kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Határozott idejű munkaviszony, asztalon innen és túl

Amikor elhangzik, hogy a munkáltató a hosszadalmas kiválasztáson sikeresen célba ért álláskereső számára határozott idejű munkaviszonyt ajánl fel, a pályázóban kétségek merülhetnek fel. Főként akkor, ha nem ismeri, hogy ezzel a fajta munkaviszonnyal a munkáltató is kötelezettséget vállal a munkavállalóval szemben. De kinek és mikor jó a határozott idejű munkaviszony?

A Munka törvénykönyvének értelmezése szerint a munkaviszony határozott időre szól, ha a felek a határozott idő tartamát objektív feltételként meghatározott időpontban (naptárszerűen, pl.: munkaszerződés megkötésétől számított egy évi időtartamra, egy naptári hónapra, 50 munkanapra, stb.), meghatározott elvégzendő munkában (pl. aratás, vetés elvégzésére), meghatározott esemény bekövetkezése kikötésével (pl. valamely dolgozó gyesének megszűnése) vagy más alkalmas módon határozzák meg.


Milyen maximum és minimum időtartama lehet egy határozott idejű munkaviszonynak?



A minimum időtartamot a felek közös megállapodása köti ki. Az Mt.-ben erről szóló rendelkezés nincs. A maximum időtartamot az Mt. törvényileg szabályozza. Határozott időre szóló munkaviszony(ok) legfeljebb ötévi időtartamra létesíthető(k). Az ötévi időtartamba beleszámítandó, ha a felek között köttetett kettő vagy annál több, egymást követő határozott idejű munkaviszonyok közötti időtartam nem éri el a hat hónapot.


A határozott idejű munkaviszony pro és kontra érvei munkáltató és munkavállaló szemszögéből




Tervezhetőség, "biztonság":



  • Munkáltató: Amennyiben a munkáltató tevékenysége szezonálisan, kampányszerűen jelentkezik (pl. a megrendelői, megbízói igény kielégítése végett), határozott idejű munkaviszony létesítése a közép és hosszú távú bérköltségek terén jelentős megtakarítást jelenthet.
  • Munkavállaló: A határozott időtartamra a munkavállaló teljes biztonsággal tervezhet, mivel munkaviszonyából származó jövedelme a megállapodás szerinti időpontig biztos (kivéve, ha egyoldalú jognyilatkozattal a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal próbaidő alatt vagy rendkívüli felmondással szüntette meg, esetleg kétoldalú jognyilatkozattal, közös megegyezéssel).


    Munkaviszony megszüntetése



    Egyoldalú jognyilatkozattal - mindkét fél részéről - a határozott idejű munkaviszony csak próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal próbaidő alatt vagy rendkívüli felmondással szüntethető meg. Ez annyit jelent, hogy jogszerűen a határozott időtartamra létesített munkaviszony nem szüntethető meg rendes felmondással (a Szegedi Munkaügyi Bíróság állásfoglalása).


    Kötelezettségek a határozott idejű munkaviszony megszüntetésénél



    Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy alapjába véve a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésnél a felek kölcsönös, befolyásmentes megállapodásával, és annak írásba fektetésével a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos bármely kérdésről rendelkezhetnek.


    A munkaügyi alapszabályozás egyéb, kölcsönös megállapodás hiányában az alábbiakról rendelkezik:



  • Munkáltató: Amennyiben a munkaviszonyt a munkáltató egyoldalú jognyilatkozatával szünteti meg (kivéve rendkívüli felmondás vagy azonnali hatállyal próbaidő alatt), a határozott időből hátralévő időre (de legfeljebb egy évre) a munkavállaló részére az átlagkeresetét előre köteles megfizetni.
  • Munkavállaló: A munkavállaló a határozott idejű munkaszerződés lejárata előtt - munkavállalói rendkívüli felmondás, közös megegyezés vagy azonnali hatállyal próbaidő alatti felmondás kivételével - a határozott idejű munkaviszonyának megszüntetése jogellenes. Ebben az esetben a munkavállaló köteles a munkáltató részére a felmondási időre eső átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni. Ezen felül a munkáltató követelheti a munkaviszony jogellenes megszüntetéssel okozati összefüggésben keletkezett kár megtérítését is.

    Összefoglalva: a határozott idejű munkaviszony bármelyik fél részéről történő egyoldalú megszüntetése 3 esetben jogszerű: próbaidő kikötése esetén a próbaidő alatt azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással (illetve kétoldalú jognyilatkozattal, azaz közös megegyezéssel). Amennyiben bármely fél a határozott idejű munkaviszonyt ettől eltérően szünteti meg, az jogellenesnek minősül, és köteles a másik fél részére okozott "kárt" a törvényi előírásoknak megfelelő megtéríteni.


    Munkaviszony megszűnése, átalakulása határozatlan munkaviszonnyá



    A határozott idejű munkaviszony (a fenti esetek kivételével) a szerződésben foglalt időpont, esemény bekövetkeztével automatikusan megszűnik, amennyiben a munkáltató arról nyilatkozik, hogy a munkavállaló további foglalkoztatására igényt nem tart. Amennyiben a munkavállaló a határozott időtartam lejártát követően egy munkanapot, közvetlen vezetője, felettese tudtával dolgozik, munkaviszonya határozatlan idejűvé alakul át (kivétel a 30 napnál rövidebb munkaviszony, ami csak annyi időre hosszabbodik meg, amilyen időre az eredeti szerződést kötötték a felek). Ennél az esetnél fel kell hívni a figyelmet arra, hogy amennyiben a munkáltatói jogkör gyakorlója nem szerez tudomást a munkavállaló időn túli foglalkoztatásáról, de a közvetlen felettesnek tudomása van róla és a további foglalkoztatás ellen sem szóban, sem írásban nem lép fel, a munkaviszony automatikusan határozott idejű munkaviszonyba fordul.

    A fent leírtak alapján mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak érdemes a határidőket és a törvényi előírásokat szem előtt tartani.

    Koplányi Eszter, HR Portal
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek