kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Ezekkel a tünetekkel NE indulj el dolgozni!

A koronavírus-járvány az egész világon végigsöpört és kevés az olyan ország, ahol viszonylag alacsonyan maradt a veszteségek száma. Sajnos sokan elvesztették szeretteiket, vagy épp a munkájukat a pandémia miatt.


A rugalmasabb munkahelyek képesek voltak átállni az online térbe és távmunkát illetve home office rendszert kiépíteni, de hazánkban is rengeteg vállalkozás lehúzhatta a rólót.

Bár a magyarok oltási hajlandósága viszonylag magas, még messze nem értük el azt a szintet, amikor biztonságban tudható a társadalom és a gazdaság. Továbbra is fontos, hogy megóvjuk szeretteinket, munkatársainkat, de még a velünk egy légtérbe kerülő idegeneket is, és mindent meg kell tenni, hogy a vírus terjedése lelassuljon.


Felelősséggel tartozunk egymásért!


Unalomig ismétlik mindenhol, mi szükséges ahhoz, hogy ne terjesszük a vírust és megőrizzük a saját egészségünket is, mégis továbbra is vannak, akik óvatlanok, vagy épp felelőtlenek, esetleg már belefásultak a másfél éve tartó állapotba. Pedig továbbra is azonosak az ajánlások, és csak ezekkel nyerhető vissza hosszú távon az életünk: maszkviselés, a társas érintkezések minimalizálása, maximális higiénia, koronavírus tesztek és az oltások beadatása.

Ha pedig valaki nem érzi magát jól, furcsa a közérzete, akkor semmiképp se menjen be dolgozni! Bár nehéz néha elkülöníteni a covid, az influenza, a nátha vagy más felső légúti problémák tüneteit, jobb félni, mint megijedni. Előfordulhat az is, hogy valaki már pszichésen produkál tüneteket, annyira beleivódott a félelem. A lelkünk és mentális egészségünk rendben tartása tehát szintén fontos tényező a pandémia alatt.

Inkább maradjunk otthon egy sima megfázással is, a szervezetünknek úgyis az a legjobb, ha pihen. Arról nem is beszélve, hogy egy náthától, meghüléstől legyengült immunrendszer könnyebben fertőződik meg súlyosabb betegségekkel is.

A covid általános tünetei



  • Láz. Akárcsak az influenza, úgy a COVID esetében is a 37.8 °C feletti testhőmérséklet a leggyakoribb panaszok listáján szerepel.
  • Fáradékonyság. Gyengeséget, levertséget, rossz közérzetet okozhat a vírus, főleg, ha szövődményként tüdőgyulladás is fellép. Az immunrendszer munkája a betegség tüneteinek enyhülése után is kimerítheti a szervezetet, sokan számolnak be arról, hogy a gyógyulás után is még hónapokig nehezükre esik a mozgás, lépcsőzés.
  • Száraz köhögés. Az erős és szűnni nem akaró, a torkot szinte égető száraz köhögés is intő jel lehet egy gyorsteszt elvégzésére.
  • Íz- és szaglásvesztés. A koronavírus legkorábban észlelhetői tünetei közé tartozik az íz- és szaglásvesztés, amely általában hamarabb jelentkezik, mint a köhögés vagy a hőemelkedés és sokszor a betegség lefolyása után is fennmarad hetekig, hónapokig.

Nem tipikus tünetekként megfigyelnek olykor torokfájást, orrfolyást és orrdugulást, nehézlégzést vagy légszomjat, izomfájdalmakat, szédülést, hasmenést is.

Fontos tudni, hogy az esetek egy részében tünetmentesen is bonyolódhat a betegség - főleg a fiataloknál. Ha mégis vannak tünetek, sokszor még családon belül is eltér a jelek intenzitása, sőt az is előfordul, hogy a házaspár egyik tagja megbetegszik, a vele egy hálószobában lévő társa pedig nem.

Ha bármelyiket észleljük, ne menjünk emberek közé, kérjünk segítséget és akár választhatunk a covid tesztek közül egy arra alkalmasat!

  • PCR teszt: A legérzékenyebb tesztként emlegetik, amely a vírus jelenlétét már a fertőzöttség után 2.-4. napon kimutatja. A vizsgálat után néhány órával már lehet eredmény. Száj- és orrgaratból nyerhető a minta.
  • Antigén gyorsteszt: Orrgarati mintavétel történik. Már 20 perccel a vizsgálat után értelmezhető az eredmény. Legalább 4, de nem több, mint 14 napja tartó tünetek vagy fertőzöttel történt érintkezés esetén javasolt a használata.
  • Antitest gyorsteszt: Vénás vérből nyert mintavétel, amely aránylag nagy pontossággal bizonyítani tudja az ellenanyag jelenlétét a szervezetben. Két típusa van, az IgM és az IgG. Míg az első a fertőzést követően a 7. naptól, a másik a 10.-14. naptól képes jelezni a fertőzöttség után a vírust.

Mit tehetünk, ha átestünk a covidon?


Ha valaki felgyógyult, túl van a koronavírus fertőzésen, ám továbbra is vannak panaszai, melyek több hét után sem múlnak el, akkor ajánlott egy covid szűrővizsgálat során meggyőződni az esetleges szövődményekről és a szervezetünk állapotáról. Az is gyakori, hogy tünetmentesen sikerült átvészelni a vírust, ugyanakkor a poszt-covid tünetek arra engednek következtetni, hogy a belső rend nem állt helyre: fáradékonyság, légzési nehézségek, aluszékonyság, mozgásszervi fájdalmak, szédülés, magas vérnyomás. Ezekkel a tünetekkel sem jó bejárni a munkahelyre, és meg is nehezítik a hétköznapi hajtást.

A covid szűrővizsgálatok szakorvosi ajánlásokkal kerülnek összeállításra, tartalmaznak vérvételt - laborvizsgálatokat, kardiológiai ellenőrzést, EKG-t, vérnyomás- és oxigénmérést, de antitest vizsgálatot is. Ezek elvégzésével egyrészt megnyugodhatunk, hogy rendben vagyunk, vagy esetleg tisztázódik, hogy milyen terápiára, étrend-kiegészítére, pihenésre van szükségünk a teljes rehabilitációhoz.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk