Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Férfiak uralta cég a Legjobb Női Munkahely

Elég szokatlan, hogy egy tipikusan "férfias" cég szeretne legjobb női munkahely lenni. És láss csodát: egy másik céggel megosztva az SAP Hungary Kft. nyerte el a díjat. A szoftver eladással, tanácsadással és fejlesztéssel foglalkozó vállalat ugyanis számos célzott programmal, juttatással segíti a nők, kismamák helyzetét, a munka-magánélet egyensúlyának fenntartását. Mindezzel az informatikára jellemző alacsony női munkaerő számának növelése a céljuk. Ablonczy Balázs, a cég ügyvezető igazgatója portálunknak kiemelte: náluk elsődleges a kreativitás, anélkül nincsen szoftverfejlesztés. Ez pedig nagy mértékben a nőkön múlik.

- Elég szokatlan, hogy ma Magyarországon egy tipikusan "férfias" cég szeretne lenni a Legjobb Női Munkahely. Egy másik céggel megosztva azonban Önök nyerték el a díjat. Az SAP elsődleges profilja a szoftver eladás, tanácsadás és fejlesztés, ami hazánkban elsősorban a férfiak körében lett vonzó karrierpálya. Miért jelentkeztek erre a díjra?

Ablonczy Balázs
- Kollégáim ötlete alapján a pályázatra azért jelentkeztünk, hogy bebizonyítsuk, az SAP-nál jó nőként dolgozni. Célunk az informatikára jellemző alacsony női munkaerő számának növelése, annak érdekében, hogy minél több női munkatársat vonzzunk az iparágba, amely Magyarországon leginkább a férfi munkaerőre koncentrálódott. A díj elnyerése egyébként minket is meglepett.

- Tisztességes munkafeltételek, előrelépési lehetőség a ranglétrán, az egészség és jó közérzet megőrzése, a munka és a magánélet összeegyeztethetősége - ezt a négy feltételt minimum teljesítenie kell annak a cégnek, amelyik pályázik a Legjobb Női Munkahely címre. Mindezeket pedig nem elég magáról állítania, hanem az ott dolgozó nők által - név nélkül - kitöltött kérdőívekkel is alá kell támasztania. Mi a véleménye, mi alapján nyerték el a pályázatot?

- A világszerte ötvenezer dolgozót alkalmazó SAP munkaerő-állományának harmada, a magyarországi cégnél dolgozók negyede - több mint 120 - hölgy. A szoftverfejlesztő részlegünknél ez a szám alig haladja meg a 10 százalékot, de az összességében 25 százalékos arány jóval magasabb, mint ami az informatikai cégeknél általánosan tapasztalható. Vállalatunk lokális és globális szinten számos célzott programmal segíti a női munkavállalókat, munkahelyi jólétüket illetve a munka-magánélet egyensúlyának fenntartását. Emellett számos juttatással kényeztetjük női munkavállalóinkat.

- Melyek ezek a "kényeztető" programok, juttatások? Bizonyára a bíráló bizottságnak is szemet szúrt, hogy mennyi mindent megtesznek a női munkaerő megtartásáért: kismamáknak béren kívüli juttatások szülési szabadság ideje alatt, üdülési csekk, biztosítás, munkaidő-kedvezmény, egészségügyi szolgáltatás.

A "Legjobb Női Munkahely" 2008 pályázaton a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok kategóriájában az első helyet az SAP Hungary Kft. és a Citi Szolgáltató Központ vehette át. A második helyet az ELMŰ Nyrt., a harmadik helyezést pedig a GE Hungary Zrt. érdemelte ki. A 250-nél kevesebb munkavállalót alkalmazó vállalatok között az Evopro Kft. bizonyult a legjobbnak, a második helyen a Zalavíz Zrt. végzett, míg a harmadik helyet a Thermal Hotel Aquincum Zrt. vehette át.
- Igen, a nők, a kisgyermekesek és a családok támogatása mellett tettük le a voksunkat. A kismamák visszatérését igyekszünk támogatni: egy közös szóbeli szándék-megállapodásban határozzuk meg, mikor és milyen formában terveznek visszatérni a céghez. A HR vezetők pedig rendszeresen tartják a kapcsolatot a kisgyerekes dolgozókkal és ellátják őket vállalati információkkal, így nem esnek ki teljesen a cég életéből. Emellett adott élethelyzethez igazodó juttatáscsomagot biztosítunk számukra. A nők egyébként is máshogy gondolkoznak, kiemelten fontos számukra a légkör, a cégkultúra, így nemcsak a juttatások, hanem maga a működési elv is fontos.

Általában törekszünk arra, hogy ne olyan cég legyünk, amely rövid pórázon tartja dolgozóit. Olyan teljesítményértékelő rendszert vezettünk be, amelyben az elvégzett munka a fontos, tehát mérhető céljaink vannak. A rugalmas munkakultúra a munka érzetét formálja át. A vállalati képzési terv már a belépés pillanatától összpontosít a nők esélyegyenlőségére, majd több ponton felbukkan az esélyegyenlőség, más-más formában - például az úgynevezett classroom tréning és e-learning programok ötvözete. Kiemelném még a legjobb munkavállalókat felölelő "Top Talent" elnevezésű programunkat, melybe ugyanolyan eséllyel kerül be nő, mint férfi. Tehát úgy gondolom, van létjogosultsága ennek a díjnak.

- Mitől családbarát munkahely az SAP?

- Arra törekszünk, hogy a munkatársak ne szigetelődjenek el teljesen a családjuktól. Ezt a célt szolgálják például a Mikulás-ünnepségek, az, hogy jó kapcsolatban vagyunk egy közeli óvodával, és egy belső hírlevél, amiben az új babákat mutatjuk meg. Emellett fontos az előbb említett egyenlő esélyek megteremtése a karrier lehetőségek és a képzés terén is, de az egészségmegőrzésen szintén nagy a hangsúly az SAP-nál. A családbarát szemlélet egyébként ugyanúgy fontos a férfi dolgozók számára, hiszen ők is apukák, nekik szintén segítség, ha például a közelben van az óvoda. Nemtől, kortól függetlenül mindenki szereti a cég által biztosított sportlehetőségeket, vállalati konditermet, talán ez is hozzájárul a kialakult képhez.

- Mi a céljuk ezzel a nő- és családbarát kultúrával? Milyen üzleti érdek fűződik a diverzivitáshoz?

- A sokszínűség az üzleti életben erős hajtóerőt jelent, hiszen hozzájárul a magasabb teljesítményhez és a kiváló légkör kialakításhoz. Az SAP felismerte, mekkora érték rejtőzik a humán erőben, ezen belül pedig a nőkben. Nálunk ugyanis elsődleges a kreativitás, enélkül például szoftverfejlesztés sincs. A nők eltérnek a férfiaktól abban, hogy interakciójuk, kitartásuk és kreativitásuk sokkal fejlettebb és másfajta szemszögből tekintenek a dolgokra. Ez az élet minden területén nagyon hasznos. A kreativitás egyébként busásan megtérül: tavaly 4,5 millió eurót takarított meg a vállalat csak a belső ötletek hasznosításából, míg az ezzel kapcsolatos kiadások 0,6 millió eurót jelentettek.

Mindezek a programok tehát mindkét nemnek szólnak és a cégnek költségcsökkentést jelentenek, hiszen általuk csökken a fluktuáció.

- Milyen újabb szervezeti intézkedéseket kívánnak bevezetni a nők esélyegyenlőségének biztosítására a közeljövőben?

- Még ezen a nyáron továbbfejlesztjük a szülési szabadságra távozó és visszatérő programot. Igyekszünk növelni a női munkavállalók számát, kifejezetten nekik tartunk toborzó napot, és olyan nyílt napokat is tervezünk az egyetemekkel, ahol az itt dolgozó nők elmondják, hogy mit takar a munkakörük - az egyetemi éveiket még csak kezdők számára - ezzel is serkentve érdeklődésüket az informatika iránt.

- Milyen munkakörökbe várják a hölgyeket?

- Cégünk minden szervezeti egységében nők által is kiválóan végezhető munkakörök állnak rendelkezésre. A tanácsadó, ügyféltámogató, szoftverfejlesztő munkakörökben hozzáértő számára könnyen végezhető, jól kiszámítható munka folyik. Az informatikai végzettségű dolgozókon túl keresni szoktunk humán erőforrás szakembert, pénzügyest, marketingest, értékesítőt és mindegyik esetben nyitott a lehetőség a hölgyek számára.

- Milyen kiválasztási szempontok dominálnak az SAP-nál? Hogyan lehet erre a nőbarát munkahelyre bekerülni?

- A kiválasztásnál fő szempont, hogy a jelölt be tudjon illeszkedni a cég kultúrájába. A már említett rugalmas időben történő munkavégzésnek két oldala van, ehhez ugyanis nagyfokú önállóság szükségeltetik. A személyes interjún tehát azt is megpróbáljuk feltérképezni, hogy tud-e élni ezzel a szabadsággal és nem fog-e visszaélni vele. A szakma ismerete mellett elkerülhetetlen az angol nyelvtudás, annak ellenére, hogy német cégként ismernek minket.

- Nem áll túl jól hazánk a nők diszkriminációja terén. Mit gondol, honnan eredhet a gyengébbik nem hátrányos megkülönböztetése?

- Nem lehet általánosságban beszélni a nők diszkriminációjáról. Az üzleti környezetre egyébként ez amúgy sem jellemző, sőt, inkább az ellenkezőjét tapasztalom. A multinacionális vállalatoknak a jó munkaerő elszívása a cél, így nincsen jelentősége, hogy milyen nemű a tehetség. Az SAP jelenlegi vezetési struktúrájában a női munkaerő (20 százalék), de sokra közöttük nagyon büszkék vagyunk: például Hanke Anikóra, a cég egyik globális HR vezetőjére, de a magyar leányvállalat kereskedelmi igazgatója is hölgy, aki jól mozog az üzleti életben, a férfiak uralta szakmában. Szóval nálunk nem meghatározó az illető neme felsővezetői szinten sem.

- Hogyan élné meg, ha egy állásért folytatott harcban egy nővel szemben alulmaradna? Történt már hasonló?

- Nem emlékszem ilyen esetre vagy nem tudok róla. De ha egy nő kapná meg azt az állást, amire én is pályáztam, kicsit bántaná a férfiúi büszkeségem; ezzel együtt el tudnám fogadni, hiszen tudom, hogy a cégvezetők kiválasztási folyamatában mindig egy adott cég, adott üzleti helyzetének sikeres megoldására képes szakembert keresnek.

- 2009. januárja óta tölti be az SAP ügyvezető igazgatói pozícióját. Épp a legnehezebb időszakban váltott. Nem lehet könnyű dolga. Felmérések szerint a vezetők akkora nyomás alatt dolgoznak, hogy nem tudnak aludni, és az egészségük is megsínyli. Nagy a stressz?

- A válság miatt egyes területeken létszámstopot vezettünk be, globálisan 3000 pozíciót szüntet meg az anyavállalat. Ennek pénzügyi hatása azonnal, működésbeli hatása várhatóan csak 1-1,5 év múlva érződik majd. Addigra pedig a gazdasági helyzet is stabilizálódhat. Az SAP AG globálisan 3 százalékos bevételcsökkenést könyvelt el az év első negyedében. Érezzük, hogy a vállalatok kevesebbet költenek informatikai fejlesztésre, sokkal nagyobb a hangsúly a meglévő rendszerek optimális kihasználásán, mint a növekedést támogató fejlesztéseken. Persze ez is függ az iparág és az üzlet helyzetétől, szinte lehetetlen általános igazságokat megfogalmazni.

Nem érzem, hogy a stressz nagymértékben növekedett volna. Egyébként ez cégkultúrától és embertől is függ. Minden azon múlik, hogyan definiálom az adott problémát. A feszültséget pedig nem a helyzetek, hanem az adott helyzetben a megoldást nem találó és közben a felelősséget elhárítani próbáló menedzserek generálják.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
Újabb száz vállalat vezeti be a négynapos munkahetet Nagy-Britanniában

Négynapos munkahétre áll át újabb 100 brit vállalat, amelyek összesen 2600 embert foglalkoztatnak. Teljes cikk

Csapatépítő játékok

A jó csapatépítő kikapcsol, fejleszti az interperszonális kapcsolatokat, a kommunikációt. A napi rutin felrázása és a játékos környezet... Teljes cikk

Új lendületet adunk a HR szakmának: Csaposs Noémi az OHE elnöke

Két év után tartott személyes jelenléttel konferenciát november 16-án az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) a HR Portállal... Teljes cikk