kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Ezért éri meg családos embert foglalkoztatni

Kevés a családbarát munkahely hazánkban, amelynek hátterében az alternatív foglalkoztatási formákkal és a családos emberekkel szembeni rossz beidegződések állnak, de a munkaközpontú társadalom és a munkahelyeken uralkodó trendek sem kedveznek a családosoknak. Szakemberek szerint csapatépítők helyett inkább "családépítő" programokra lenne szükség.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint a cégek világszerte kezdik felismerni a családos emberek foglalkoztatásának előnyeit. Létezik például az úgynevezett "anyai önéletrajz", amely a családos emberek plusz képességeit emeli ki. Sajnos azonban a magyar kiválasztási gyakorlatban a pályázatok nem térnek ki ezen pozitív tulajdonságokra, nem vevők azokra a magyarországi munkaadók, nem ismerik el azokat képességként, miként a részmunkaidős foglalkoztatás, a job sharing (pl. 2-szer négyórás foglalkoztatás) sem terjedt el hazánkban - sorolja a problémákat Kormosné Debreceni Zsuzsanna, az egyesület szociálpolitikai ügyvivője. Pedig sokkal hatékonyabb a munka ily módon, hiszen megszűnik a holtidő - teszi hozzá a nagycsaládos. De miért érdemes még családos emberre építeni és miből ered a családos munkavállalókkal szembeni bizalmatlanság?


Okok, amiért nem alkalmazzák a családosokat



Az EU-ban 58,6 százalék, Magyarországon 49,9 százalék volt a női munkavállalók aránya 2009-ben. Tavaly a munkavállalók 18,1 százaléka dolgozott részmunkaidőben uniós szinten, míg a magyarok csupán 5,2 százaléka. Egy (Chartered Institute of Personnel and Development) jelentésből kiderül, lerövidül a munkaidő, átalakul a foglalkoztatás, hiszen 2010 tavaszán ugyanannyi alkalmazott volt heti 16-30 órás állásban, mint 45 vagy annál több órásban Nagy-Britanniában.
Magyarországon kevés a családbarát munkahely. Mindezek hátterében téveszmék, az alternatív foglalkoztatási formákkal és a családos emberekkel szembeni rossz beidegződések állnak. Gyakori panasz- a Népesedési Kerekasztal közvélemény-kutatásából is ez derül ki-, hogy a családos dolgozó sokat hiányzik, főként az óvodai beszoktatás ideje alatt. De ha bent is van a munkahelyén, akkor sem elég hatékony, nem tölti ki a teljes munkaidejét, mert a család/gyerek ügyeit intézi, stb. A sok hiányzás pedig plusz feladatot ró a kollégákra, és rugalmasságot kíván meg tőlük, ám kevés helyen tolerálják őket. A magyar munkakultúra amúgy sem rugalmasságáról és bizalomteljes légköréről híres, tisztelet a kivételnek. Ugyanakkor az a téveszme is terjed, hogy a rugalmas munkaidőben, távmunkában dolgozó nem olyan hatékony, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott. Pedig ez inkább a cégvezető bizalmatlanságáról árulkodik, hiszen a távmunka és a rugalmas munkaidő-beosztás sokkal hatékonyabb munkavégzést eredményez úgy, hogy közben a magánélet védelme sem sérül, és a dolgozót sem emészti fel a lelkiismeret furdalás.

Az is gondot okoz a munkáltatóknak - sorolja Kormosné Debreceni Zsuzsanna -, hogy a kismamának ki kell adniuk a gyes alatt felgyülemlett szabadságokat, miközben még hozzá sem látott a munkának. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor a gyes/gyed lejártával visszatért kismama ismét állapotos lesz és veszélyeztetett terhesség esetén betegállományba mehet a mai hatályos Munka törvénykönyve (Mt.) alapján. A munkáltatók oldaláról is érthető, ha nem örülnek annyira ezen kiadásoknak és az utánpótlásról is gondoskodniuk kell.


El kell hárítani a munkaadói gátakat



A NOE éppen ezért szorgalmazza - Népesedési Kerekasztal "család és munka" munkacsoportjának tagjaként - a munkaadói gátak elhárítását, hiszen ha a munkáltatókon kevesebb a teher, akkor a gyerekesek diszkriminációja is visszaszorul. Javasolják tehát a szabadságok kiadásának elosztását, a szingli és családos munkavállaló azonos méltósággal történő kezelését, az ellátó rendszer bővítését, amelyhez az infrastrukturális elérhetőség is dukál, ahogy a gyes rugalmas formája, időkerete is. A kismamák/kispapák helyettesítését pedig a munkanélküliek támogatott foglalkoztatásával, illetve a pályakezdők önkéntes munkájával lehetne megoldani az egyesület szerint. A gyerekek, a családok ugyanis nélkülözhetetlenek a társadalom hosszú távú fenntartásához.


A családos dolgozó előnyei



Rátermettebb a családos ember

A családot el kell tartani, amelyhez olyan stabil munkahelyek szükségesek, ahol figyelembe veszik a családos ember mivoltát és értékelik plusz tulajdonságait, adottságait, mint például azt, hogy lojálisabbak, hűségesebbek, sokoldalúbbak, felelősségteljesebbek, mint egy nem családos dolgozó. Hiszen a gyereket - akár többet is - nevelők számára nem okoz problémát a csapatmunka, erősek a konfliktus- és költségkezelésben, ahogy a megosztott figyelem is egy családos védjegye. Egy családos ember talpraesettebb, otthon van az ügyintézésben, jó a szervezési készsége, a tárgyalási technikája, érdekérvényesítő képessége, hiszen számos intézményben, hivatalban kell képviselnie a gyereke érdekeit, s kell konszenzusra jutnia. A munkavállalás szempontjából ezek mind rendkívül fontos készségek, képességek - sorolja Kormosné.

Empátia és problémamegoldás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egykori vezető munkatársa szerint egy családos, több gyerekes munkavállaló empatikusabb, mint egy egyedülálló dolgozó. Ez főként abból adódik - meséli a három gyereket nevelő Zoltán -, hogy egy szülő nap, mint nap barkóbát "játszik" gyermekeivel és ki kell találnia a valós problémát. A gyermekvállalással tökélyre fejleszthető a konfliktuskezelő, problémamegoldó képesség. Mindezek a munkahelyen is kamatoztatható képességek, készségek.

Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a beleérző képesség, vagyis az empátia és más képességek az illető személyiségétől függnek. Hiszen hiába van gyermeke főnökünknek, ha otthon semmilyen szinten nem veszi ki részét a gyereknevelésből, hiányoznak belőle ezek a személyiségjegyek és alacsony az EQ-ja.

Kiegyensúlyozott dolgozó, kiegyensúlyozott teljesítmény

Kovács Éva, a GlaxoSmithKline (GSK), 2008 Legjobb Munkahelyének HR vezetője úgy véli, azok tudnak hosszú távon kiegyensúlyozottan teljesíteni, akik odafigyelnek testi-lelki egészségükre, elegendő időt szánnak családjukra, barátaikra, vagyis társas kapcsolataikra, és e sorból az önmegvalósítás sem marad ki. Ha hiányzik a kiegyensúlyozott magánélet, hajlamosak a munkavállalók a munkába temetkezni, ami gyakran kiégést okozhat.

A belső energiánk ugyanis nagyban hozzájárul a napi munkavégzés minőségéhez. A HR igazgató a vállalatok szerepét az ehhez szükséges feltételek (munkaszervezési, technikai, mozgástér-szabadság) megteremtésében látja. Hiszen minden vállalkozásnak az a célja, hogy a dolgozók jól teljesítsenek. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a kollegák azt érezhessék, hogy emberként kezelik őket, biztosítottak azok a feltételek, amik lehetővé teszik, hogy a magánéletük és a munkájuk elvárásait összeegyeztessék.


Kemény munkával hálálják meg a szabadságot a dolgozók



A cégek azonban sokszor nem látják be, milyen sokat tehetnének a munka és a magánélet egyensúlya érdekében. Ami már csak azért is hiba, mert a dolgozók a megértést, a bizalmat többszörösen meghálálják, mutat rá az egyesület munkatársa és a HR vezető. Ahogy a gyerekes dolgozó helyettesítéseiből adódó munkahelyi konfliktusok elsimítása is szervezeti kultúra, munkaszervezés és vezetői készség függvénye. Ehhez egy kis együttérzés, emberi szolidaritás szükséges, amely - teszi hozzá Kormosné - többszörösen megtérül. Viszonozni fogja a dolgozó, ha a munkahelyén bizalmat szavaznak neki és rugalmasan kezelik a munkaidejét - emeli ki a szakember. Kormosné nem azt állítja, hogy mindez nem igényel feladatokat az ott dolgozóktól, vezetőktől, hiszen a családos hiányzása esetén a feladatokat el kell osztani, újra kel szervezni, vagyis folyamatosan foglalkozni kell a munkaszervezéssel.


Költséghatékonyság



Kormosné Debreceni Zsuzsanna szerint bizakodásra adhat okot, hogy egyre több cég ismeri fel, az elégedettségnek, motiváltságnak a költségoldalon is érzékelhető hatása van, vagyis egyre több a családbarát munkahely.

Mitől családbarát egy munkahely?

A PSZÁF honlapján fellelhető anyagból kiderül, milyen stratégiai célokat fogalmaztak meg a 2010-ig tartó négyéves időszakra. Ilyen volt a hatékony felügyelet, az ehhez szükséges korszerű munkaerő-politika, képzett szakembergárda, rugalmasabb szervezeti és munkakultúra kialakítása, ahol a belső kommunikáció és az együttműködés gördülékeny. Az, hogy ebből mit sikerült megvalósítani, még nem tudni. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a szervezet nagy hangsúlyt fektet a dolgozók elégedettségére. Ennek bizonyítéka, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (korábbi nevén Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium) által kiírt "Családbarát Munkahely" pályázat költségvetési kategóriájában elnyerte az első helyet még 2003-ban. A pályázat bírálóbizottsága - többek között - a munkakörülményeket, a szociális támogatásokat, valamint a képzési és oktatási lehetőségeket vizsgálta - olvasható a szervezet honlapjára feltett anyagban.

Zoltán is visszaigazolta mindezt. A háromgyerekes apuka négy dolgot emelt ki, ami egykori munkahelyének javára írható e szempontból. Az első, hogy a vállalati kultúrában kiemelt helyet kapnak a családosokat megcélzó ünnepségek, (mint például a Mikulás-ünnepség, Nőnap) amelyeknek az az üzenete, hogy a dolgozókra nemcsak munkatársként, hanem emberként is tekintenek. Ezzel pedig elismerik, hogy a dolgozónak van egy munkán kívüli élete is. Mindezen túl a vállalati programok csapatépítésre, elkötelezettség növelésére is alkalmasak, hiszen így egy teljesen más oldaláról ismerhetik meg egymást a kollegák, vezetők.
A NOE német minta alapján létrehozta a "Helyi szövetség a családért" mozgalmat, amelynek lényege, hogy a népességcsökkenés megállítása, illetve a foglalkoztatás növelése érdekében települési szinten szervezett összefogással segítse a gyermekes családok életének jobbítását, a helyi munkavállalást, a munka és a magánélet összebékítését. 2010. Családbarát Önkormányzat díjait már ki is osztották: Budapest II. kerület, Érd, Farmos, Hódmezővásárhely - kapta a rangos elismerést.
- Az pedig, hogy egymást és vezetőjüket családfő szerepében, férjként/feleségként, apaként/anyaként is látják, erősíti a csapat kohéziós erejét, amelynek fontos szerepe van a jó munkahelyi légkör kialakításában, így a dolgozói elégedettségben is - mutatott rá a pénzügyi szakember. Másrészt a szervezetnél valóban működik a rugalmas munkaidőben történő foglalkoztatás, ami egy családbarát munkahely fő jellemvonása. A harmadik tényező a részmunkaidő lehetősége, amelyet a legalább három gyereket nevelők és az egyedülálló szülők vehettek igénybe. Zoltán szerint ez hatalmas terhet vesz le a családosok válláról, hiszen így csak egy bizonyos törzsidőt kell a munkahelyen tölteni. A negyedik fontos elem a cafeteria-rendszer, de Zoltán emellett a megértő vállalati kultúrát is dicsérte illetve a közszféra egyik nagy előnyét, ez pedig a sok szabadság, amelyet valóban kivesznek a munkavállalók.


Az ember csupán munkaeszköz?



Azt gondolnánk, hogy családbarát szervezeteket kizárólag nagyvállalatok körében találni. Kormosné Debreceni Zsuzsanna szerint azonban ennél összetettebb a kép. Ahogy a kkv szektorban is akad családbarát munkahely, úgy nagyvállalatoknál is előfordulnak visszás gyakorlatok, Zsuzsanna például látott már olyan nagyvállalatot, ahol kizárólag a felső vezetésre vonatkozott a "családbarátság", de olyat is találni, hogy a leányvállalat nem vette át az anyacég programját, vagy ha mégis, akkor nem ugyanúgy. Természetesen akad olyan cég is - nem is kevés -, amely kizárólag fizetéssel honorálja a munkát és a munkavállalóra is csak "munkaeszközként" tekint, akinek sem magánélete, sem érzelme nincs. Az egykori PSZÁF-munkavállaló is ezt tapasztalta, amikor a Világbanknál dolgozott: a munkavállaló valahol a tűzőgép és a számítógép között foglalt helyet a munkaeszközök sorában.

A versenyszférában gyakori ez a fajta munkáltatói hozzáállás, így nem csoda, ha a dolgozók a profit hajkurászása közben megfeledkeznek a pihenőidőről, a magánélet védelméről, és a jövő generációjáról, vagyis az utánpótlásról - ahogy a munkahelyeken nevezik a gyerekeket. Ezzel pedig a munkavállalók életének döntő részét a karrier tölti ki, ha az megszűnik, a dolgozó élete üressé válik. Az idő azonban gyorsan elröpül, s vele együtt az egykori álmok is, mint a családalapítás és a hagyományok átadása.


Nem kedvez a családoknak jelenlegi világunk és a távmunka



Néhány évvel ezelőtt egy amerikai kutatás, amelyben jó pár egyetem is részt vett, rámutatott, valami rettentően elromlott. Ugyanis azért dolgozunk, hogy megéljünk, és fenntartsuk a családunkat, működtessük a társadalmat. Ehhez képest manapság a munka, a foglalkoztatás lett a fő cél, emellett a család szinte a szükséges rosszként, teherként jelenik meg, ami csak gátolja a hatékony munkavégzést és a minél nagyobb profitszerzést. Pedig ez teljesen tévút, és "a fejéről a talpára kellene állítani" ezt az egész gondolkodást - mondta a NOE munkatársa.

A távmunka gyakran pont a célját nem éri el, nevezetesen: nem segíti a munka és a magánélet különválását, a magánélet védelmét. Egyes munkahelyeken ugyanis visszaélnek az ehhez szükséges informatikai eszköz természetes velejárójával, vagyis azzal, hogy általa folyamatosan elérhetővé válik a munkavállaló - mutat rá Kormosné Debreceni Zsuzsanna, hozzátéve: a távmunka foglalkoztatásra kifejtett pozitív hatásairól sem szabad megfeledkezni, ezért annak szabályozásával lehetne megakadályozni a munkavállaló kizsákmányolását.

Fontos ugyanakkor, hogy a dolgozó, aki előbb megy el - pl. a gyerek hazavitele miatt - munkahelyéről, hazaérve lelkiismeret furdalásból ne töltse az egész estét a gépe előtt. Kovács Éva szerint is csapda lehet a távmunka, ugyanakkor ez a munkavállaló felelősségét is felveti. - Tudni kell kikapcsolni a gépet és a családi élet felé fordulni, még ha nem is válaszoltunk meg minden levelet. A feladatok megvárnak. Tehát sem a vezetőnek nem szabad "kiborulnia", ha késő esti emailjére nem kap azonnali választ, de ehhez a dolgozónak is le kell győznie félelmét.

A HR szakember úgy véli, a bizonyítási kényszer onnan ered, hogy manapság hatalmas a nyomás a munkavállalókon. Felgyorsult világunk ugyanis óhatatlanul arra sarkallja őket, hogy túlvállalják magukat. Éppen ezért tartják a cégnél fontosnak, hogy a dolgozók odafigyeljenek önmagukra. A hatékonyság ugyanis mindig fejben dől el és ha az tiszta életcéllal, erős belső értékrenddel, egészséges életmóddal társul, már elértük a kiegyensúlyozottságot - húzza alá a HR vezető. Természetesen mindez egyeztetést igényel, a világos elvárások megfogalmazása már félsiker lehet. Ettől függetlenül vannak projektjellegű munkák, amelyek időnként extra időt követelnek a dolgozótól és családjától, fontos, hogy ezt normális munkaterhelés kövesse - ismeri el Kovács Éva.


Csapatépítő helyett "családépítő" programokat!



Az egyesület úgy látja, rossz hatással van a családokra a jelenlegi munkakultúra, a munkahelyeken uralkodó trendek. Kormosné példaként a kevés szabadidőt hozta fel, amely még inkább lerövidül, ha évente többször is kötelező wellness-hétvégeken, csapatépítő tréningeken kell részt vennie a (családos) munkavállalóknak, vagy ha folyamatosan estig túlóráztatják őket. Ezen programok a család életéből vesznek el, arról már nem is beszélve, hogy sok munkahelyi kapcsolat mélyül el az ilyen csapatépítő hétvégeken. Hol maradnak a "családépítő" programok?

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk