Megjelent: 9 hónapja

Házi karanténba kényszeríthet-e a főnököm, ha Spanyolországból jöttem haza?

Jelenleg Spanyolországban, Córdoba-ban tartózkodunk, 22-ére szól haza a repjegyünk. Ez nem fertőzött terület Spanyolországon belül. A munkáltatóm a hazatérés után 14 nap (ténylegesen 10 nap) szabadságot írt elő, én fizetés nélkülit választottam - ezzel még nincs is gond. De! Kötelezhet engem a munkáltatóm arra, hogy a lakásomat sem hagyhatom el, hanem maradjak ezidő alatt karanténban? Az érdekesség az, hogy nem fertőzött területről érkezem majd haza, ugyanakkor a kollégák a zsúfolt tömegközlekedést használva járnak munkába. Úgy gondolom, nem vagyok nagyobb veszélynek kitéve, mint akik Magyarországon tömegközlekednek.

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A munkáltató „házi karantént” nem rendelhet el, hiszen ez olyan beavatkozás lenne a munkavállaló magánszférájába, amelyre a munkáltatónak nincs jogszabályi felhatalmazása. A munkáltató elsősorban a munkavégzéssel kapcsolatos magatartást határozhatja meg, a munkavégzésre nézve adhat utasításokat.

Az egyik jogszerű lehetőség, ha a munkáltató ún. home office keretében arra kötelezi a munkavállalót, hogy otthonról végezzen munkát, illetve álljon rendelkezésre. Ehhez természetesen a megfelelő munkavégzési eszközöket (pl. távelérés stb.) biztosítani köteles, illetve meg kell téríteni a munkavállalónak a munkavégzéssel összefüggésben felmerült indokolt költségeket is. Ilyen home office esetében a munkaidő tartamára elvárhatja a munkáltató, hogy a munkavállaló a munkáltató által meghatározott új, átmeneti munkavégzési helyen (otthon) tartózkodjon és munkaidőben onnan végezzen munkát vagy álljon rendelkezésre.

A másik lehetőség, amikor a munkáltató nem tudja a munkavállalót foglalkoztatni, mert a munka jellege miatt az otthonról történő munkavégzés nem kivitelezhető (pl. ügyfélfogadás, termék gyártás stb.). Ez esetben a munkáltató a munkavállaló részére állásidőt rendelhet el. Az állásidőre a munkavállalónak alapbér jár, kivéve, ha annak elháríthatatlan külső oka van. Önmagában a járvány vagy a fertőzés veszély még nem elháríthatatlan külső ok, azonban a munkáltatóra vonatkozó, hatóságilag elrendelt karantén már az lehet.

Az Ön által említett fizetés nélküli szabadság a felek közötti írásbeli megállapodással lehetséges, azonban ezzel azért érdemes vigyázni, mert annak idejére nem jár ellátás, és a társadalombiztosítás hatálya alól is kikerül a munkavállaló, így nem vehet igénybe ingyenes orvosi ellátást, hacsak nem fizeti maga után az egészégbiztosítás havi összegét.

A fentiek közül egyik esetben sincs joga a munkáltatónak arra, hogy a munkaidőn kívüli tevékenységre utasítást adjon. Következésképpen a munkáltató nem tilthatja meg, hogy a munkavállaló a lakását elhagyja stb.

Az elmúlt napokban bevezetett ún. hatósági házi karantén már érinti a külföldről hazatérő magyarokat, függetlenül attól, hogy milyen országból érkeznek és betegnek érzik-e magukat vagy sem. Mivel ezen személyeknek indokolt a járványügyi megfigyelése, 14 napot kell olyan helyen tartózkodniuk, amelyet a hatóság kijelöl számukra. A határátkelő helyeken kapnak erről egy arra vonatkozó kötelezést, hogy a hatósági házi karantént nem hagyhatják el. Tehát ez esetben nincs választási lehetőség, a hatósági házi karantén előírásait be kell tartani. Az érintett kijelölt tartózkodási helyén az ajtóra cédula kerül, hogy járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik ott.

Ez esetben a munkavállaló kérelmezheti a háziorvosnál a keresőképtelen állományba vételt. A háziorvos a hatósággal egyeztetve nagy valószínűséggel keresőképtelen állományba veszi az érintett munkavállalót 7-es kóddal a hatósági házi karantén idejére. Ennek alapja a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 44. § g.) pontja lehet, amely szerint keresőképtelen az is „…akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.”

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehetünk, ha nem kapott fizetést a férjem felmondás után?

Férjemnek 2020. október 19-én közös megegyezéssel munkaviszonya megszűnt. November elején a munkabérét még nem kapta meg. Teljes cikk

Milyen szabályok vonatkoznak a munkahely fűtésére?

Milyen szabályok vonatkoznak a normál irodai munkahelyeken a folyosók és egyéb kisegítő helységek minimum hőmérsékletére? Amennyiben ez nem... Teljes cikk

Felmentési idő alatt vállalhatok-e alkalmi munkát?

2020.10.30-án felmentésre kerültem a munkavégzés alól, viszont a munkaviszonyom 2020.12.14-ig szól, közös megállapodással. Ez idő alatt jogosult... Teljes cikk