Megjelent: 7 hónapja

Hogyan készülj fel egy karrierváltásra?

Hogyan zajlik a karrierváltás folyamata? Kundrák Villő karriertanácsadó szerint sokszor része a váltásnak, főleg ha nem önszántunkból léptünk erre az útra, a pánik és a félelem. Tudatos felkészüléssel azonban a kétségbeesés elkerülhető.

images

Embert próbáló éven vagyunk túl, mely mindannyiunk életét felbolygatta. A gazdasági helyzet rövid időn belül megváltozott, sokan leépítés áldozataivá váltak, míg mások kényszerítő körülményektől függetlenül döntöttek úgy, hogy karrierváltásba kezdenek. Akármilyen ok húzódik meg a háttérében, a váltás mindig bonyolult, lelkileg is megterhelő folyamat.

A hirtelen változások közepette számos karrierváltást követhettem végig és figyelmes lettem egy folyamatra, ami feltűnően sok esetben zajlik le.

1. szakasz: regenerálódás

Amikor megszűnik a munkavállalók munkaviszonya, jellemzően hosszabb-rövidebb regenerálódásba kezdenek.

2. szakasz: álláskeresés

Amikor ez a helyzet kezd már egyre kevésbé komfortos lenni, akkor pedig a legtöbben kisebb intenzitással elkezdenek különböző állásokra pályázgatni. Megfigyelhető számomra az a tendencia, hogy ilyenkor kevés munkavállaló foglalkozik aktívan a munakerő-piaci esélyeivel. Gyakran amellett, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mit is keresnek pontosan egy munkahelyen, olyan pozíciókra pályáznak, amelyhez egy plusz képesítés lenne szükséges vagy olyan tapasztalatokra kellene szert tenniük, amivel nem rendelkeznek. Tehát sokszor nem mérlegelik, hogy milyen erőfeszítést kell tenniük egy-egy állás megszerzéséért. Gyakori, hogy ebből kifolyólag nem érnek célba a kiválasztási folyamat során.

3. szakasz: félelem, pánik

A sorozatos visszautasítás a csalódottság mellett önbizalomcsökkenéshez is vezethet. Ilyenkor az útkeresőkön általában egyre inkább eluralkodik a bizonytalanság, kétségbeesés, félelem érzése, és fokozatosan elkezdik olyan állásokra és munkahelyekre beadni a jelentkezésüket, mint amikből pár héttel, hónappal korábban menekültek. Ahogy egyre több idő telik el, egyre több magánéleti és anyagi nehézséggel kell szembe nézniük, így végül gyakran visszatérnek a kiindulóponthoz és visszamennek abba a szférába, pozícióba, adott esetben munkahelyre, ahonnan korábban elvágyódtak. Ekkorra pszichésen már nem ritkán rosszabb állapotban vannak, mint amilyenből váltottak.

Kundrák VillőKundrák Villő

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne a fenti folyamat játszódjon le?


Egy karrierváltást sikeresen véghezvinni nehéz. Ahhoz, hogy megvalósítsuk komoly önismeretre, tervezésre és tudatosságra van szükség, hiszen sokszor egy új szakma felé szeretnénk orientálódni. Ilyen esetben az alábbi pár szempontot érdemes figyelembe venni. (Amennyiben lehetőséged van rá, még a váltás előtt).


  • Végezz önismereti munkát! Tisztázd, hogy mik az erősségeid és melyek a gyengeségeid. Az erősségeidre célszerű építeni a karriered, viszont fontos tisztában lenned a gyengeségeiddel is.
  • Legyen egy víziód. Gondold át, hogy mire vágysz. Ne csak azt tudd, hogy mit nem szeretnél, bár ez is nagyon fontos. Legyenek konkrét elképzeléseid arra vonatkozóan, hogy mit szeretnél megvalósítani, melyik tulajdonságaidat akarod ehhez használni, milyen környezetben, kikkel és milyen problémákon szeretnél dolgozni.
  • Tűzz ki egy célt! Nem érdemes vaktában lővöldöznöd minden állásra, ami kicsit is hasonlít az elképzeléseidhez. Sokkal hasznosabb, ha felállítasz egy konkrét, egyértelmű célt azzal kapcsolatosan, hogy milyen pozíciót szeretnél betölteni és milyen munkafeltételek fontosak a számodra és célzottan ezekre jelentkezel. Jelentkezés előtt vizsgáld meg, hogy a kitűzött cél elérése érdekében mik azok a kompetenciák és tapasztalatok, amikkel már rendelkezel, és mik azok amikre még szert kell tenned. Ezek megszerzése milyen erőfeszítést igényel a részedről? Nézd meg azt is, hogy mennyire reális a célod. Ez a megfelelő idő a számodra, hogy ezzel foglalkozz? A körülményeid megfelelőek a célod megvalósításához? Végül, tűzz ki egy dátumot, amikorra szeretnéd, hogy a célod megvalósuljon.
  • Állíts össze egy cselekvési tervet! Vizsgáld meg, hogy mit tehetsz meg a célod megvalósítása érdekében ebben az évben, a hónapban, a héten, a mai napon.


Az önéletrajz a kiválasztási folyamatban az első szűrő, így hatványozottan fontos, hogy igazán hatékony legyen. Legyen átlátható és lényegretörő és, ami a legfontosabb, hogy szabd az adott pozícióra. Ha ezzel is kész vagy, akkor nincs más hátra, mint hogy felkészülj az interjúra. Ehhez tud segítséget nyújtani egy business coach vagy egy karrier tanácsadó.

Kundrák Villő
Karrier tanácsadó, a Jog és Pszichológia alapítója és vezetője


Gerd Altmann képe a Pixabay -en.
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.10W°RK RE/CONNECTION Másfél év alatt jóval többet változott a munka világa, mint az elmúlt három évtizedben. Milyen igények és elképzelések formálják az új kereteket? Milyen adaptációs elvárásokat támasztanak az új generációk? Hogyan lehet hasznosabbá, élvezetesebbé, értékesebbé tenni a munkát? Gyűjtsd be a válaszokat az év legjobban várt menedzsmentkonferenciáján, a W°RK-ön! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így lesz élmény a pályaválasztás

Interaktív, élmény alapú bemutatókon keresztül kelti fel a pályaválasztás előtt álló iskolások érdeklődését a műszaki és informatikai... Teljes cikk

Karrierváltás, de hogyan? Miért támogassa a HR?

Nem bízhatjuk el többé magunkat, ez a pandémiás időszak nagy leckéje. Legyen bármilyen biztosnak tűnő, jól fizetett, akár hiányszakmának... Teljes cikk

Így tervezd a karriered! - 5 tipp a hatékony kapcsolatépítéshez

Sok vezető állítja, hogy nem feltétlenül a szaktudása, hanem inkább a kockázatvállalása és a kapcsolatai juttatták el jelenlegi pozíciójába. A... Teljes cikk