Szerző: Berta László Megjelent: 6 éve

Filmszerep és madárriasztás: munkában a mestersolymászok

images

images

Mestersolymásznak számít az USA-ban, aki több mint tíz éve vadászik ragadozó madarakkal. Érthető, hogy Gasztonyi Dániel mestersolymász elsősorban vadásznak tekinti magát. A ragadozó madarakkal űzött vadászathoz ugyanúgy vadász- és egyéb engedélyek szükségesek, mint a puskáshoz, azonban Gasztonyi ezzel nem keres pénzt. Ez az igazi szerelem, mondhatjuk, de azt azért nem utasítaná vissza, ha üzletemberek jelentkeznének, hogy kipróbálják a vadhús megszerzésének e különleges módját.

Madárriasztás

Kenyérkereső tevékenysége elsősorban nem az erdő-mező világához köti, gyakoribb a fellelhetősége bemutatókon, filmforgatásokon és csapatépítéseken. Ipari madárriasztásban alábbhagyott az aktivitása, erre a sok időt felemésztő melóra igyekszik fiatal kollégákat kiközvetíteni. A ragadozó madarakra egyre kevesebb a megrendelés a mezőgazdaságban, de ha van, jól lehet vele keresni, egy nap 15-30 ezer forint között van a profik bére. Gasztonyi szerint a halastavak üzemeltetőinek a halnevelési időszakban éri meg az alkalmazásuk, hiszen pl. a kárókatonák kisméretű halivadékokból nagy számban fogyasztanak, komoly kárt okozva ezzel.

A terített asztalt kínáló halastavaknál az első fagyokig akad dolga a sólymoknak, héjáknak. A seregélyek a legravaszabbak, van egy reggeli és esti húzásúk, és ha több tízezer jön, akkor 50-90-szer el kell engedni a ragadozókat. A seregélyek roppant tanulékonyak, kitapasztalják, milyen közel repülhetnek a puskás emberhez, ezért hatékonyabbak a betanított ragadozó madarak.
Riasztásra a sólyom mellett a héja és az ölyv a legalkalmasabb. Alkalmazásukat a feladat szabja meg, a sólymok "hatótávolsága" a leghosszabb, kilométerekre elmennek, míg pl. egy puskás ember 30 méteres hatótávolsággal dolgozik és ellő annyi sörétet, aminek árából madaras védelmet is lehet vásárolni.

Kaffka György ipari solymász 7 éve a Ferihegyi/Liszt Ferenc reptéri madárriasztás felelőse, másodmagával váltásban mentesíti a légi forgalmat a nem kívánatos résztvevőktől. Kaffka vándor sólyommal és héjával fegyverkezett fel. Madarai üldöznek, de nem foghatják meg a zsákmányállatot, mert bajos lenne, ha a betonon lakmározó madár miatt köröznének a gépek a pálya felett. Legalább egyszer mindegyik felrepül naponta, a több tízezres seregélyvonulás alatt 30-40 alkalommal madaranként. Ha sokat repül, sok jutalomfalatot kap a ragadozó, és 30 falat után már jól lakik, dolgozzon, aki nem evett - tehát pihenőt kap.

Kaffka szerint megéri a munka, ezért cserébe viszont reggeltől estig rendelkezésre kell állni. Idényjellegű munkái is vannak bortermő vidékeken, ahol augusztus közepe és november vége között tart a szezon. Egy tokaji aszútermelő a seregélyek által okozott várható kár - 5-6 millió forint 40 hektáron - ötödéért fogadta fel. Kaffka elmondta, hogy főként a seregélyek miatt kell résen lenni, 10-20 hektárt lerúg egy csapat: miközben egy madár 2-3 szemet lecsipeget, az egész fürtöt tönkreteszi a lábával.

Kaffka egész évre be van táblázva, amikor beszéltünk, bemutatót tartott. A reptéren éppen szünetel a munka, de ez nem ok az elszemtelenedésre, mert ahogy az ember nem képes megszokni egy felé rohanó medve látványát, a ragadozó madár láttán a zsákmányállat sem taktikázgat, hogy elmeneküljön-e. Kaffka filmes kiruccanásokat is tesz, a Borgiák című sorozatban sólyma a főszereplő kezére szállt, a Katedrálisban pedig egy a csatatéren elesett gumiember hasából tépte a műbelet.

Kell a show

A Gasztonyi-család fő bevételit bemutatókon gyűjti össze. A csapatépítésben is mind több tapasztalatot szereznek, úgy látják, egyre nagyobb élmény a hús-vér vadállatok közeli látványa, mert az emberek többsége ül a számítógépe előtt, erős inger számukra találkozni az igazi világgal. Kisvállalkozóként maga is beletörődik, hogy az üzletszerzés közben részesül a civilizáció hatásaiból, még ha számára megnyugtató, hogy felesége mellett munkavállalói sólymok, baglyok, héják, ölyvek és egy hatalmas szirti sas.

Fontosnak tartja, hogy az irodai közegben dolgozók is el tudjanak vonatkoztatni a mindennapi életüktől. Úgy tapasztalja, a többség bekövült a saját világába, álarcot visel, ezért a solymászok tudatosan oldják a hangulatot: pl. "bepirítanak" egy hölgyet vagy kicsit ráijesztenek a tipikus - mindig férfi - hangadóra, aki nem számít arra, hogy pár centire suhan el a fejétől egy hatalmas indiai uhu, aztán ha megnyugodott, általában együtt nevet a többiekkel. Ha tetszik, ha nem, show-t kell rendezniük a bemutatókon, csapatépítéseken, mert általános igény, hogy azonnal megkapjunk mindent és a műsor időre megy. Így az is előfordulhat, hogy a földön fekvő csapatépítők felett elrepül egy meglepetésszerűen kiválasztott madár. Az, hogy ki viszi a prímet, azon is múlik, ki van jó formában - szinte úgy, mint egy csapatjátékban. Van választék, mert Gasztonyi Dániel egyedülálló kavalkádja 61 madárból áll.

Keleti kényelem

A Közel-Keletre exportált "sztár" sólymok többet utaznak repülővel, mint egy átlag magyar üzletember. Az olajtermelő országokban dollár milliókat áldoznak erre a hobbira. A tenyésztés is ebbe a földrajzi irányba kifizetődő, de csak a népszerű madaraké éri meg. Az arab sejkek megbízottjai járják Nyugat-Európát elsősorban a borsos áru északi és vándor sólymokért illetve hibrid példányaikért. E legnagyobb és legkényesebb sólymokat tartó sejkeknél presztízskérdés, hogy a betanított madárral houbara túzokra vadásszanak Rolls-Royce-okkal a sivatagban, azt sem bánva, ha a madarak összepiszkítják a hátsó ülést. Az autót könnyedén kidobják, de egy betanított sólyommal sosem tennének ilyet, pedig 20 ezer eurós ára meg sem közelíti a gallyra tett luxusgépét. Napokon át pazar körülmények között sátoroznak és vadászgatnak, azonban a madarak betanításával nem bajlódnak, mivel pénzük engedi, kényelmességükön általában európai, köztük magyar solymászok keresnek: a tarifa 1 a 4-hez, vagyis egy ezer euróba kerülő madár esetében négyezer euró a betanítás ára. Gasztonyi is foglalkozik madarak betanításával, de a kontinentális nagy üzletben nem vesz részt; állatkerteknek ad el madarakat, részt vesz visszatelepítésekben és madárgyógyításban.

Madárral vadásznak

Magyarországon nagy károkat szenvedett a solymászat a lőfegyverek elterjedésének idején, Gasztonyi szerint a zsákmányszám harácsolásra alkalmasabb puskás vadászat térhódítása szívta el a levegőt. A "mikor volt a legjobb ezen a tájon solymásznak lenni" kérdésre meglepő választ ad: nem most, hanem Mátyás király idejében, amikor azok a kivételesen ügyes solymászok vagyonos emberekké lettek, akik ki tudták szolgálni az udvar igényeit. Ilyenek akkor se voltak sokan.

A Bugacpusztán élő solymászok élete nem szokványos. Egy fotón megörökítették, amint Presztízs, a hatalmas szirti sas üldöz egy őzbakot. A folytatást Gasztonyitól tudjuk: a 2 tonna súllyal is felérő szorításra képes madár az esélyek ellenére akkor nem járt sikerrel - ennek Gasztonyi Dániel örült a legjobban, mert a nagy trófeás vad túl sok pénzébe került volna.

Bárhol is engedi el Presztízst - bár azért nyomkövető van rajta -, sosem megy el, egyrészt mert jól érzi magát a solymász társaságában, másrészt mert falatozhat a zsákmányból, persze csak korlátozott mennyiségben. Az elejtett őzből teleeheti magát, de egy nyúl gyorsan eltűnne, és a vadhúst a Gasztonyi család is szereti. A szirti sas rókát is zsákmányol, de ez sem csábította eddig az üzletembereket, hogy fizessenek a különleges vadászélményért. Ha lenne kereslet erre, Gasztonyi szíve szerint csak az extrém vadászkalandokra éhezők kiszolgálására rendezkedne be.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Figyelmeztető sztrájk az Audi gyárban

Két órás figyelmeztető sztrájkot hirdetett péntek délelőttre az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), miután a csütörtöki... Teljes cikk

Komoly döntést kell hozniuk a Honvédkórház dolgozóinak

A Honvédkórház hét fővárosi és öt vidéki telephelyén több ezer civil alkalmazottnak, köztük orvosoknak, ápolóknak és más szakdolgozóknak öt... Teljes cikk

Tudni akarják az ellenzéki pártok alkalmazzák-e a túlóratörvényt az állami cégek

A parlamenti ellenzéki pártok azt tudakolják az állami cégeknél, hogy alkalmazni fogják-e a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos... Teljes cikk

500 új munkahelyet létesített az FAG Debrecenben

Az FAG 25 milliárd forintból megvalósult új csapágygyára 500 új munkahelyet hozott létre Debrecenben - írja az MTI. Teljes cikk

Két év alatt 20 százalékkal emelné dolgozói bérét az Audi Hungaria

Két év alatt húsz százalékkal növelné minden munkavállalója bérét az Audi Hungaria Zrt. Németh Sándor, az AHFSZ elnöke arról tájékoztatta az... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár