Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 hónapja

Itt a világ első önvezető gyümölcsszedő robotja

Az Egyesült Királyságban már tesztelik azt az önvezető gyümölcsszedő robotot, amit a Plymouthi Egyetemmel közösen fejlesztett ki a Fieldwork Robotics, a Hall Hunter nevű céggel partnerségben - írja a The Guardian cikke alapján az origo.hu.

Egyelőre próbaüzemben működik, de jövőre már a véglegesített változata állhat munkába a brit termőföldeken. Egyetlen robot naponta 25 ezer málnaszemet tud leszedni - úgy, hogy a gyűjtőbe is helyezi azokat -, ami gyorsabb, mint amire egy emberi munkavállaló képes. Ez utóbbi ugyanis egy 8 órás műszakban 15 ezer szemig juthat el.

A vállalatnál abban is biztosak, a robotizáció lesz a gyümölcsszedés jövője - írja az origo.hu.

A robot sokkal kevesebbe kerül a gazdálkodóknak bérlés esetén, és akár 20 órányi folyamatos munkavégzésre is képes elfáradás nélkül, így aggódhatnak a brit földeken dolgozó szezonális munkások, hogy a robotok kiszorítják őket.

Úgy tűnik, egyelőre nem, mivel a munkavállalók már most is kevesen vannak. A brit adatok szerint, az almaföldeken, különböző bogyós gyümölcsök szüretjénél, illetve a búzaf
élék betakarításánál, minden évben 70 ezer idénymunkásra van szükség.
Azonban munkásból nincs elég, mivel most már a kelet-európai országokból sem utaznak ki annyian szezonális földmunkákra, mint korábban.

origo.hu
Follow hrportal_hu on Twitter