kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Hogyan kell kifizetni a távolléti díjat felmondás esetén?

Eddigi információim szerint munkáltatói felmondás esetén 30 nap távolléti díj illeti meg a munkavállalót (alapesetben), és ezen időtartam feléről a munkáltatónak kötelessége felmenteni munkavállalót a munkavégzés alól. Munkavállalói felmondás esetén, ha felek megegyeznek például ugyanígy 15 nap további munkavégzésben, akkor is 30 napos távolléti díj illeti-e meg a munkavállalót, vagy ebben az esetben a távolléti díj megegyezik a ledolgozott napok számával?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az Ön által említett, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 70. § (3) bekezdésében rögzített szabály (a felmondási idő legalább felére mentesíteni kell a munkavállalót a munkavégzés alól, a mentesítés idejére távolléti díjára jogosult) egy, a munkavállalót védő ún. garanciális szabály. Ennek lényege abban áll, hogy bár a munkavállaló a felmentés időtartama alatt munkát nem végez, mégis közel azonos díjazásban részesüljön, mintha ténylegesen munkát végezne. A felmondási idő alatti felmentésnek ugyanis az a funkciója, hogy ez alatt a munkavállaló úgy tudjon munkát keresni, hogy nincsen veszélyeztetve a megélhetése. Mindaddig azonban, ameddig nincsen felmentve a munkavégzési kötelezettség alól (tehát rendesen munkát végez), a munkavállaló teljes munkabérére jogosult. Vagyis az Mt. e szabályát úgy kell értelmezni, hogy amennyiben a munkavállaló felmondási ideje 30 nap, akkor főszabály szerint legfeljebb 15 napig ténylegesen munkát kell végeznie, mely időre munkabér illeti meg, majd a fennmaradó 15 napra a munkáltató köteles őt mentesíteni a munkavégzési kötelezettség alól. Mivel ebben a 15 napban a munkavállaló nem végez ténylegesen munkát, így erre az időszakra (a rendszerint egyébként azonos összegű) távolléti díjra válik jogosulttá. A fenti szabály kapcsán fontos viszont azt kiemelni, hogy ez csak a munkáltatói felmondás esetén irányadó.

Munkavállalói felmondás esetén nincsen kötelező felmentési idő, vagyis főszabály szerint a munkavállaló a teljes felmondási idejét köteles ledolgozni. Annak azonban nincsen akadálya, hogy a munkáltató egyoldalú döntésével vagy a munkavállalóval kötött megállapodása alapján mentesítse a munkavégzés alól a munkavállalót a felmondási időre vagy annak egy részére. Ha a munkavállalót a munkáltató egyoldalú döntése alapján mentesíti, akkor a munkavállalót távolléti díj illeti meg, míg megállapodás esetén ettől eltérő díjazást is kiköthetnek. A ténylegesen ledolgozott napok után természetesen ebben az esetben is rendes munkabére illeti meg a munkavállalót. Annak sincs akadálya, hogy a felek a felmondási idő alatt közös megegyezéssel megszüntessék a jogviszonyt.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Ferencz Jácint Munkajogi szakértő - Dr. Ferencz Jácint

Dr. Ferencz Jácint ügyvéd egyetemi tanulmányait 2004-ben fejezte be, PhD-disszertációját 2014-ben védte meg summa cum laude eredménnyel. Tanszékvezető egyetemi docens a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszékén, alkalmanként külföldi és magyarországi egyetemek vendégelőadója.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mit tehetek, ha a felmondási idő utolsó hetére Covidos lettem?

Felmondási időmet töltöm, végig dolgoztam, de az utolsó hétre Covidos lettem, betegállományban vagyok. Mi történik akkor, ha a közös... Teljes cikk

A munkáltató csökkentheti a munkaidőmet 16 év után?

16 év folyamatos munkaviszony után, táppénzen sem voltam soha, most a munkáltatóm a 8 órás munkaidőmet 4 órára akarja csökkenteni. Megteheti-e? Teljes cikk