Megjelent: 12 éve

Járvány a munkahelyen! Mit tegyen a munkáltató?

A sertésinfluenza világméretű járvánnyá válhat. Az Egyesült Államokban a munkáltatók már elkezdték a felkészülést, írja a HR Weekly. Egy gyakorlatban is kivitelezhető, időben megalkotott forgatókönyv hatással lehet a munkavállalók és a vállalat egészségére is.

Jobb félni, mint megijedni!

Természetesen minden vállalat egyedi, ezért a tervezésnél a lényegi sajátosságokat és az adott szükségleteket kell szem előtt tartani. De a következő problémák szinte mindenütt felmerülhetnek:

- Egyre több hiányzó. A munkavállalók képtelenek felvenni a munkát, mert betegek. Vagy éppen azért nem jönnek be dolgozni, mert félnek, hogy megbetegedhetnek.

- Vannak, akik fertőzött állapotban is dolgoznak, ahelyett hogy otthon maradnának.

- Alternatív munkamódszerek válnak szükségessé. A munkáltatónak figyelembe kell majd vennie, hogy az alkalmazottai inkább egyedül akarnak dolgozni, és nem akarnak középületekben tartózkodni.

- A dolgozók elutasíthatják némely munkahelyi kötelességük teljesítését, mert félnek, hogy kiderülne a fertőzöttségük.

- A munkavállalók elutasíthatják az egészségügyi ellátást különböző okokra hivatkozva.

- Szociális segítségnyújtás szükségessége. Előfordulhat, hogy egy beteg családtag, rokon szorul segítségre, akinek meg kell oldania a napi ellátását, így a dolgozó nem jön be munkahelyére.

- A munkavállalók nem bírnak a munkára fókuszálni. Ez jórészt érzelmi krízis, ami újból szükségessé teheti egy tanácsadó, szociális munkás, pszichológus jelentétét. Ennek kisebb jelei már Magyarországon is érzékelhetőek abban, hogy a munkavállalók a sertésinfluenzával kapcsolatos híreket böngészik.

Mit tegyen a munkáltató?

A munkáltatóknak nemcsak a fenti problémákkal, hanem több jogi nehézséggel is szembetalálhatják magukat. Kötelességük, hogy mindent megtegyenek egy biztonságos munkahely kialakításának érdekében. A következőkre érdemes odafigyelni:

- Fontos a járvánnyal kapcsolatos céges álláspont megfelelő kommunikálása. Tudatosítani kell a munkavállalókban, hogy influenzára utaló tünetekkel ne menjenek dolgozni.

- Munkavállalók képzése az influenzával kapcsolatban: hogyan védekezhetnek az influenza ellen, mik az alapvető higiéniai szabályok, például takarják el a szájukat, amikor köhögnek és az orrukat, amikor tüsszentenek, azonnal dobják ki a használt zsebkendőket, gyakran mossanak kezet és használjanak alkoholos kézfertőtlenítő folyadékot. Tartózkodjanak a szem, száj és orr megérintésétől!

- Egyéb mérések, melyekkel megelőzhető a járvány terjedése. Kevesen tudják, hogy ha tartózkodnak a légkondicionáló és egyéb levegőtisztító berendezések használatától, akkor csökkenthetik a fertőzöttség veszélyét, ahogy azzal is, ha nem nagyon utaznak és kevés emberrel találkoznak.

Hajnal Mónika
HR Tanácsadó
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Létrejött a Magyar Munkavédelmi Akadémia

A cél a munkavédelmi szakma értékének, presztízsének és elismertségének növelése. Teljes cikk

Mit tehet a munkáltató a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező munkavállalók esetén?

Milyen következményekkel járhat a védettségi igazolvány léte vagy hiánya a munkaviszonyban? Megszüntethető-e a védettségi igazolvánnyal nem... Teljes cikk

Nem kerülhetnek előrébb az oltási sorban a pedagógusok

Sok pedagógus életkoránál és betegségeinél fogva már megkapta az oltást, és továbbra is a legveszélyeztetetttebbek, az idősek és krónikus... Teljes cikk