kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Érvek és ellenérvek - kell-e kezelni és hogyan a munkahelyi politizálást?

Az éles véleménykülönbségek miatt egyes munkáltatók igyekeznek megtiltani vagy visszaszorítani a politikai diskurzust a munkahelyeken. Mások hagyják, hogy szabadon szárnyaljon. A BBC.com cikkében nemzetközi nagyvállalatok vezetői mellett egy kutató is megszólal a témában, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a politikai irányultság erősebb meghatározója a foglalkoztatási döntéseknek, mint a faj vagy a nem.

Kell-e kezelni és hogyan a munkahelyi politizálást?-

Április közepén a Google több tucat alkalmazottját bocsátották el, miután ülősztrájk jellegű tüntetést tartottak a vállalat kaliforniai irodájában, követelve a Google és az izraeli kormány közötti szerződések megszüntetését. A hónap elején a National Public Radio (NPR) felfüggesztette Uri Berliner vezető szerkesztőt, miután az közzétett egy esszét, amelyben politikai elfogultsággal vádolta a hírcsatornát. (Berliner később lemondott.) A New York Times vizsgálatot indított saját munkatársai ellen, miután kiszivárogtak a gázai konfliktusról szóló tudósításukkal kapcsolatos információk.

Hasonló feszültségek forronganak a munkahelyeken világszerte, megosztva az alkalmazottakat és nyomást gyakorolva a vállalatokra, hogy cselekedjenek.

"A politika egyre inkább olyasvalami, ami már nem csak a politikai színtérre korlátozódik" - mondja Edoardo Teso, az amerikai Northwestern Egyetem docense, hozzátéve, hogy a személyes vélemény "átterjedhet" a munkahelyre.

Mivel idén több tucat országban - többek között az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Indiában, Pakisztánban és Belgiumban - választásokat tartanak, a politikai viták a világ minden táján felbukkanhatnak a munkahelyeken, és a vezetőkre hárul annak felelőssége, hogyan kezeljék ezt, és hol húzzák meg a határt.

2020-ban az Intuit globális szoftvercég vezetői keresni kezdték a módját annak, hogyan segíthetnék a dolgozókat abban, hogy konstruktívan beszéljenek a politikai kérdésekről. Megfigyelték, hogy a Covid-19 kitörésekor megnőtt a politikai töltetű viták száma, a munkavállalók elégedetlenek voltak az egészségügyi ellátással és a kommunikációval a védőoltásokkal kapcsolatban. George Floyd meggyilkolását követően az alkalmazottak között heves vitákat váltott ki a faji megkülönböztetés témaköre. (USA Minnesota államában 2020. május 25-én Derek Chauvin fehér rendőrtiszt súlyosan erőszakos módon lépett fel a George Floyd nevű, afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette.- a szerk.)

Az Intuit ezt követően korlátozta, hogy az alkalmazottak hogyan beszélhetnek megosztó témákról a vállalati csatornákon. "Azt szeretnénk, ha arra koncentrálnának, hogy elmondják, hogy érzik magukat, miként hatnak rájuk a dolgok, és kevésbé arra, hogy a belső csatornáinkat politikai nézeteik platformjaként használják" - mondta a BBC-nek Humera Shahid, az Intuit sokszínűségért, egyenlőségért és befogadásért felelős vezetője a vállalat megközelítéséről.

Vannak moderátorok, általában HR-esek, akik a vállalati irányelvek szerint figyelik a cég üzenetküldő csatornáit, hogy jelezzék a "sértő vagy kirekesztő nyelvezetet". A hozzászólókat arra kérik, hogy távolítsák el a potenciálisan uszító tartalmakat. "Az esetek 99,9%-ában a szándék nagyon jó" - mondja Shahid. "Csak nem ismerik fel, hogy ezzel megsérthetnek egy másik munkavállalót".

A dolgozók harmada felmondott a döntés miatt

Egyes munkáltatók teljesen megtiltják a politikai vitákat a munkahelyen. Az egyik ilyen a 37Signals technológiai vállalat, amely a Basecamp projektmenedzsment platform tulajdonosa. Jason Fried vezérigazgató 2021-ben arra kérte a cég alkalmazottait, hogy tartózkodjanak a politizálástól a vállalati kommunikációs csatornákon. A Basecamp alkalmazottainak nagyjából egyharmada felmondott emiatt, ezzel rövid időre destabilizálva a vállalatot. Fried azt mondja, azért hozta meg a döntést, mert sok dolgozónak elege lett abból, hogy munkaidőben politikai vitákba keveredik. Ők voltak azok, akik Fried bejelentését követően maradtak.

Az irányelv nem változott, és Fried kitart a három évvel ezelőtti döntése mellett. "Akkor ez volt a helyes döntés. Most is az lenne a helyes döntés" - mondja. "Akkoriban nehezebb döntés volt, már csak a légkör miatt is. Valószínűleg ez volt az egyik legjobb döntésünk. Most sokkal jobban összpontosítunk. Nincsenek témától elrugaszkodott beszélgetések, és csak azért vagyunk itt, hogy azt csináljuk, amit csinálunk, azaz projektmenedzsment-szoftvereket fejlesszünk. Nem tartunk szünetet a politika miatt."

A vállalat még a nyílt álláshirdetésekbe is beillesztette új irányelveit, melyek szerint tiszteletben tartják mindenkinek a politikai véleményét és aktivitását, de a munkahelyi belső kommunikációs platformokon politikának nincs helye.

Azóta nem volt egyetlen olyan eset sem, amikor belsőleg bárkinek is el kellett volna mondanunk valamit - mondja Fried. "Azok az emberek, akik maradtak, teljesen egyetértenek az álláspontunkkal."

A GrowthScribe, egy amerikai székhelyű kis marketingszoftver-gyártó cég szintén úgy döntött, hogy teljes mértékben betiltja a politikát a munkahelyén. Az alapító Kartik Ahuja szerint korábban az egyik csapat szétesett politikai nézeteltérés miatt.

A HR segít, hogy a stílus és a nyelvezet ne lépjen át egy bizonyos határt

Bizonyos esetekben a politikai viták elkerülhetetlenek - sőt, a napi munka részei, de egyesek szerint ezeket a beszélgetéseket is szabályozni kell.

A Quorum, a politikai szakemberek számára szoftvereket gyártó cég jól ismeri ezt. A cég - amely nagyjából 400 alkalmazottat foglalkoztat az Egyesült Államokban, Brazíliában, Belgiumban és a Moldovai Köztársaságban - szabad teret ad alkalmazottainak, hogy politikai kérdésekről és kényes témákról beszéljenek a munkahelyükön. Brook Carlon, a Quorum HR vezetője szerint a vállalat tevékenysége miatt várható, hogy a dolgozók között politikai témákról is szó esik. "A legtöbbjüket nagyon érdekli a politikai helyzet." Az egyik téma, amely elérte a forráspontot, az izraeli-gázai háború, amely megosztotta az alkalmazottakat. A vállalat gyorsan közbelépett, és korlátokat szabott: szabályozták, miként lehet véleményt megfogalmazni, hivatkozási ajánlásokat adtak meg, HR pedig segített, hogy a stílus és a nyelvezet ne lépjen át egy bizonyos határt.

Pillangóhatás

Azon túl, hogy a politikai viták megnehezíthetik a munkavállalói kapcsolatokat, egyes kutatók azt is megállapították, hogy a munkavállalók és a vezetés közötti összhang - vagy annak hiánya - hatással lehet arra, hogy ki megy vagy ki marad.

A brazil munkaerőpiacon a munkahelyek és a politika közötti kapcsolatot vizsgáló szakemberek kimutatták, hogy a tulajdonosok nagyobb valószínűséggel alkalmaznak olyan embereket, akik osztják politikai hovatartozásukat. A kutatók megállapították, hogy azok a munkavállalók, akiknek a politikai nézeteik azonosak a munkáltatóval, 48-72%-kal nagyobb valószínűséggel kapnak állást, mint azok, akikkel nem azonos a politikai hovatartozásuk.

Teso, a Northwestern Egyetem kutatója azt gyanítja, hogy egyes munkáltatók úgy gondolják, hogy az a munkahely, ahol a munkavállalók hasonló politikai meggyőződésűek, valószínűleg produktív munkahely lesz. "Valószínűleg ez az oka annak, hogy sok cég tiltja a politikáról való beszélgetést a munkahelyen, mert úgy gondolják, hogy ez konfliktushoz vezethet".

Teso meglepődött, hogy a politika milyen nagy befolyással bírhat a munkaerő-felvételre. Úgy tűnik, hogy a politikai irányultság erősebb meghatározója a foglalkoztatási döntéseknek, mint a faj vagy a nem, mondja. "A nagyságrend olyasmi, amire mi kutatók az előzetes hipotézisek során nem számítottunk".

Politika a munkahelyen - olvassa el a témában korábbi cikkeinket! 

fotó: freepik

bbc

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így hat a dolgozókra a munkahelyi konfliktus

Egy friss felmérés szerint a konfliktusról beszámoló munkavállalóknak csak a fele volt elégedett a munkájával és kétszer akkora eséllyel akarják... Teljes cikk

Nagy baj, ha nem világos a munkavállalók számára, hogy mi kell az előléptetéshez

A nulladik pillanattól el kell, hogy kezdődjön a munkavállalókkal egy transzparens és folyamatos kommunikáció arról, hogy milyen ambícióik, terveik... Teljes cikk

Felsővezetők a Linkedinen: hogyan lehet jól csinálni?

OTP, Magyar Telekom, Continental. Három nagyvállalat, ahol a felsővezetők is használják a Linkedint. Nemcsak passzívan, hanem posztolnak is. A múlt... Teljes cikk