kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Járvány a munkahelyen! Mit tegyen a munkáltató?

A sertésinfluenza világméretű járvánnyá válhat, ezért érdemes felkészülni rá és megtenni a megfelelő óvintézkedéseket a munkahelyen, hogy ne menjen vállalat teljesítményének romlásához. Pánik helyett íme néhány tipp.

A sertésinfluenza világméretű járvánnyá válhat. Az Egyesült Államokban a munkáltatók már elkezdték a felkészülést, írja a HR Weekly. Egy gyakorlatban is kivitelezhető, időben megalkotott forgatókönyv hatással lehet a munkavállalók és a vállalat egészségére is.

Jobb félni, mint megijedni!

Természetesen minden vállalat egyedi, ezért a tervezésnél a lényegi sajátosságokat és az adott szükségleteket kell szem előtt tartani. De a következő problémák szinte mindenütt felmerülhetnek:

- Egyre több hiányzó. A munkavállalók képtelenek felvenni a munkát, mert betegek. Vagy éppen azért nem jönnek be dolgozni, mert félnek, hogy megbetegedhetnek.

- Vannak, akik fertőzött állapotban is dolgoznak, ahelyett hogy otthon maradnának.

- Alternatív munkamódszerek válnak szükségessé. A munkáltatónak figyelembe kell majd vennie, hogy az alkalmazottai inkább egyedül akarnak dolgozni, és nem akarnak középületekben tartózkodni.

- A dolgozók elutasíthatják némely munkahelyi kötelességük teljesítését, mert félnek, hogy kiderülne a fertőzöttségük.

- A munkavállalók elutasíthatják az egészségügyi ellátást különböző okokra hivatkozva.

- Szociális segítségnyújtás szükségessége. Előfordulhat, hogy egy beteg családtag, rokon szorul segítségre, akinek meg kell oldania a napi ellátását, így a dolgozó nem jön be munkahelyére.

- A munkavállalók nem bírnak a munkára fókuszálni. Ez jórészt érzelmi krízis, ami újból szükségessé teheti egy tanácsadó, szociális munkás, pszichológus jelentétét. Ennek kisebb jelei már Magyarországon is érzékelhetőek abban, hogy a munkavállalók a sertésinfluenzával kapcsolatos híreket böngészik.

Mit tegyen a munkáltató?

A munkáltatóknak nemcsak a fenti problémákkal, hanem több jogi nehézséggel is szembetalálhatják magukat. Kötelességük, hogy mindent megtegyenek egy biztonságos munkahely kialakításának érdekében. A következőkre érdemes odafigyelni:

- Fontos a járvánnyal kapcsolatos céges álláspont megfelelő kommunikálása. Tudatosítani kell a munkavállalókban, hogy influenzára utaló tünetekkel ne menjenek dolgozni.

- Munkavállalók képzése az influenzával kapcsolatban: hogyan védekezhetnek az influenza ellen, mik az alapvető higiéniai szabályok, például takarják el a szájukat, amikor köhögnek és az orrukat, amikor tüsszentenek, azonnal dobják ki a használt zsebkendőket, gyakran mossanak kezet és használjanak alkoholos kézfertőtlenítő folyadékot. Tartózkodjanak a szem, száj és orr megérintésétől!

- Egyéb mérések, melyekkel megelőzhető a járvány terjedése. Kevesen tudják, hogy ha tartózkodnak a légkondicionáló és egyéb levegőtisztító berendezések használatától, akkor csökkenthetik a fertőzöttség veszélyét, ahogy azzal is, ha nem nagyon utaznak és kevés emberrel találkoznak.

Hajnal Mónika
HR Tanácsadó
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Új kihívások előtt a munkavédelem 2024-ben - támogatási programot is indítanak

A kormány elköteleztetett a foglalkoztatás bővítése mellett, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de csak egészséget nem veszélyeztető,... Teljes cikk

Komáromi akkumulátorgyár: nem volt veszélyes anyag, nem tudják, miért fájt a fejük a kórházba került dolgozóknak

Nem volt veszélyes anyag a levegőben a komáromi akkumulátorgyár területén. Március 31-én fejfájásos panaszok miatt nyolc alkalmazottat kórházba... Teljes cikk

Megújult honlapról érhető el a munkavédelmi szakemberek adatbázisa

Új struktúrával, modernebb megjelenéssel érhető el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi... Teljes cikk