett helyi fogyasztóknak azonban csak 9 százaléka gondolja úgy, hogy az önmagáról az interneten megosztott információk befolyásolhatják álláskeresési eredményeit. A francia és német munkavállalók tudatosabbak: a németek 13, a franciák 10 százaléka tart online jelenléte negatív megítélésének lehetőségétől.


Miről árulkodnak a közösségi oldalak?

Hozzátette: a szakmai hitelesség miatt annak néznek utána, hogy saját szakmájában milyen aktivitást képvisel az illető, legyen ez egy konferencián való előadás, egy nyilatkozat vagy bármi, ami szakma-specifikus. - Nem ritkán fontos és érdemi információt közvetít, ha valaki szabadidejében non-profit szervezetben vállal segítő tevékenységet, ami bizonyítja egy adott ügy iránti elkötelezettségét, elhivatottságát, mert ezek az emberek gyakran a munkájukhoz is hasonlóan viszonyulnak és teljes figyelmet szentelnek annak, amire éppen energiát fordítanak. Érdemes megnézni milyen klubtagságai vannak az illetőnek, ott milyen szerepet vállal, milyen fórumokat, tematikus oldalakat látogat rendszeresen. Gyakran kiderül, hogy ilyen módon képzi magát, ami rendkívül jó pont a munkaadók szemében - fejtette ki Pethő Anikó.

Persze a szakember szerint egy internetes megjelenés alapján nem lehet egyértelműen megítélni a teljesítőképességet, hiszen az egy privát felület, amit semmiképpen nem szabad döntési szempontként alapul venni.

Rácz Balázs, a Prohuman HR tanácsadója éppen emiatt nem szereti használni a kiválasztási folyamat során a különböző közösségi oldalakat. Mint mondta, a szakmaiság az elsődleges szempont egy jelölt megítélésében, a szubjektív tényezőket pedig ki kell zárni, így például csupán egy az önéletrajzhoz mellékelt fénykép nem lehet döntő a szelektáláskor. A fejvadászat területén előszeretettel használják a közösségi oldalakat, mint potenciális forrást, hiszen nagyon könnyen lehet kapcsolatot létesíteni olyan jelöltekkel, akikhez csak rendkívül nehezen tudnánk eljutni - említette Rácz Balázs, aki ugyanakkor hozzátette, szerinte is fontos odafigyelni a "personal brandingre".

- Ha valaki a közösségi oldalakon kommunikál illetve részt vállal jelenlétével és arcával az online világban, számolnia kell azzal a kockázattal, hogy amit egyszer leírt, azt bármikor bárki megnézheti és ez alapján ő megítélhetővé válik - hangsúlyozta Pethő Anikó. A kiválasztási folyamatra ugyanakkor rendkívül pozitív hatása van a közösségi oldalaknak, a közösségi aktivitás ugyanis megmutathatja a csapatmunkára való hajlandóságot, a szocializációs igényt, a társas kapcsolatok kezelését. Sok közösségi portálon vannak fórumok, ahol lehetőség nyílik adott téma át, -ki és megbeszélésére. Itt a HR szakemberek képet kaphatnak az illető írásos kommunikációjáról, szofisztikáltságáról, udvariasságáról, írásos etikai és morális viselkedéséről is.

Pozitívan befolyásolja továbbá az esélyeket az is, ha valaki hiteles blogot vezet, amelyen szaktudás, aktuális piaci információk, széles látóköréről szóló cikkek találhatók, ami maximálisan megalapozza az ő tájékozottságát és szaktudását az adott témában. - Ez minden esetben átlagon felül plusz pontokat jelent, ha a munkaadó, vagy felvételiztető tud erről, ezért ezt nyugodtan írjuk bele az önéletrajzunkba is - javasolta a szakember.

Tippek, mire figyeljünk

Pethő Anikó szerint, ha valaki jelen szeretne lenni valamelyik közösségi oldalon, fontos, hogy mindig felvállalható, előre átgondolt dolgokat képviseljen az online világban. Első felindulásból ki nem törölhető, meg nem változtatható dolgokat, szélsőséges nézeteket ne írjon le és publikáljon semmilyen formában, mert annak következményeit később elviselni, megmagyarázni és megbánni sokkal nehezebb. Ha mód van rá - sok oldal ezt már lehetővé teszi -, csak a közvetlen barátok számára nyisson meg teljes mértékben publikus profilt és ne tegye mindenki számára megosztottá a privát életéről szóló információkat.

Az Aarenson Consulting vezető tanácsadója elmondta, a digitális technikának köszönhetően, ma már jó minőségű - gyakran a valódinál jobb színben feltűntető - képek készülnek és nem befolyásolják negatívan a kiválasztást végző kollégát. Akinek kisebb az önbizalma, vagy egyáltalán nem él a fénykép adta lehetőséggel az is ugyanolyan esélyekkel pályázik a pozícióra, mert a szakmaiság az elsődleges szempont - emelte ki.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Támogató vezetőkre, kreatív feladatokra és rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók

A hazai cégek felismerik ugyan a fiatal munkavállalók igényeit, de nem reagálnak megfelelően rájuk - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara... Teljes cikk

Itthon kell tartani a hazatért építőipari szakembereket!

Ötezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a járványhelyzet miatt, akik közül a legtöbben Nyugat-Európában dolgoztak korábban. Eddig... Teljes cikk

“Illúzió, hogy visszarendeződés lesz” - interjú Toldi Gáborral

A recruitment aranykorának vége, kevesebb pénzből és emberrel kell jobb eredményt hozni. Ez teljes digitalizálás és egyes részek automatizálása... Teljes cikk