kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Fiatal, pragmatikus és pénztelen: huszonévesek a nyugdíjról

A 20 és 29 év közötti dolgozó fiatalokban megvan a hajlandóság arra, hogy takarékoskodjanak a nyugdíjas éveikre, ám erre igen kevés lehetőségük van.

Nemzetközi kutatást készített az Aegon a fiatal munkavállalók nyugdíjra való felkészültségéről. Az eredmények szerint a huszonévesek realisták, ám terveik megvalósításához pénzügyi tanácsadásra, adókedvezményekre, rugalmasabb banki termékekre és munkáltatói ösztönzésre is szüksége volna – vonja le a következtetést a 12 országban elvégzett kutatásból a biztosító közleménye.

Csaknem 11 ezer munkavállaló – köztük 2722 fő 20-29 év közötti fiatal – válaszolt a reprezentatív nemzetközi kutatásban nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekre. Az eredményeket a társaság „A nyugdíj változó arca: a fiatal, pragmatikus és pénztelen generáció” címmel tett közzé. A jelentés azokat a kihívásokat veszi sorra, amelyek a fiatal generáció előtt állnak a jelenben teljesítendő pénzügyi kötelezettségeik és a nyugdíjra való felkészülés közötti egyensúlyozásban.

Nem túl bizakodóak a fiatalok

A 20-29 év közötti fiatal munkavállalók 59 százaléka úgy véli, nyugdíjasként rosszabb helyzetben lesz szüleinél, és nagyobb anyagi felelősséget kell vállalnia, többek között a nyugdíjas éveinek finanszírozását is. Azt, hogy fedezni tudja majd a nyugdíjas évek szükségleteit, 37 százalék kétségesnek tartja, 27 százalék pedig úgy gondolja, hogy megtakarításai nagymértékben – akár 50 százalékkal is – elmaradnak az elvárásaitól.

Emiatt 44 százalék pesszimista, és úgy véli, nem a saját döntésén múlik majd, mikor akar nyugdíjba menni, pedig ez a luxus a szüleinek még megadatott. Egy másik szempont is megjelent a kutatásban, mégpedig az idősebb családtagokról való gondoskodás anyagi terhe: a válaszadók 28 százaléka gondolja, hogy anyagilag is támogatnia kell majd az idős szüleit, és 40 százalék értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a nyugdíjasok felnőtt gyermekeinek szükség esetén anyagilag is támogatniuk kell a szüleiket.

A kutatás egyik meglepő, és egyben reményre okot adó következtetése, hogy a fiatalok kétharmada rendszeresen megtakarít a nyugdíjas éveire, vagy tervezi ezt a közeljövőben. Minden negyedik válaszadó már beállt a takarékoskodók sorába. Biztató adat az is, hogy a fiatal munkavállalók 41 százaléka tervezi, hogy a közeljövőben pénzt tesz félre. Magyarországon 54 százalék szeretne megtakarítani, míg Németországban csupán 23 százalék.

Azt, hogy megtakarításokra szükség van, a legtöbben tudják. A megkérdezettek 57 százaléka – Magyarországon 67 százaléka – fontosnak tartja a nyugdíjcélú megtakarításokat, de jelenleg nem tekinti prioritásnak. Mindez azt jelenti, hogy sok fiatal magáénak érzi a nyugdíjproblémát, és elfogadta az új realitást, talán gyorsabban is, mint az idősebb generáció tagjai.

A kutatásról
A nyugdíj változó arca: a fiatal, pragmatikus és pénztelen generáció 12 ország munkavállalóit és nyugdíjasait vizsgálta. A kutatásban résztvevő országok: Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Magyarország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság, és az Egyesült Államok. A megkérdezetteket egy online felmérésben vettek részt 2013 januárjában és februárjában a saját anyanyelvükön. A felmérésben 10 800 munkavállaló vett részt, közülük 2 722-en 20-29 év közöttiek voltak, és 1200-an pedig nyugdíjasok. A kutatásban résztvevő 12 ország tudhatja magáénak a világ összes magán-nyugdíj vagyonának (nem beleértve az állami öregségi nyugdíjjuttatásokat) közel 85 százalékát.
A fiatalok ugyanakkor támogatást várnak a munkáltatóktól, a nyugdíjpénztáraktól és az államtól, hogy valóban a kezükbe tudják venni az irányítást a nyugdíjas éveiket illetően.

A javaslatok között megfogalmazódott, hogy fontos lenne közérthető nyelven és felhasználóbarát módon megfogalmazni a pénzügyi információkat, olyan pénzügyi termékeket kidolgozni, amelyek passzolnak a fiatalok életstílusához, nagyvonalúbb adókedvezményekkel támogatni az ilyen irányú megtakarításokat, és több munkáltatói juttatást bevezetni.

Erre már csak azért is szükség volna, mert a válaszadók jelentős hányada – 47 százaléka – nem tudja, vajon jó úton jár-e a vágyott nyugdíjcél eléréséhez, nem lát előre a jövőbe, ami megmagyarázza a megtakarítással kapcsolatos fásultságot. Emiatt sokan érdeklődnek a pénzügyi ismeretek és a tanácsadás iránt. 26 százalékuk azt vallja, hogy a nyugdíj-megtakarításaikról szóló jobb és gyakoribb tájékoztatás arra ösztönözné őket, hogy még többet tegyenek félre, 23 százalék szeretne konzultálni profi pénzügyi tanácsadóval, akit ismerős ajánl, és 22 százalék bővíteni szeretné a pénzügyi ismereteit, hogy tudatában legyen a szükséges lépéseknek.

A munkavállalási szokások az utóbbi években megváltoztak ebben a korosztályban. Az adatok szerint a válaszadók 39 százaléka tervezi, hogy 12 hónapon belül új állást keres, szemben a minden korosztályra vonatkozó 29 százalékkal. A fiatalok 31 százaléka gyakran gondolkozik azon, hogy felmond a munkahelyén.

E trendnek megfelelően a fiatalok rugalmas megtakarítási termékekre vágynak, például arra, hogy munkahelyváltás esetén magukkal vihessék az addig összegyűlt nyugdíjcélú juttatásaikat. Ezeket egyébként igen nagyra értékelik, és 87 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy a munkahelyválasztásnál fontos szempont lenne egy olyan munkáltatói nyugdíjprogram megléte, ami befizetésekkel ösztönzi a takarékoskodást.

A nyugdíjprogramok iránti igény és a munkahelyi mobilitás magas szintje közötti ellentmondást rugalmasabb juttatásokkal lehetne feloldani. A fiatalok egyharmada (éppen 33 százalék) ugyanis megtakarítana a nyugdíjas éveire, ha a munkáltató ugyanilyen mértékű befizetésekkel támogatná. A kulcs itt is az átláthatóság és a tájékoztatás lenne, hiszen a megkérdezettek 24 százaléka szerint az egyszerűbb megtakarítási termékek őt is arra ösztönöznék, hogy félre tegyen. Az is kiderült, hogy az állam vezető szerepét sem lehet megkerülni a stabil, hosszú távú pénzügyi- és adókörnyezet kialakításában. A válaszadók 34 százaléka szerint a nagyvonalúbb adókedvezmények további megtakarításokra bátorítanák őket.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk