Megjelent: 2 hónapja

Hogyan állnak az állásportálok a koronaválságban?

Márciusban három hét alatt beszakadt az állásportálok hirdetésszáma és bevétele. Aztán májusra jött némi visszapattanás. Mennyien és kik pályáznak állásaikra? Hogyan reagáltak a koronavírus-helyzet kihívásaira és milyen új termékekkel jelentek meg? A Profession, a CV Online és a Jobline képviselőit kérdeztük és egy kis állásportál-történelem is hozzá.

images

“Álláshirdetés-számban a koronavírus-válság első három hetében 70-80 százalékos volt a visszaesés” - mondja Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője. Aztán ahogyan a vállalatok hozzászoktak az új helyzethez, megfordult a trend. “Májusban a csökkenés mértéke jelentősen mérséklődött, és a tavalyi év azonos időszakához képest már csak 45 százalék körül alakult. A piac túl van a mélypontján, toborzásra igény továbbra is van, ezt jól bizonyítja, hogy májusban közel 8000 új álláshirdetés jelent meg az oldalunkon” - tette hozzá. A cég üzleti titokként kezeli árbevételének változását, erről nem nyilatkozott.

A CV Online-nál a februári-márciusi adatokhoz képest 40-50 százalékkal lett kevesebb a hirdetés és az árbevétel is hasonló százalékban csökkent időarányosan. Hasonlóan látja a piaci folyamatokat Miklósi Zoltán, a Jobline.hu értékesítési igazgató-helyettese. “36-39 százalékkal csökkent az álláshirdetések száma áprilisban-májusban 2019 tavaszához képest.” Az árbevételről annyit jegyzett meg, hogy “volt visszaesés”.

Álláskeresőből nem volt hiány
A portálok közül a legtöbb álláskereső - az idei öt hónapban átlagosan havi 1,86 millió egyedi - a Professiont keresi fel. Náluk minimális csökkenést tapasztaltak éves összevetésben. Növekedést viszont az IT programozás, mérnök, építőipar, IT üzemeltetés, bank területeken. A CV Online-nál a regisztrált álláskeresők száma több ezerrel nőtt február óta. A Jobline.hu-t májusban 36%-kal többen pályáztak állásra, mint egy évvel korábban és 39%-kal többen, mint januárban. “Oktatás-képzési területen megduplázódott, az egészségügyben, a gyógyszeriparban és adminisztratív területen pedig 50 százalék feletti növekedést mértek éves összevetésben. Miklósi Zoltán elmondta, hogy az elmúlt két hónapban felértékelődött az álláskeresők körében biztonság, a biztos munkahely. Ezt érdemes a munkáltatóknak is figyelembe venniük munkáltatói márkaüzenetük kialakításakor.

Gyorsabban döntenek a cégek a jelöltekről
A Jobline-nál a leggyorsabban a fővárosban töltik be az állásokat, oktatás-képzés, ügyfélszolgálati területen, shared service center munkakörökben. Akár egy-két hét alatt megvan a jelölt, persze a legtöbben 1 hónapig hirdetik állásaikat, mert szeretnének több jelöltből válogatni. “A járványidőszakban sok álláskereső megtapasztalta, hogy a legtöbb cég a korábbiaknál gyorsabban hozott döntést. Kevesebb emberre volt szükség az elmúlt időszakban, de ha szükség volt, akkor a személyzeti szakemberek nem halogattak” - summáz Miklósi Zoltán.

A Professionnél a legtöbb jelentkezés az utóbbi időszakban az adminisztrációs kategóriákra - titkárnő, irodavezető, adminisztrátor, recepciós - érkezett. Emellett áprilisban a cégek számára könnyű volt gyorsan új csomagoló, oktatásszervező, eladó, gépjárművezető, személyes ügyfélszolgálati munkatárs, telefonos értékesítő, diszpécser, hostess, felszolgáló kollégát találni. Ezekre a korábban megszokottnál akár hétszer többen is pályáztak áprilisban. A cég adatbázisában jelentősen (164 százalékkal) nőtt a diákmunka-hirdetések és az erre jelentkezők száma is. A legtöbb ilyen munkát a szakmunka, a fizikai munka és az adminisztráció területén hirdetik meg.

Karrier-tanácsadás, webinárium munkáltatóknak - reakciók a koronahelyzetre
A koronavírus-járványra az állásportálok is reagáltak. A Profession márciusban ingyenessé tette minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet segítő önkéntes és egészségügyi állások közzétételét, illetve új felületet hozott létre a vírus miatt állásukat elvesztőknek. Gondoskodó elbocsátás programjukkal pedig a létszám-leépítésekből eredő pszichológiai és szociális hatások feldolgozásában és az álláskeresésben segítik a hozzájuk fordulókat. Az állásportál a cégeknek újraindulási kézikönyvet készített, melyben a fokozatos visszaállás fontosságára hívják fel a figyelmet. Kiderül például, miért szükséges átgondolni, hogy a home office mennyiben hatott a vállalat produktivitására és ennek függvényében hogyan mérlegeljék a cégvezetők a visszaállás menetét és mértékét. Emellett online konferenciasorozatot is indítottak, melynek legközelebbi állomására június 10-én kerül sor és a változásmenedzsment lesz a téma. A Profession bizonyos álláshirdetésekre (legalább a nettó 109 000 Ft értékűekre vonatkozik) "garanciát vállal". Ez azt jelenti, ha egy hónap után nem sikerül betölteni ingyenesen újra meghirdetheti és konzultációt valamint jelöltajánló szolgáltatást is adnak hozzá.

Videó önéletrajz a CV Online-tól
A CV Online legújabb fejlesztése álláskeresőknek a videó önéletrajz létrehozása, amellyel a hagyományos CV egészíthető ki - tudtuk meg Moldván-Mózes Anikó marketing managertől. Emellett ingyenes önéletrajz-tanácsadással segítik a vírushelyzet következtében munka nélkül maradt álláskeresőket. A cégeknek a klasszikus álláshirdetések mellett önéletrajzi adatbázisukat és a Preselector előszűrési szolgáltatásukat ajánlják. Legújabb fejlesztésük a mesterséges intelligencián alapuló matching, melyet álláshirdetés és adatbázis együttes megvásárlása mellett ingyenesen használhatnak ügyfeleik.

A Jobline-tól megtudtuk, hogy március vége óta egészségügyi állásokat ingyen tehetnek közzé az egészségügyi intézmények, kórházak. Az álláskeresők körében megnőtt az érdeklődés az otthonról végezhető munkák iránt, az álláskeresők és munkáltatók egymásra találását a címlapi keresőből is elérhető home office szekcióval segítik. Emellett ingyenes videós webináriumokkal támogatták az álláskeresőket a home office-ra átállásban, ugyanezen a csatornán a HR-szakemberekkel pedig jó gyakorlatokat osztottak meg a járványhelyzet okozta kihívások kezelésérére, HR Challenges címmel.

Egy kis állásportál-történelem
Az első állásportálok bő húsz évvel ezelőtt jelentek meg a magyar weben. Az első éveket a multijob.hu, majd a kilencvenes évek végén indult jobpilot.hu, cvonline.hu, jobline.hu és job4smarts.hu dominálta. Aztán átvette a primátust a magyar alapítású profession.hu, melyet később multinacionális kiadóvállalatok vásároltak meg (előtt a Sanoma, aztán a Ringier Axel Springer). Meghatározó szereplő volt a 2004-ben az európai piacvezető Jobpilotot felvásárló, akkor világelső, azóta Magyarországról kivonult Monster (magyar oldala a monster.hu).

A hazai állásportálok összbevételét évi 10 milliárd forintra becsülik a piaci szereplők. A kétezres évek elején még csak két fő termékre - álláshirdetés, önéletrajzi adatbázis hozzáférés - fókuszáló oldalak portfóliója fokozatosan bővült. Megjelentek a munkaadói márkaépítést segítő szolgáltatások és a toborzási folyamatban is tovább léptek, például vállalják a jelöltek előszűrését, a jelöltek és a hirdetők összepárosítását szoftveres támogatással. Az állásportálok bevételeinek 20-30 százaléka már nem hirdetésfeladásból származik.

Árbevételben piacvezető a Ringier Axel Springer kiadó tulajdonában levő Profession (a legutóbbi, 2018-as publikus adatai szerint akkor 8,3 milliárd forinttal zártak), majd a CV Online (a tulajdonos, a Russmedia Digital Kft. 643 millió forintot ért el) és a Jobline (a tulajdonos, a HVG Kiadói Zrt., amelynek divíziójaként működik, erre vonatkozó részadatot nem publikál) következik. Sokan állásportálnak tekintik még a LinkedInt is, bár ők Magyarországra vonatkozó adatot nem közölnek, és HR-szakemberek véleménye szerint inkább szakember-adatbázisként és nem álláshirdetési felületként használják az oldalt - sikerrel. A többi - általános vagy generalista - állásportál nem éri el a 100 millió forintos éves árbevételi határt.

Álláshirdetésszámdarab
Profession 6722
CV Online3477
Jobline 1495

Forrás: HR Portál gyűjtés, a keresőboxban az összes hirdetés listázása alapján június 7-én


Önéletrajzi adatbázis nagyságadarab
Profession445 160
CV Online 215 000
Jobline 280 000 +Egy álláshirdetés listáranettó Ft-ban, nem fizikai pozíció
Profession89 999
CV Online69 900
Jobline 55 000

Forrás: a cégek weboldalai
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan állnak az állásportálok a koronaválságban?

Márciusban három hét alatt beszakadt az állásportálok hirdetésszáma és bevétele. Aztán májusra jött némi visszapattanás. Mennyien és kik... Teljes cikk

Melyek a top munkaerő-közvetítők és -kölcsönzők? - itt a lista

Néhány héttel ezelőtt jelent meg az angol nyelvű Budapest Business Journalban a toborzási szolgáltatók toplistája. A közvetítőit a Randstad, a... Teljes cikk

Miként nyerjük meg a jó jelölteket?

Temérdek szempont szerepet játszik, hogy egy jelölt bennünket választ vagy inkább máshová áll a kiválasztás során. Különösen fájdalmas ez, ha... Teljes cikk