Megjelent: 1 éve

Hogyan számolják a CSED-et, ha 2 hónapot nem dolgoztam?

A CSED-et hogyan tudnám kiszámolni, hogy mennyi fog majd járni nekem? 2020-ban a koronavírus miatt 2 hónapot voltam fizetés nélküli szabadságon (április,május). Október közepétől táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt. Így a 180 napot visszamenőleg nem tudom számolni, mivel 2 hónap kiesett. A CSED-et a születéstől igényelném, ami 2021.05.28-a.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A csecsemőgondozási díj jogosultsági feltételeinek történő megfelelése esetén az összeg kiszámítása a következők szerint történhet:
1. A CSED igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva keresünk 180 társadalombiztosítási járulékalapot képező naptári napi jövedelmet. A számításnál figyelembe vehető maximális irányadó időszak az igénylést megelőző év első napja. Ezt a lehetőséget abban az esetben lehet alkalmazni, amennyiben a biztosítási idő folyamatos, abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A táppénzes időszak nem képez társadalombiztosítási járulékalapot, így az ön utolsó jövedelemmel ellátott napjától visszafelé kellene a 180 napot keresni. Ha két hónapot volt fizetés nélküli szabadságon április-májusban, a folyamatos biztosítási ideje megszakadt, így ez a pont nem alkalmazható, a 180 nap keresése visszamenően január 1-ig nem lehetséges.
2. 120 napi jövedelem keresése: ha nincs 180 napi jövedelem, de a jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik 120 napnyi tényleges naptári napi jövedelemmel az aktuális biztosítási jogviszonyában, a csed naptári napi alapját a 120 napnyi jövedelem alapján kell meghatározni. Ez a szabály akkor alkalmazható, ha a jogosultság kezdő napját megelőzően van legalább 180 napnyi folyamatos biztosítási jogviszonya. Az ön által vázolt adatok alapján ennek a pontnak felel meg, tehát a 120 napba beleszámít a táppénz időszak előtti októberi jövedelemmel ellátott napjai, illetve a június-szeptemberi bérek. Fontos, hogy itt is csak a tb járulékalapot képező, illetve 2020.06.30-ig egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmek vehetőek figyelembe. Amennyiben ebben az időszakban is volt táppénzen, esetleg fizetés nélküli szabadságon vagy igazolatlan távolléte volt, azok kieső időnek minősülnek. A 120 naptári napi jövedelmet össze kell adni, majd visszaosztani 120-szal, ez adja a naptári napi alapot. A csecsemőgondozási díj összege jelenleg a naptári napi alap 70%-a, 2021. július 1-től 100%-ra emelkedik, amely önt is érinteni fogja. A csed naptári napra jár, a 70, illetve a majd 100%-os mértékből személyi jövedelemadót kell vonni.
3. Ha a fentiek alapján nem lehet megállapítani a csedet, a naptári napi alapot a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részében kell megállapítani (kivéve, ha van legalább 30 napnyi tényleges jövedelme, vagy ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelme a minimálbér kétszeresénél kevesebb).

Aki válaszol:

TB szakértő - Mányi Julianna

Hisz az élethosszig tartó tanulásban, képzett bér- és társadalombiztosítási ügyintéző, valamint folyamatosan követi a változó jogszabályokat a témában.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kötelezheti-e a cég a dolgozókat home office-ból való bejárásra, ha többeket felment alóla?

A cégemnél két éve otthoni munkavégzés van. Májustól vissza kell térni az irodába. Hat ember dolgozik azonos pozícióban, kettő külföldre... Teljes cikk

Gyod esetén fizetés nélküli szabadságra is járna szabadság?

A munkavállaló (Mt.) beteg gyermekeire tekintettel a gyerekek 10 éves koráig gyes-en volt. Kiveszi a felhalmozott szabadságát, majd megigényli a... Teljes cikk

Jár-e bámilyen juttatás, ha gyed alatt szűnik meg a munkahelyem?

Jelenleg a 8 hónapos babámmal vagyok Gyeden. Ma tudtam meg, hogy az üzlet ahol dolgoztam és ahonnan szülni mentem februártól bezár. 2017. december óta... Teljes cikk

Facebook