Szerző: Filius Ágnes
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Expat-lét: 10 év alatt negyedszer kezdi újra

Ismét kontinenst váltott Novák Nóra, aki három évvel ezelőtt Dubaiban felépített üzleti és expatrióta életét osztotta meg a HR Portállal. Családdal, dolgozva 10 év alatt immár negyedszer kezdi újra. Most más városban de hasonló területen folytatja munkáját a jogi és HR területen otthonosan mozgó szakértő. Az országváltást megelőző időszakról, az átalakult közel-keleti helyzetről, és Prágáról, az új célállomásról, és nem utolsósorban az expat lét kihívásairól, lehetőségeiről beszélgettünk.

images

Három évvel ezelőtt Novák Nóra éppen Dubaiban élt, és dolgozott. Azóta újra összecsomagolt, és most egy másik földrészről építi fel ismét magát. Olyan tudást szerzett, ami egészen egyedüli idehaza. Ő már a saját bőrén megtapasztalta, mi mindent kell tudnia egy kihelyezésben élőnek.

Legfontosabb a tervezés

Kihelyezéskor többnyire kész helyzet elé állítják a kiköltöző munkavállalót. Adott a munkaszerződése, sok helyen a lakásbérlet is készen kapott. Csak a gyakorlat során derül ki, hogy van egy sor szempont, ami fel sem merül, amit nem tud vagy nem akar az expat a HR-essel megbeszélni. Novák Nóra rögtön a munkaszerződés részletes vizsgálatával kezdi a fontosabb pontokat. Vajon ki tudja, hogy életszerűségében releváns-e az expat munkaszerződése? Mivel adózási, és jogi értelemben földrajzi területtől, üzleti kultúrától függően egészen más vonatkozhat az adott munkavállalóra, érdemes erre odafigyelni. A család életét ez jelentősen meghatározza a későbbiekben.

Nóra 6 évet élt Dubaiban, és pontosan tudja, milyen fontos például a lakhely megválasztása. A tömegközlekedés nehezen használható gyerekekkel, mivel óriásiak a távolságok az adott megálló és az elérni kívánt hely között is, nem is beszélve arról, hogy március és november között a nappali hőmérséklet gyakran 40 fok fölött van. A gyerekek logisztikája ezért legtöbb esetben a szülőkre hárul. Az iskolához képest viszonylag közeli lakhely fontos szempont, hozzátéve, vizsgálni kell az adott környék bérleti díjait is. Az expat munkaszerződésben erre is általában egy konkrét összeget különítenek el. Mit keressen a szülő előbb, iskolát, vagy lakást? Nem egyszerű a kérdés…. Ráadásul, az iskolával kapcsolatos problémák nemcsak azért állnak elő, mert megoldandó logisztikai célpontot jelentenek, hanem azért is mert szinte sehol nem illeszkedik az itthonihoz az iskolarendszer. Nóra kisfia 7 évvel ezelőtt, 5 és fél éves korában a magyar viszonyok szerint óvodás nagycsoportos volt. Az angolszász világban már elsős, aki ismeri a betűket, számokat. Nem jó lemaradva indítani a tanulást, de mégis muszáj meglépni, ha segíteni szeretnénk gyerekeinket a minél gyorsabb és stresszmentesebb beilleszkedésben.

Az együtt utazó családtagok életéről, karriertervéről is beszélni kell a családon belül. A külföldi munkát elnyerő, vele utazó pár is ugyanúgy tele van várakozással, tervekkel, és meg kell keresni a számára optimális tevékenységet. Egyéni döntés eredménye, hogy otthon marad a kihelyezett munkavállaló párja, vagy munkát vállal, esetleg - ahogy Nóra is- elindít egy helyi vállalkozást.

A tudatos tervezés és a helyi viszonyokban jártas segítségre támaszkodás a titka a sikeres külföldi életkezdésnek- mondja az expat szakember. Ennek része az, hogy lehetőleg részletesen meg kell egyezni a céggel, meddig is fog tartani a kinti munka, határozott vagy határozatlan időre szól e a szerződés, mi a kezdő pozíció tartalma, hogy alakul a kinti szervezet felépítése. Kinek kell riportolni, milyen felelősségi körök tartoznak hozzá, mennyit kell majd utazni. Nem árt azt is tisztázni, mit is jelent az a pozíció, aminek a tartalmát itthon már megismertük. Ugyan multinacionális cégről van szó mindkét esetben, de az azonos nevű cég, országtól függően sokszor nem ugyanolyan szervezeti felépítést takar. Az indulás előtt az alábbi, aprónak tűnő, de nagyon lényeges elemekről sem szabad megfeledkezni. Példaként sorolva: távollétünkben hol, kinél, és milyen konstrukcióban tároljuk az értékeinket, okirataink eredeti példányait; eladjuk vagy kiadjuk e otthon a lakásunkat, házunkat, annak kezelését kire bízzuk; felmerülő otthoni megoldandó feladatok esetén, kire számíthatunk. Azt is fontos látni, milyen egészségügyi biztosítást köt számunkra a cég külföldön, és az milyen - angolul beszélő - intézményekben használható?

Ambivalens ez a világ

Novák Nóra most negyedszer kezdi újra az életét. A tavaly őszi prágai áttelepülés előtt 6 évig Dubaiban, majd előtte Német-, és Magyarországon indította el a karrierjét. Gyakorlott csomagoló. A Dubaiból való költözést nemcsak élethelyzet-változásként élte meg, hanem „totális újrakezdésnek”, ahonnan körülbelül fél évig tartott beilleszkedni Prágában. A férje egy amerikai cégnél dolgozik, és mivel náluk nem volt kérdéses, hogy a család egysége a legfontosabb tényező, Nóra Európába helyezte át a jól menő emirátusi vállalkozását. Bár ő most is tanácsaival segíti a terület iránt érdeklődőket, teljesen új életmódot jelentett Prága. „A klíma nekem borzasztó, elszoktam a féléves telektől. A gyerekeim élvezik az önállóságot, amit egy európai nagyváros ad, és összességében nagyon jót tesz a kamaszodó gyerekeknek, visszatérni a való világba.

Tanulási folyamat számomra, hogy akár egy postát, vagy egy gyógyszertárat is nehézség árán tudok elintézni, mert a helyiek ritkán beszélnek angolul”- sorolja a nehézségeket.

Nóra szerint elsősorban akarat kérdése, hogy változtatunk-e a hozzáállásunkon, és előnyként éljük e meg a sok változást. Most már ebben az attitűdváltásban ő olyan messzire jutott, hogy kifejezetten élvezetesnek tartja a földrengés-szerű változásokat. „Nekem már az tűnik elképzelhetetlennek, ha valaki 40-50 évig egy városban, országban éli az életét.”

Mivel ma már a nemzetközi tanácsadók sem ott élnek, ahol dolgoznak, minden a virtuális térben is működik, a kapcsolatok, a tapasztalat és a szenvedélyes érdeklődés a Közel-Kelet iránt megmaradt, így Nóra most is ezen a területen dolgozik.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Expat-lét: 10 év alatt negyedszer kezdi újra
2. oldal - Akinek lehet, és akinek nem lehet a kiköltözésnél segíteni
Follow hrportal_hu on Twitter