Megjelent: 2 éve

Hogyan készülj fel egy karrierváltásra?

Hogyan zajlik a karrierváltás folyamata? Kundrák Villő karriertanácsadó szerint sokszor része a váltásnak, főleg ha nem önszántunkból léptünk erre az útra, a pánik és a félelem. Tudatos felkészüléssel azonban a kétségbeesés elkerülhető.

images

Embert próbáló éven vagyunk túl, mely mindannyiunk életét felbolygatta. A gazdasági helyzet rövid időn belül megváltozott, sokan leépítés áldozataivá váltak, míg mások kényszerítő körülményektől függetlenül döntöttek úgy, hogy karrierváltásba kezdenek. Akármilyen ok húzódik meg a háttérében, a váltás mindig bonyolult, lelkileg is megterhelő folyamat.

A hirtelen változások közepette számos karrierváltást követhettem végig és figyelmes lettem egy folyamatra, ami feltűnően sok esetben zajlik le.

1. szakasz: regenerálódás

Amikor megszűnik a munkavállalók munkaviszonya, jellemzően hosszabb-rövidebb regenerálódásba kezdenek.

2. szakasz: álláskeresés

Amikor ez a helyzet kezd már egyre kevésbé komfortos lenni, akkor pedig a legtöbben kisebb intenzitással elkezdenek különböző állásokra pályázgatni. Megfigyelhető számomra az a tendencia, hogy ilyenkor kevés munkavállaló foglalkozik aktívan a munakerő-piaci esélyeivel. Gyakran amellett, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mit is keresnek pontosan egy munkahelyen, olyan pozíciókra pályáznak, amelyhez egy plusz képesítés lenne szükséges vagy olyan tapasztalatokra kellene szert tenniük, amivel nem rendelkeznek. Tehát sokszor nem mérlegelik, hogy milyen erőfeszítést kell tenniük egy-egy állás megszerzéséért. Gyakori, hogy ebből kifolyólag nem érnek célba a kiválasztási folyamat során.

3. szakasz: félelem, pánik

A sorozatos visszautasítás a csalódottság mellett önbizalomcsökkenéshez is vezethet. Ilyenkor az útkeresőkön általában egyre inkább eluralkodik a bizonytalanság, kétségbeesés, félelem érzése, és fokozatosan elkezdik olyan állásokra és munkahelyekre beadni a jelentkezésüket, mint amikből pár héttel, hónappal korábban menekültek. Ahogy egyre több idő telik el, egyre több magánéleti és anyagi nehézséggel kell szembe nézniük, így végül gyakran visszatérnek a kiindulóponthoz és visszamennek abba a szférába, pozícióba, adott esetben munkahelyre, ahonnan korábban elvágyódtak. Ekkorra pszichésen már nem ritkán rosszabb állapotban vannak, mint amilyenből váltottak.

Kundrák VillőKundrák Villő

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne a fenti folyamat játszódjon le?


Egy karrierváltást sikeresen véghezvinni nehéz. Ahhoz, hogy megvalósítsuk komoly önismeretre, tervezésre és tudatosságra van szükség, hiszen sokszor egy új szakma felé szeretnénk orientálódni. Ilyen esetben az alábbi pár szempontot érdemes figyelembe venni. (Amennyiben lehetőséged van rá, még a váltás előtt).


  • Végezz önismereti munkát! Tisztázd, hogy mik az erősségeid és melyek a gyengeségeid. Az erősségeidre célszerű építeni a karriered, viszont fontos tisztában lenned a gyengeségeiddel is.
  • Legyen egy víziód. Gondold át, hogy mire vágysz. Ne csak azt tudd, hogy mit nem szeretnél, bár ez is nagyon fontos. Legyenek konkrét elképzeléseid arra vonatkozóan, hogy mit szeretnél megvalósítani, melyik tulajdonságaidat akarod ehhez használni, milyen környezetben, kikkel és milyen problémákon szeretnél dolgozni.
  • Tűzz ki egy célt! Nem érdemes vaktában lővöldöznöd minden állásra, ami kicsit is hasonlít az elképzeléseidhez. Sokkal hasznosabb, ha felállítasz egy konkrét, egyértelmű célt azzal kapcsolatosan, hogy milyen pozíciót szeretnél betölteni és milyen munkafeltételek fontosak a számodra és célzottan ezekre jelentkezel. Jelentkezés előtt vizsgáld meg, hogy a kitűzött cél elérése érdekében mik azok a kompetenciák és tapasztalatok, amikkel már rendelkezel, és mik azok amikre még szert kell tenned. Ezek megszerzése milyen erőfeszítést igényel a részedről? Nézd meg azt is, hogy mennyire reális a célod. Ez a megfelelő idő a számodra, hogy ezzel foglalkozz? A körülményeid megfelelőek a célod megvalósításához? Végül, tűzz ki egy dátumot, amikorra szeretnéd, hogy a célod megvalósuljon.
  • Állíts össze egy cselekvési tervet! Vizsgáld meg, hogy mit tehetsz meg a célod megvalósítása érdekében ebben az évben, a hónapban, a héten, a mai napon.


Az önéletrajz a kiválasztási folyamatban az első szűrő, így hatványozottan fontos, hogy igazán hatékony legyen. Legyen átlátható és lényegretörő és, ami a legfontosabb, hogy szabd az adott pozícióra. Ha ezzel is kész vagy, akkor nincs más hátra, mint hogy felkészülj az interjúra. Ehhez tud segítséget nyújtani egy business coach vagy egy karrier tanácsadó.

Kundrák Villő
Karrier tanácsadó, a Jog és Pszichológia alapítója és vezetője


Gerd Altmann képe a Pixabay -en.
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Óriási magyar siker a szakmák világversenyén!

Ezüstérmes lett egy magyar diák a szakmák világversenyén; Sisák Botond webfejlesztő versenyszámban léphetett a dobogó második fokára a WorldSkills... Teljes cikk

Felsővezetők: szakmailag kiválóak, de gyakran frusztráltak és stresszesek

Tehetségesek, de stresszesek és nem elég magabiztosak, ezért nem is hozzák ki magukból a legtöbbet a vezetőink. A vezetési stílusuk gyakran nem... Teljes cikk

Elindult a felnőttek alapkompetenciáit mérő nemzetközi kutatás

Szeptember 1-jén indult el Magyarországon a felnőttek készségeit mérő eddigi legátfogóbb nemzetközi kutatás, a PIAAC második ciklusa. A felmérés... Teljes cikk