Megjelent: 1 éve

Hogyan számít a nyugdíjba, ha részmunkaidős leszek?

3 és fél év múlva, jogosult leszek a Nők 40 év utáni nyugdíjra. Lehetőségem van munkahelyemen teljes munkaidő helyett 6 órás részmunkaidőre. Azt tudom, hogy ezen idő is ugyanúgy beleszámít a nyugdíjba, de anyagilag a nyugdíjam összegénél mennyire befolyásolhatja azt?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A nők kedvezményes nyugdíjának első számú tétele, hogy nem ugyanazt az időtartamot kell figyelembe venni a jogosultság elbírálásához, mint a nyugdíj összegének kiszámításához, azaz különválik a jogosító és a szolgálati idő fogalma.

A helyzetet bonyolítja, hogy a szolgálati időnek is négy fajtája van:
- a nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető idő,
- a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idő,
- a keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonnyal szerzett szolgálati idő
- és végül a nyugdíjszámításhoz figyelembe vehető szolgálati idő.

Az első, a nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető idő az összes szolgálati időt magában foglalja, a nyári diákmunkától kezdve a tanulmányi időkön át a nyugdíjigénylés napjáig tartó valamennyi munkaviszonyt.

A nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító időt ezután azért kell különvenni, mert ebbe egy sor olyan időtartam nem számít bele, ami egyébként szolgálati időnek minősül (legjellemzőbb esetben a főiskolai, egyetemi tanulmányok ideje); ennek legalább 40 évnek kell lennie.

Harmadikként külön figyelembe kell venni a munkával szerzett szolgálati időtartamot is, mert nem elég, hogy egy nő megszerzi a 40 év jogosító idejét, hanem azon belül a főszabály szerint munkával, keresőtevékenységgel járó szolgálati idővel is kell rendelkeznie, amelynek legalább 32 évnek kell lennie.

Hogy még bonyolultabb legyen a dolog, a negyedik típusú időszak a nyugdíjszámításnál fontos, ugyanis ha volt olyan időszak az életünkben, amelyben nem értük el a minimálbért, akkor azt az adott szolgálati időszakot a nyugdíj kiszámításakor arányosítva lehet csak figyelembe venni.

32+8=40

Ha teljesül a kettős időfeltétel – legalább 40 évi jogosító idő, azon belül legalább 32 év munka –, akkor adhatja be az érintett hölgy életkorától teljesen függetlenül a teljes öregségi nyugdíj iránti igényét.

A kedvezményes nyugdíj összegét az összes szolgálati idő alapján kell megállapítani. A nyugdíjszámítás során már sem a jogosító idő, sem a keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idő nem releváns.

A szolgálati időt akkor kell arányosítani, amikor kisebb a járulékalap, mint a minimálbér. Pl. ha valaki részmunkaidőre van bejelentve (a jogosultság megállapításánál teljes napot kap, aki 4 vagy 6 órát dolgozik, de a nyugdíjszámítás során a tényleges keresete és a minimálbér arányában arányosítani kell ezt a szolgálati időrészt, ha a keresete nem érte volna el a mindenkori minimálbér összegét).

Mi nem számít bele?

Milyen szolgálati idő nem számítható be a kedvezményes nyugdíjra jogosító időbe. Első helyen említendő valamennyi tanulmányi időtartam: az egyetemi, főiskolai éveket; sőt aki szakmunkásképzőt végzett, annak ugyan teljes időtartama szolgálati idő, a nyugdíjszámításnál, illetőleg a korbetöltött öregségi nyugdíjnál – azonban a Nők40 esetében nem számítanak ezek az évek, kizárólag a kötelező nyári szakmai gyakorlat évi legfeljebb másfél hónapja adható hozzá. Nem számítható be továbbá a megállapodással szerzett szolgálati idő sem, ez ugyan a nyugdíjszámítás során beszámít, viszont magához a jogosultsághoz nem vehető figyelembe. Bármennyire kellemetlen sokaknál, ugyanígy nem lehet beszámítani a felnőtt hozzátartozó ápolásával töltött időt sem. A passzív táppénz – amelyre ma már nincs lehetőség, de korábban elterjedt volt – ugyancsak nem számítható be; ez a munkaviszony megszűnését követően járt 45 napig, s bár a normál szolgálati időbe beleszámít, a Nők40 jogosultságánál már nem lehet figyelembe venni. Semmilyen munkanélküli vagy álláskeresési ellátás vagy járadék sem számítható be, hiába nehezményezi sok hölgy. Sajnálatos módon nem számítható be semmilyen olyan időtartam, amely a megváltozott munkaképességűek ellátásaival kapcsolatos szolgálati idő. Speciális eset, ha valaki rokkantsága mellett dolgozik, s így kereső tevékenységet folytat, ezáltal pedig természetesen olyan szolgálati időt szerez, amely már beszámít a kedvezményes nyugdíjra jogosító időbe.

Mi számít bele?

Számos egyéb időszak viszont beleszámít a Nők40 jogosító idejébe. A gyermeknevelési ellátások folyósítási tartamával is lehet szolgálati időt szerezni, ezek egyúttal beszámítanak a jogosító időbe is. Itt kell megnevezni a terhességi gyermekágyi segélyt (tgyás, mai nevén csed, vagyis csecsemőgondozási díj), a gyest (amely gyermeknevelési segély helyett ma már a gyermeknevelést segítő ellátás rövidítése), a gyermekgondozási díjat (gyed), a főállású, 3 gyermeket nevelő anyáknak járó támogatást (gyet), a beteg gyermekek otthongondozási díját (gyod), továbbá az új elemek között szerepel az örökbefogadói díj, valamint a súlyosan fogyatékos gyermek ápolására biztosított díj. Ezekkel összességében alapesetben legfeljebb 8 évet lehet szerezni a beszámításban a 40 évből, súlyosan fogyatékos gyermek nevelése esetén 10 évet, továbbá ha valakinek sok gyermeke van, akkor az ötödik gyermektől plusz 1-1 évet lehet szerezni.

Részmunkaidős foglalkoztatás esetén általában a fizetett bér alacsonyabb mint teljesidős foglalkoztatásnál, ami befolyásolni fogja a nyugdíj alapját meghatározó korrigált átlagbért is,

Aki válaszol:

Öngondoskodási szakértő - Cserép Zoltán Öngondoskodási szakértő - Cserép Zoltán

2010 óta dolgozik pénzügyi tanácsadóként, öngondoskodási szakértőként. Évekig Dr. Farkas András munkatársa volt, aki mellett alaposan megismerte a hazai nyugdíjrendszer sajátosságait, jellegzetességeit.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek