Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 hónapja

Időseket segítő diszpécserközpont teremt 30 munkahelyet Püspökladányban

Magyarországon évente kétezer ember hal meg otthoni balesetben, a 65 év felettiek egyharmada pedig legalább évente egyszer elesik az otthonában. Püspökladányban most olyan diszpécserközpont jött létre, ami segítséget küld az időseknek, ha elesnek, eltávolodnak az otthonuktól vagy megnyomják a jelzőgombot.

Átadták a Lifemax Egyesület diszpécserközpontját Püspökladányban. A létrejövő szolgáltatás lényege egy kétirányú kommunikációra alkalmas készülék működtetése, amelyet idősebb emberek kaphatnak meg. A berendezés jelet küld a diszpécserközpontba, ha az érintett elesik, eltávolodik otthonából vagy a jelző gombot megnyomja. Ekkor a kezelők megteszik a szükséges lépést, értesítik a mentőket vagy a hozzátartozókat. 

Mile Ferenc, a Lifemax Egyesület elnöke elmondta: szervezetük 206 millió forint támogatást nyert olyan segélynyújtó szolgáltatás kialakítására, amely rosszullét, baleset, eltévedés vagy más vészhelyzet esetén segítséget jelent az időseknek. A projekt keretében 30 új munkahelyet teremtenek.

A szolgáltatás akár százezer embert is érinthet az országban - tette hozzá, megjegyezve, hogy Magyarországon évente kétezer ember hal meg otthoni balesetben, a 65 év felettiek egyharmada pedig legalább évente egyszer elesik az otthonában.

Jelenlegi szolgáltatási területük Püspökladány és Békés központtal az észak-alföldi és a dél-alföldi régió, később országossá fejlesztik a rendszert.

A segítségnyújtást a családokhoz kell vinni, ezt teszik a társadalmi vállalkozások - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az átadáson. Bodó Sándor a társadalmi vállalkozások fő üzenetének nevezte, hogy nem profitot termelnek, hanem társadalmi hatásokat generálnak.

Az Európai Bizottság 2011-ben hirdette meg a társadalmi vállalkozások kezdeményezést, "jól jött a figyelemfelkeltés" ezen a területen - mondta hozzátévve:  évszázados szokások szűnnek meg, alakulnak át azzal, hogy a családok szétszóródtak, és egyre kevesebb a generációs együttélés. Ugyanakkor az idősökről, rászorulókról való gondoskodás, a segítségnyújtás fontos feladat, amelyet hozzá kell igazítani a megváltozott körülményekhez és a technológia fejlődéséhez. 

Bulcsu László, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke közölte: az ilyen munkahelyteremtő beruházásoknak köszönhető, hogy Püspökladány és környéke, a Sárrét ma már nem halmozottan hátrányos helyzetű térség. Tóth Lajos, Püspökladány független polgármestere hozzátette: a diszpécserközpont átadásával erősödik a település szociális segítőrendszere.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2022.08.24Babér Szeminárium Közelít a tanulmányi időszak, ezzel együtt pedig megszaporodnak a szakképzési munkaszerződéssel, tanulószerződéssel, hallgatói munkaszerződéssel, a duális képzéssel és a tanulók foglalkoztatásának lehetőségeivel kapcsolatos szakmai kérdések is. Augusztus 24-én a BaBér meghívott előadója, Greskóné Koller Krisztina gyakorlati példákon keresztül ad árnyalt képet a témáról online előadása során. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.11.07Scrum szimuláció, avagy agilitás a gyakorlatban Hogyan tanulható meg a rugalmas vállalati működés kockázatmentesen? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook