Szerző: Berta László
Megjelent: 8 éve

Gyöngyöspata a világ

Az elégséges érdemjegyre hajtó történelemfeleletekre emlékezve a diáknak mindig volt egy második gondolata arról, amiről különben elsőre nem jutott eszébe semmi. Ezért kijelentem, hogy a Magyar Közmunka Program a Gyöngyöspata-gondolatkör része olyan más fogalomkörből érkező sorstársaival, mint a "paramilitáris", "cigánybűnözés", "véderő". Ha tetszik, ha nem, ebben a lőporos hordóban ágyaztak meg neki.

A Magyar Közmunka Program (MKP) eredménytelensége és rossz PR-ja miatt nem látok rá esélyt, hogy máshová kerüljön, netán pár év múlva elsőre rávágja az ember, hogy tudja mi az, mi az értelme, miért szép és előremutató. Az igénytelenség szintjén marad. Második gondolatokkal lesz leírható, ezért sosem derül ki, jó vagy rossz, ha az éhhalál elkerülése érdekében alacsony hatékonyságú, ezért drága közmunkára mennek el a százmilliárdok, vagy e helyett nagy részben küldjük iskolába, szakmát tanulni, akit csak lehet, miközben szociális támogatást kap.

Különben csak politikai üzenete van. Gazdasági, most nemzetgazdasági mutációjának hasznosságáról ----- alaposan bizonyítva, modellezve, kiszámolva ----- egy sort sem olvastam, javítsanak bár ki, biztos vagyok abban, hogy az MKP-nak csak ideológiai üzenete volt és van, bármilyen legyen is a politikai kurzus. Az MKP igénytelen képződmény, nem intézmény, se nem termelési forma, leginkább pénzköltés és időrablás, melynek korifeusai arra büszkék, ha az MKP-nak alávetett nép dolgozik valamit, legalább évente pár hónapon át rossz időben is.

Olcsón lefilmezhető, nem verik meg az operatőröket, nem inzultálják a szerkesztőriporter kiscsajokat. A határ már nem a csillagos ég. Az elvárási horizont olyan szűk, hogy nem érdemes űrhajóban gondolkodni. Az őrzők ellustultak, nem veszik az éberséget, hogy megóvják az MKP-t a rá leselkedő veszélyektől. A külföld megneszelte, hogy a Gyöngyöspata-gondolatkör sarokkövének csak ideológiai üzenete van, és különben petyhüdt lufi. Innen már érthető, miért üzent csúnyát a világnak a francia Libération a barikád másik oldaláról.

Cikkéből az derül ki, hogy etnikai tisztogatás folyik itt. Kisebb kihágásaik túl szigorú büntetése miatt néhány cigány elment a faluból, mert egy nap hiányzás a kötelező közmunkából és ugrik a 47 ezer forintos fizetés, plusz megvonják három évre a szociális segélyt. Nem tudom, mi igaz ebből, cáfolatot se olvastam. Biztos olyan marginális újság ez, hogy az MKP nem vette észre, amit róla írtak, sőt, azt se, hogy ezzel meggyalázták a Gyöngyöspata-gondolatkört.

Van egy ismerősöm, aki nem roma és szintén elmenekült a borsodi közmunkától, nem azért, mert nincs értelme csákánnyal irtani a sövényt, korántsem. Ö egy fiatal informatikus, aki a szülőfalujában akart élni, de mire kikapcsolták a villanyt a házban, kihullottak elöl a fogai és hosszú inas kezei nőttek a fagyűjtésben. Baj van az akarattal és ennek folytán az önmenedzseléssel; nem vállalt munkát máshol, mert nem elég mobilis, meg annyi kompetencia sincs benne, mint az őszi légyben, záporozhatnak rá a háeresek nyilai.

Alaposabb tanulmányozást megérne, mikor kezdődött annak az embertípusnak a terjedése, melynek az MKP-ban pontosan megvan a helye. Rossz példa, mivel ez is egy második gondolat, de kijelentem, hogy a mai dolgozó ember mellett él egy másik embertípus, aki már sokat szívott: "Fordítsatok vissza folyókat, mert ingyen nem élhettek" ----- ennél az elképzelésnél nem jutott előrébb a biztos állami megrendelések és szép jövő előtt álló MKP sem, nincs szükség a fejlesztésre. Úgy tűnik, a mai csapattal stadiont, vagy kiszuperált szovjet hűtőkből kis átalakítással faltörő quadokat építtet. Megrendelő van, munka is lesz.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter