kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Hogyan fokozható természetes úton a produktivitás?

A produktivitás kifejezést gyakran használják az üzleti szférában, ám nem csak a munka világában okozhat gondot a hiánya. Ha nem tudunk haladni a feladatainkkal, mindent csak tologatunk magunk előtt, miközben azt érezzük, hogy túlnőnek rajtunk a teendők, az az iroda mellett a magánéletben és az általános teendők terén egyaránt kihívások elé állíthat minket. Ráadásul állandó stresszforrást jelent.

Hogyan fokozható természetes úton a produktivitás?
-

Szerencsére azonban van néhány olyan jól bevált, természetes módszer, amelyekkel hatásosan fokozhatjuk a produktivitásunkat. Ezek sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb hétköznapokat eredményezhetnek – nézzük is, mire gondolunk!

Hagyjuk a multitaskingot másra!

Amikor az irodában ülünk, és zavaróan sorakoznak előttünk a napi teendőnk, könnyen elcsábulhatunk, hogy mindenbe belefogjunk egy kicsit – ám eközben semmivel sem haladunk igazán. Ha egyszerre csak egy valamire fókuszálunk, akkor azt a teendőt jobb minőségben, sőt eredményesebben is tudjuk elvégezni, ami után szinte észrevétlenül továbbhaladunk a következő napirendi pontra.

Nyeljük le a békát!

Sokan szeretik minél messzebbre tolni maguktól a nehezebb, több idő- és energiabefektetést igénylő feladatokat, és inkább a gyors győzelmekre, azaz a kisebb dolgokra fókuszálnak. Azonban ha fordítva csináljuk, azzal növelhetjük a motivációnkat, ami egész napon át kitarthat. Kezdjük tehát mindig a legnehezebb napi teendővel – vagy tudatosan hagyjuk akkorra, amikor a leginkább produktívak vagyunk.

Ismerjük fel az igényeinket!

Az előző gondolathoz kapcsolódva: térképezzük fel, hogy a nap mely szakában vagyunk a leginkább eredményesek a munkában! Részben a Covid-járvány hatására az elmúlt években egyre kevésbé vált jellemzővé a klasszikus, 9-től 5-ig tartó munkavégzés. Manapság többeket foglalkoztatnak fluid munkaidőben, hibrid munkavégzésben vagy teljesen home office-ban. Így nekik már van lehetőségük arra, hogy akkor dolgozhassanak, amikor tényleg jól tudnak haladni – nem akkor, amikor kell. Nekik érdemes – saját magukat tudatosan megfigyelve – beállítani a saját munkaidejüket a lehető legoptimálisabb módon.

Támogassuk magunkat vitaminokkal!

Nem feltétlenül kell különböző stimulánsokat – például kávét vagy energiaitalt – bevinnünk a szervezetünkbe ahhoz, hogy produktívabbak legyünk. Ezek helyett felhasználhatjuk a különböző tápanyagok erejét! Kifejezetten jó ötletnek számítanak például a B-vitaminok, amelyek az energiaszintünknek és a fókuszunknak is jót tesznek, de a D3-vitaminnak köszönhetően is jobban tudunk majd koncentrálni.

A C-vitamint sokan ismerik a bőrre gyakorolt jótékony hatásairól: a C-vitamin-szérum például számos bőrproblémára – a pigmentfoltoktól a ráncokig – megoldást nyújthat. De mivel az aszkorbinsav része a figyelmet szabályozó noradrenalin neurotranszmitter termelési folyamatának, ez a tápanyag közvetve segít nekünk a jobb összpontosításban is. Szintén érdemes a magnéziumot is rendszeresen pótolni, ez ugyanis szinte minden testi folyamatot gördülékenyebbé tesz, így sokkal nyugodtabbnak és általánosan koncetráltabbnak érezhetjük magunkat.

Az ötperces szabály

A közismert trükk nem véletlenül népszerű: ha hajlamosak vagyunk a halogatásra, akkor mindenképp próbáljuk ki az ötperces szabályt! Ennek a lényege, hogy megegyezünk magunkkal: a következő öt percet egy konkrét feladatra fogjuk szánni. Azért tud működni, mert ezáltal kizárhatjuk az előttünk álló kifogásokat. Gondoljunk csak bele: öt rövidke percet bármikor rá tudunk szánni egy feladatra! Ezalatt már megírhatunk egy e-mailt, megcsinálhatunk egy régóta tologatott iktatást vagy bármit. Amikor pedig vége az öt percnek, azt vehetjük észre, hogy szívesen folytatnánk a dolgot: megérkezett a motivációnk!

Csökkentsük a zavaró tényezőket!

A fókusz nem mindig érkezik természetesen, olykor tennünk kell érte. Ha azt vesszük észre, hogy túl gyakran vonja el a figyelmünket egy értesítés a telefonunkon, akkor tegyük repülő üzemmódba! Amennyiben újabb és újabb e-mailek ugranak fel a képernyőnkre, miközben épp egy prezentációt próbálunk befejezni, némítsuk le az értesítéseket! Elég, ha mindezt egy adott időintervallumra – például egy feladat elvégzésének az idejére – tesszük meg, utána mehet minden a szokásos módon. Már önmagában az is segít koncentrálni, hogy tudjuk, csak bizonyos ideig tart egy etap.

Nem mindegy, milyen a munkaállomás

Tegyük inspirálóvá a helyet, ahol dolgozunk, igyekezzünk olyan körülményeket teremteni, amelyek között szinte biztos, hogy megfelelő fokozaton működik majd az agyunk! Ehhez hozzájárulhatnak például a színek: a kéknek nyugtató tulajdonságai vannak, míg a piros remekül segíti a pontosságot és részletességet igénylő feladatok elvégzését. Célszerű néhány élő növénnyel is feldobni a közeget, ezzel ugyanis jelentősen csökkenhet a stressz-szintünk és produktívabbá is válhatunk!

Mozogjunk!

A testmozgás – a magától értetődő előnyei mellett – többféle módon is segítheti azt, hogy jobban menjen a munka. Ha elkezdünk rendszeresen edzeni, akkor mind a mentális egészségünk, mind a fókuszunk javulhat. De az is remek gyakorlat, ha a munkahelyünkön, vagy home office esetén otthon, egy-egy feladat során rövid szüneteket iktatunk be, amikor megmozdulunk. Ilyenkor mindenképp tegyük le a gépet és a telefonunkat, álljunk fel az asztalunktól, és csináljunk valamit, ami egy kicsit beindítja a vérkeringésünket!

Az irodában sétálhatunk egy kört az egyik kollégánkkal, leugorhatunk a kávézóba egy kapucsínóért – a választást mindenkire rábízzuk. Otthon pedig még több lehetőségünk van: betehetünk egy adag mosást, járhatunk egyet a kertben vagy épp elvégezhetünk egy arcápolási rutint egy kellemes arcmaszkkal vagy egy C-vitamin-szérummal.

Láthatjuk, hogy a lehetőségeink nyitottak: csak elég motivációt kell éreznünk magunkban ahhoz, hogy elkezdjük fokozni a produktivitásunkat!

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk