Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 hónapja

Időseket segítő diszpécserközpont teremt 30 munkahelyet Püspökladányban

Magyarországon évente kétezer ember hal meg otthoni balesetben, a 65 év felettiek egyharmada pedig legalább évente egyszer elesik az otthonában. Püspökladányban most olyan diszpécserközpont jött létre, ami segítséget küld az időseknek, ha elesnek, eltávolodnak az otthonuktól vagy megnyomják a jelzőgombot.

Átadták a Lifemax Egyesület diszpécserközpontját Püspökladányban. A létrejövő szolgáltatás lényege egy kétirányú kommunikációra alkalmas készülék működtetése, amelyet idősebb emberek kaphatnak meg. A berendezés jelet küld a diszpécserközpontba, ha az érintett elesik, eltávolodik otthonából vagy a jelző gombot megnyomja. Ekkor a kezelők megteszik a szükséges lépést, értesítik a mentőket vagy a hozzátartozókat. 

Mile Ferenc, a Lifemax Egyesület elnöke elmondta: szervezetük 206 millió forint támogatást nyert olyan segélynyújtó szolgáltatás kialakítására, amely rosszullét, baleset, eltévedés vagy más vészhelyzet esetén segítséget jelent az időseknek. A projekt keretében 30 új munkahelyet teremtenek.

A szolgáltatás akár százezer embert is érinthet az országban - tette hozzá, megjegyezve, hogy Magyarországon évente kétezer ember hal meg otthoni balesetben, a 65 év felettiek egyharmada pedig legalább évente egyszer elesik az otthonában.

Jelenlegi szolgáltatási területük Püspökladány és Békés központtal az észak-alföldi és a dél-alföldi régió, később országossá fejlesztik a rendszert.

A segítségnyújtást a családokhoz kell vinni, ezt teszik a társadalmi vállalkozások - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az átadáson. Bodó Sándor a társadalmi vállalkozások fő üzenetének nevezte, hogy nem profitot termelnek, hanem társadalmi hatásokat generálnak.

Az Európai Bizottság 2011-ben hirdette meg a társadalmi vállalkozások kezdeményezést, "jól jött a figyelemfelkeltés" ezen a területen - mondta hozzátévve:  évszázados szokások szűnnek meg, alakulnak át azzal, hogy a családok szétszóródtak, és egyre kevesebb a generációs együttélés. Ugyanakkor az idősökről, rászorulókról való gondoskodás, a segítségnyújtás fontos feladat, amelyet hozzá kell igazítani a megváltozott körülményekhez és a technológia fejlődéséhez. 

Bulcsu László, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke közölte: az ilyen munkahelyteremtő beruházásoknak köszönhető, hogy Püspökladány és környéke, a Sárrét ma már nem halmozottan hátrányos helyzetű térség. Tóth Lajos, Püspökladány független polgármestere hozzátette: a diszpécserközpont átadásával erősödik a település szociális segítőrendszere.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már csak lassú növekedés jöhet a foglalkoztatottságban

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint feszes marad a munkaerőpiac. Teljes cikk

Európai minimálbért és igazságosabb szja-rendszert ígér az ellenzék

Az szja-rendszer átalakítása, az európai minimálbér bevezetése, a vállalkozók esélyegyenlőségének megteremtése és a korrupció visszaszorítása... Teljes cikk

Az elmúlt harminc évben csak egyetlen hónapban volt kevesebb álláskereső a mostaninál

Csak 2019 decemberében volt kevesebb regisztrált álláskereső Magyarországon a mostaninál. Teljes cikk