Eltűnik vagy átalakul a molnár szakma?
A rendszerváltás előtti Magyarországon a magyar gabonamalmokban körülbelül 800 molnár szakmunkás dolgozott, ma körülbelül 100-ra tehető a számuk. Munkaerőhiányról nem beszélhetünk, a jelenlegi molnár szakképzés azonban hagy kívánnivalót maga után. A szakma az elmúlt évszázadok alatt jelentősen átalakult: ma is zajlik a folyamat, melynek során a molnár munkája magasabb síkokra, másrészt más irányokba kerül át.
A középkorban a faragómolnár volt az, aki a malmot építette, és annak rendszeres felújításában tevékenykedett, a lisztesmolnár pedig a gabonából való lisztkészítés folyamatát végezte. Napjaink molnárjának ezeknél is jóval bonyolultabb folyamatokat kell átlátnia - kezdi beszámolóját a szakma történelméről Sebők Tibor, a Magyar Élelmiszer-tudományi- és Technológiai Egyesület Malomipari Szakosztályának titkára, a szünetelő Malomipari Múzeum volt vezetője, aki egy többgenerációs molnárcsalád leszármazottja.
A 19. század közepétől ugyanis elindult a malomipar gyáriparosodása. Iparszerűvé vált a malmi tevékenyég, koncentrálódott, ami azt jelentette, hogy egyre kevesebb molnárra lett szükség, és a malomban megjelentek a molnár foglalkozás mellett más szakmák, mint a gépész, a lakatos, a szíjgyártó, az asztalos, a bádogos, majd a villanyszerelő, a műszerész és az adminisztrációt, a forgalmazást-értékesítést végző ember. "A molnár mára egy lett a malom által foglalkoztatott emberek közül, de fontosságban az első maradt. A gabona beszerzése, beszállítása, a késztermékek értékesítése mellett a malom műszaki felkészítésével és karbantartásával többé már alig foglalkozik, inkább ezen szakmunkák irányítása és ellenőrzése, az üzemvitel biztosítása lett a feladata" - magyarázza Sebők Tibor, aki korábban tanította is a szakmát.
A nagyobb ipari malmokból élelmiszeripari jellegű üzemek alakultak ki. Míg a molnár korábban fizikai munkát is végzett - az anyagokat átvette, megmérte, felvitte a malomba, a félkész és a késztermékeket lezsákolta, edényekbe, zsákokba gyűjtötte - a gépesítéssel, az automatikus anyagmozgatás megjelenésével feladata a gépekre rákerülő, és a gépekről lekerülő anyagok, őrlemények ellenőrzése lett. A 20. század közepén, végén, egy nagy műszaki robbanás érte a szakmát, a molnárnak innentől már nem az egyes főbb gépeket kellett felügyelnie, hanem az egész géprendszerrel kellett foglalkoznia.
Ez a fejlődés egyre kevesebb molnár szakmunkást igényel. A malmok száma csökkenni, kapacitásuk növekedni kezdett. Ezt a folyamatot gyorsította a közúti szállítás fejlődése, a nagykapacitású céljárművek elterjedése is. Napjainkban is zajlik ez a folyamat, melynek során "a termelés koncentrálódik, ennek következtében molnár emberre már az új értelemben is egyre kevesebbre van szükség, mert az automatikusan figyelt technológiai gépek és gépláncok átveszik a feladatok nagy részét, és a molnár munkája magasabb síkokra, másrészt más irányokba kerül át" - fejti ki Sebők Tibor.
Szükség van-e ma a molnár szakmunkára?
Kertész László, egy Zala megyében működő malom ágazatvezetője. A szakember 1984-ben végzett Székesfehérváron a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában, ahol élelmiszeripari termékgyártó molnár gépész vált belőle, majd innen a tüskeszentpéteri malomhoz került. Immár 28 éve itt dolgozik.
"Az első évben koptatós voltam, majd szitaőr, hengerőr, műszakvezető, a következő évektől pedig húsz évig főmolnár" -sorolja pályafutása főbb pontjait. "Amikor egy molnár kikerül egy céghez, meg kell ismernie az adott malomüzemben működő gépeket. Két egyforma malom nincs, a technológia mindenhol más. Abban az időben, amikor én végeztem, egy molnár szakmunkásnak végig kellett járnia a ranglétrát. Munka közben tanultuk a szakmát" - mondja Kertész László.
Ma körülbelül 70 malom működik Magyarországon, de a szakemberek szerint hamarosan 10-15-tel kevesebb lesz. Állami malomcég nincs, a privatizáció után az üzemek magánszemélyek vagy üzleti csoportok kezébe kerültek. Jelen pillanatban a tüskeszentpéteri malomban 6 molnár dolgozik, akik az üzemvezetővel megegyező végzettséggel rendelkeznek, és három műszakos munkarendváltással dolgoznak. Mellettük még 19-20 ember dolgozik a malomüzemben, de a cég több lábon is áll. A tulajdonosi körben nincs molnár végzettségű ember.
Kertész László szerint a tüskeszentpéteri malomban lévő gépek beállításait jelenleg csak molnár szakmunkásokkal lehet megvalósítani. Viszont, ha az üzem fejlesztésre kerül, nem biztos, hogy a munkájukra olyan hatékonysággal lesz szükség, mint eddig. "Mennyiségi gyártásban a nagy malmok között kicsik vagyunk, a kicsik mellett pedig közepesek. Évente 14 000 tonna búzát őrlünk. Jelenleg Magyarországon egyedül a mi BL-55-ös lisztünk rendelkezik Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használati joggal" - mondja Kertész László. A szakember szerint a késztermékek minőségében versenyezni tudnak bármelyik Magyarországon működő malommal, azonban őrlési kapacitásban, illetve összliszt-kihozatalban már nincsenek azon a szinten, hogy versenyképesek lehetnének a piacon.
A Pannonmill Malomipari Zrt. négy malmot üzemeltet az országban, melyekben a modern technológiának köszönhetően évente megközelítőleg 300 ezer tonna búzát őrölnek. A cégnél összesen 167-en dolgoznak, köztük 24 molnár végzettségű szakember. Az adatok összevetéséből jól látszik, hogy a professzionális technológia megsokszorozza az őrlési teljesítményt, de kevesebb molnár szakmunkást igényel. Ennek ellenére Poór Zoltán, a vállalat elnök-vezérigazgatója szerint molnár szakmunkára nagymértékben szükségük van, hiszen a gépészeti és műszaki ismeretek nem pótolják azt a szakmai tudást - például az anyagismeretet -, ami szükséges a technológia hatékony irányításához, kézben tartásához. "Üzemeinket középfokú végzettségű kollégák irányítják. Még nincs szakemberhiány, de a molnároknál és a laborokban dolgozóknál ez a jövőben felmerülhet" - mondja a vezérigazgató.
A szakmunkásképzés kérdőjelei
Poór Zoltán is egyetért vele, hogy a molnár szakmával szemben támasztott elvárások az új, korszerű malmok megjelenésével sokat változtak. "Nem elegendő ma már, hogy egy molnárnak megfelelő technológiai ismeretei vannak, hanem a higiéniai, minőségbiztosítást érintő, valamint gépészeti és elektronikai ismeretekre is egyre inkább támaszkodnia kell. Arról nem is beszélve, hogy megfelelő szintű számítógépes felhasználói ismeretek nélkül egy modern malomban már nem boldogul a molnár. Egy klasszikus molnár végzettségű embernek egyre bővülő szaktudással kell rendelkezni, így azok fognak ezen a területen maradni, akiknek van affinitásuk ezekhez és nyitottak az újra" - magyarázza a Pannonmill vezetője.
Sebők Tibor szerint a szakemberképzést, és az állandó folyamatos továbbképzést alá kell majd rendelni a gyártóhelyek, a felhasználóhelyek változásainak. Ma Magyarországon több élelmiszeripari szakiskolának van jogosultsága malomipari szakmunkásképzésre: sok szakképző hely beadta a jogosítvány kérelmét molnár képzésre is, de a szakember szerint több helyen szaktanár, és minősített gyakorlóhely sincs. "A molnár szakmunkásképzés válságba került, mert egy 14 éves gyermek a lerövidített szakképzési idő alatt nem képezhető ki a mai szakmától elvárt, bonyolult folyamatok vezénylésére. Ilyen rövid idő alatt egy mai fiatal nem tud felkészülni arra, hogy átfogóan irányítsa az összetett géprendszereket. A szakember véleménye az, hogy molnár képzésre 18 évnél idősebb, már munkagyakorlatot szerzett emberek indíthatóak el.
Poór Zoltán szerint a molnár szakemberbázist a cégeknek egyre inkább maguknak kell kinevelni, felépíteni. Mivel évről-évre csökken a malmok száma, ezért a szakemberek iránti kereslet is változik. "Arról nem is beszélve, hogy a molnárok alapvetően hűséges típusok, szeretik a szakmájukat, így sokáig - leginkább egy életen át - megmaradnak szakmájukban" - teszi hozzá a vezérigazgató.
A piaci versenynek kell tudni megfelelni
Sebők Tibor szerint a molnár szakma megmarad, amíg mageredetű ételeket, cereáliákat fogyasztunk, mert a cereáliákat feldolgozó speciális szakemberre szükség lesz. A mindenkori termékfejlődés, a malmi gyártásfejlődés függvénye lesz, hogy mit csinál és milyen szinten ez a szakember. Hozzáteszi, hogy a mai malmi molnár szakemberek feladata nemcsak technológiai folyamatban van, tehát nemcsak azt kell érteniük, hogy a korszerű gépekkel hogyan zajlik az őrlés, hanem a gabona beszerzése, tárolása, a késztermék piac gondozása is a látókörükben kell, hogy legyen.
"Nehéz mai fejjel gondolkodni. A jövő továbbra is az, hogy nagyobb üzemek jönnek létre, kevesebb dolgozólétszámmal. Az üzem költségeivel foglalkozó ismeretek átlátása egyre fontosabb lesz. A kisebb malmoknak addig van idejük, amíg jól tudnak lavírozni az értékesítési piacon. Rendkívül éles küzdelem megy a minőségi nyersanyag beszerzéséért, és a késztermékek elhelyezéséért a tartós piacon. Ez egy verseny. A malmi szakembereknek egyre inkább ennek a versenynek kell megfelelniük" - mondja a szakember.
FEOR-kereső a HR Portálon és FEOR-számok listája foglalkozás-keresővel.
- 2025.10.01HVG Állásbörze 2025 Toborozz országosan 3 nap alatt - online, foglalj virtuális standot!
Részletek
Jegyek
- 2025.10.07Óbudai Egyetem Állásbörze Jöjjön el, legyen kiállító! Kerüljön közvetlen kapcsolatba tehetséges, frissen diplomázó vagy végzős hallgatókkal, akik készen állnak a szakmai pályafutásuk elindítására. Akik naprakészen ismerik a legújabb technológiákat, elméleteket és iparági trendeket.
Részletek
Jegyek
- 2025.10.14Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.
Részletek
Jegyek
- 2025.10.21Pannon Állásbörze 2025. A Pannon Állásbörze – ahol a jövő szakemberei és a legjobb munkaadók találkoznak
Részletek
Jegyek
A magasan képzett egészségügyi szakdolgozók a jövőben önállóan, saját jogon is elláthatnak olyan tevékenységeket, amelyeket eddig kizárólag... Teljes cikk
Egy 2025-ös felmérés szerint a technológiai újdonságok miatt a meglévő készségek 40 százaléka avulhat el vagy alakulhat át 2030-ig. Egy másik,... Teljes cikk
Az elmúlt két évben többszörösére nőtt a szövetkezeti foglalkoztatásban dolgozó kismamák száma, ami növekvő tendenciára enged következtetni... Teljes cikk
- 50 új munkahelyet teremt a 9 milliárddal megtámogatott csirkefeldolgozó üzem 5 hónapja
- Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő határmenti projekt indult 12 hónapja
- Aranyat érhet egy nyerő szakma 1 éve
- Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába? 1 éve
- "A top 3-ba akarunk kerülni": új vezetők, ambiciózus tervek az IDBC-nél 1 éve
- Három ábra, ami elárulja, mennyire éri meg szakinak lenni Magyarországon 1 éve
- Óriási növekedés - mennyit keresnek a mesteremberek? 1 éve
- Van értelme a nagy beruházásoknak, ha a munkaerő-igény nem biztosítható? 1 éve
- Minimálbér 2024 2 éve
- 280 új munkahely jön létre Bükön 2 éve
- Nyugdíjreform-javaslat: Jöhet a Férfiak 40? 2 éve