kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának előmozdításával a hibrid munkavégzés alatt is virágzó vállalati kultúrát építhetünk.

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?-

A hibrid munkamodell népszerűsége miatt egyre fontosabbá válik, hogy a vezetők erősítsék a vállalati kultúrát. A különböző helyszínekről dolgozó munkatársak esetében a kohézió fenntartása és az összetartozás érzésének erősítése nehéz kihívásnak tűnhet. A megfelelő eszközökkel és stratégiákkal azonban könnyen megvalósítható a megfelelő vállalati kultúra, ami a hosszú távú sikerhez elengedhetetlen – írja a hrnews.

A Steelcase kutatása szerint a dolgozók a vállalat célokhoz való kötődés érzése, a közösség ápolása és a termelékenység fokozottabb támogatása miatt térnek vissza az irodába. A tanulmányból ugyanakkor az is kiderül, hogy az üzleti vezetők 87%-a számol a nagyobb rugalmasság biztosításával. Továbbá, míg 23%-uk az irodát tekinti elsődleges munkahelynek, addig 72%-uk egy hibrid munkamodell bevezetését tervezi. A munkavállalók továbbra is szeretnének valamilyen szinten távmunkát végezni, 54%-uk arra számít, hogy hetente legfeljebb egy napot, 26%-uk pedig heti két-három napot fog otthonról dolgozni. A Chicagói Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya szerint a munkahelyre való visszatéréssel a munkanapok akár 22%-át is otthonról tölthetnék.

Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak meg kell tanulniuk a kultúra megteremtését és ápolását a hibrid munkarendben. Vizsgáljuk meg tehát, hogy milyen megvalósítható lépésekkel és bevált gyakorlatokkal lehet virágzó vállalati kultúrát kialakítani a hibrid munkavégzés változó környezetében, és miért van szüksége a szervezetének a kultúra ápolására.

Határozzuk meg az alapértékeket és a célt!

Kezdjük azzal, hogy világosan meghatározzuk vállalata alapvető értékeit és célját. Ezek szolgálnak a kultúra alapjául, irányítják a döntéshozatalt és alakítják a viselkedést a cégen belül. Biztosítsuk, hogy ezeket az értékeket hatékonyan kommunikáljuk minden alkalmazott számára, függetlenül azok helyétől.

Támogassuk a kommunikációt és az átláthatóságot:

A hatékony kommunikáció kulcsfontosságú a bizalom kiépítéséhez és a kapcsolat érzésének elősegítéséhez a távoli és a helyben dolgozók között egyaránt. Használjuk ki a digitális eszközöket és platformokat, például az olyan hatékony HR-szoftvereket, mint az Activ People HR, a zökkenőmentes kommunikáció elősegítése, a nyílt párbeszéd ösztönzése és a csapatok közötti átláthatóság biztosítása érdekében. A rendszeres frissítések és az informális bejelentkezések segíthetnek áthidalni a szakadékot és erősíteni a szervezeten belüli kapcsolatokat.

Ösztönözzük az együttműködést és a csapatépítést!

A fizikai távolság ellenére helyezzük előtérbe az együttműködés és a csapatépítés lehetőségeit. Tervezzünk virtuális megbeszéléseket, ötletbörzéket és közös projekteket, hogy ösztönözzük a csapatmunkát és elősegítsük az összetartozás érzését a munkavállalók között. Fontoljuk meg virtuális társas események, csapatépítő tevékenységek és kapcsolatépítési lehetőségek szervezését a kötődés elősegítése és a kapcsolatok erősítése érdekében a munkafeladatokon kívül.

A rugalmasság és a munka-magánélet egyensúlyának előmozdítása

Fogadjuk el a hibrid munkarendben rejlő rugalmasságot, és helyezzük előtérbe a munka és a magánélet egyensúlyát. Engedélyezzük a munkavállalóknak, hogy maguk határozzák meg időbeosztásukat, alkalmazkodjanak személyes kötelezettségeikhez, és teremtsenek olyan támogató környezetet, ahol a jólétet helyezik előtérbe. Ösztönözzük a vezetőket, hogy példamutatóan vezessenek, és támogassák a rugalmasság, a bizalom és az egyéni igények tiszteletben tartásának kultúráját.

Ismerjük el és jutalmazzuk az eredményeket!

Az alkalmazottak teljesítményének elismerése alapvető fontosságú a morál és a motiváció szempontjából, különösen a hibrid munkakörnyezetben. Vezessünk be egy rendszert az eredmények, mérföldkövek és kivételes teljesítmény elismerésére, akár jutalmazási programok révén. Ápoljuk a megbecsülés és elismerés kultúráját, hogy elősegítsük a büszkeség és az elkötelezettség érzését a munkavállalók körében.

Biztosítsunk a munkatársaknak márkás árucikkeket!

A márkás termékek sokat tehetnek a vállalati kultúráért. Az irodai utazótáskák vagy bögrék és a laptop-tartók hasznosnak bizonyulhatnak a laptopok irodába és onnan való szállításához, míg a környezetbarát kávéscsészék és vizespalackok valószínűleg az otthoni irodák megbecsült kiegészítői lesznek.

Fontoljuk meg olyan új kezdőcsomagok összeállítását, amelyek alapvető használati tárgyakat tartalmaznak az új alkalmazottak számára, és ne habozzunk, hogy egy kis szórakozást is beiktassunk a folyamatba. Ki ne örülne egy márkás mini asztali porszívónak, hogy a munkaterületét megóvja a morzsáktól? Az ilyen gesztusok nemcsak vállalkozásunk emberi oldalát mutatják, hanem a munkahelyi kultúrát is megerősítik.

Példamutatás

A vezetés döntő szerepet játszik a vállalati kultúra alakításában. Vezessünk példamutatóan, testesítsük meg azokat az értékeket és magatartásformákat, amelyeket a szervezeten belül szeretnénk meghonosítani. Mutassunk empátiát, rugalmasságot és alkalmazkodóképességet a kihívások és bizonytalanságok kezelésében, és a döntéshozatali folyamatokban helyezzük előtérbe a munkavállalók jólétét és befogadását. A bizalom, az együttműködés és a folyamatos tanulás kultúrájának előmozdításával a vezetők inspirálhatják és képessé tehetik a munkavállalókat arra, hogy a hibrid munkakörnyezetben boldoguljanak.

A hibrid munkavégzés összetettségében való eligazodás a virágzó vállalati kultúra ápolása mellett erőfeszítést és a megfelelő eszközöket igényel. A rugalmas munkamodell elterjedésével a cégeknek olyan stratégiákat kell előtérbe helyezniük, amelyek elősegítik a kapcsolatot, az együttműködést és a befogadást a különböző helyről dolgozó csapatokban. Építsünk egy olyan munkahelyet, ahol dolgozók úgy érzik, megbecsülik őket, kapcsolatban állnak egymással, és képesek a sikerre, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak.

 

hrnews

fotó: unsplash

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk