kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Juttatásaink egy részét a dolgozók hozzátartozóira is kiterjesztettük: Oláh Katalin, a Diófa Alapkezelő HR-igazgatója

Nyári gyerekfelügyelet, a hozzátartozók számára is elérhető kedvezményes angoltanulás. Két példa a Diófa Alapkezelőtől, ami mutatja, mi 2023-ban a munkaerő-megtartás egyik esszenciája: a soft juttatások kiterjesztése, illetve egyes juttatások elérhetővé tétele a munkavállalók családtagjai számára is. Oláh Katalin HR igazgató beszél családbarát intézkedéseikről, a fiatal generációk figyelmének felkeltéséről, toborzásáról és a mentális wellbeing egyre fontosabb szerepéről.

Oláh Katalin Diófa Alapkezelő HR igazgató családbarát megtartás-

2022-ben a Diófa Alapkezelő ismét elnyerte a Családbarát munkahely kitüntetést. Mitől lehet egy vállalat személetében családbarát?

A Családbarát minősítés odaítélését egy jelentős audit előzi meg, amelyet a Diófa Alapkezelő is súlyának megfelelően kezelt. A minősítést csak valóban létező, hasznos programok, juttatások meglétével lehet megszerezni. Számunkra az volt a fontos, hogy a lehetséges juttatási palettából azokat az elemeket válasszuk ki, melyek valóban relevánsak, tényleg segítséget nyújtanak a Diófa munkavállalói számára a munka-magánélet egyensúly egészséges megtartásában. Éppen ezért a dolgozók kezdeményezéseit mindig különös hangsúllyal kezeltük. Hiszünk bennne, hogy egy munkáltató nemcsak a munkavállalóra, hanem közvetett módon a hozzátartozóira is hatással van, ezért arra törekedtünk, hogy rájuk is kiterjesszük a juttatásainkat. Ez a személet a munkavállalói élmény alappillére, ezáltal a munkaerőmegtartás esszenciája.

Említene néhány példát családbarát intézkedéseikre?

A részmunkaidő választásának lehetőségén túl, ami természetes, a Diófánál rugalmas munkaidőben dolgozhatnak a kisgyerekes anyukák és apukák, alkalmazkodva az otthoni, családi felelőségfelosztásukhoz, hogy a bölcsi-iskola logisztika könnyebben megoldható legyen. Továbbá, a céges angolnyelv-oktatás lehetőségét kiterjesztettük a családtagokra is, így jóval kedvezményesebben vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, mintha magánszemélyként vennének órákat. Ám mind közül a legnépszerűbb családbarát programunk a nyári gyermekfelügyelet. Múlt nyáron is két hónapon keresztül biztosítottunk professzionális felügyeletet és foglalkozást a Diófa csemetéknek a cég irodájában. A gyerkőcök így, amíg a szülők dolgoztak, nemcsak biztonságos környezetben lehettek, hanem mondókákat, énekeket tanulhattak, rajzoltak, kézműveskedtek szakképzett felügyelők gondos irányítása alatt. Sőt, a közeli játszótéren is sok időt töltöttek, illetve állatkert-látogatás, rövidebb kirándulás is benne volt a repertoárban.  

Milyen kihívásokkal jár egy növekvő vállalat HR alapjainak kidolgozása?

Egy klasszikus példával élnék, úgy kell versenyben lenni egy Forma-1 pályán, hogy közben bizony kereket is kell cserélni. Az elmúlt közel két évet a növekedés szolgálatában intenzív személyi állományfeltöltés jellemezte, a cég méretéhez képest nagyon jelentős toborzással, ami önmagában is kihívás a mai, jó szakemberekért versengő munkaerőpiacon. Büszkeséggel tölt el, hogy egy rendkívül sikeres rekrutációs etapon vagyunk túl. Szakmailag és emberileg is erős Diófa csapatot sikerült megalkotni.

A toborzás kihívásain túl a digitalizáció is rendkívül fontos szerepet tölt be nálunk. Jelenleg integrált HR-rendszert vezetünk be, ami sok manuális folyamatot automatizálni tud, és a munkavállalóknak is számos önkiszolgáló funkciót biztosítani fog. A képzés-fejlesztés, illetve a teljesítményértékelési keretrendszer is folyamatos fejlesztés alatt áll. A kihívást mindebben az, hogy megtaláljuk az aktuális hangsúlyokat, a változó céges prioritások tükrében.

Egy pénzügyi vállalatnak szüksége van kompetens és a szakma iránt érdeklődő utánpótlásra. Foglalkozik a Diófa Alapkezelő tehetséggondozással?

Valóban, amint tudjuk, a potenciális munkavállalók többsége valamilyen formában már jóval az aktuális munkavállalása előtt kapcsolatba kerül a munkáltatóval mint márkával. A Diófastratégiai kapcsolatot épített ki a Heller Farkas szakkollégiummal. Vállalatunk a tőzsdeverseny házigazdája és szponzora, valamint gyakornoki lehetőséget is felajánlunk a legtehetségesebb fiataloknak. Jelenleg is számos volt helleres dolgozik a Diófánál, tehát kijelenthetjük, hogy ez egy egyértelműen hatékony utánpótláscsatorna. Ezen túlmenőena vállalat támogatja a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis diákversenyt, melynek célja a pénzügyi tudatosság iránt érdeklődő, tehetséges fiatalok felfedezése. Természetesen, ezeken túlmenően is folyamatosan keressük a hasonlóan gyümölcsöző együttműködéseket.

Mi motiválja ma a fiatalokat a pénzügyi szektorban?

A fiatalok hatalmas tudásszomjjal érkeznek a munkaerőpiacra, beleértve a pénzügyi szektort is, ezért a fejlődés, a tanulás, az izgalmas projektek és feladatok biztosítása az alfája és ómegája egy vonzó munkáltatónak. Cégünk kiváló terep minderre, hiszen a pénzügyi szektoron belül az egyik legizgalmasabb területen, az alapkezelésben szerezhetnek itt tapasztalatot az érdeklődök, nálunk láthatnak bele a legkomplexebben a területbe.

Beszélhetünk-e új generációs pénzügyi szakemberekről? Van eltérés a 10 évvel ezelőtti trendekhez képest?

Egyértelműen megmutatkozik a felsőoktatásban szerzett korszerű tudás a fiataloknál. Ma már olyan készségekkel lépnek a munkaerőpiacra, amelyeket korábban csak hosszú évek alatt tudott megszerezni és kialakítani egy kezdő szakember. Ez a megállapítás a soft és a hard skillekre egyaránt jellemző. Ez örömteljes, ám egy vállalatnak általánosságban, ahogyan a Diófa Alapkezelőnek is, mindenképpen szüksége van a pályakezdő, friss tudást behozó embereken túl tapasztalt, valós helyzetekben kipróbált tudással rendelkező szenior szakemberekre is, ugyanis mindkettő szerves része egy igazán eredményes vállalatnak.

Hogyan gyűrűzik be a jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági környezet a HR területére?

Lényeges a rugalmas szemlélet a HR-ben is, azaz az a képesség, hogy gyorsan tudjunk újrapriorizálni és képesek legyünk a változó környezethez adaptálni a szakmában lévő megoldásokat vagy újakat tudjunk kitalálni. Szerencsére a Diófa a mérete miatt agilisan tud alkalmazkodni ezekhez az igényekhez, nem utolsó sorban azért, mert a döntéshozatal nagyságrendekkel gyorsabb, mint egy nagyvállalatnál. A munkaerőpiacon a jelenleg domináns trendektől nem lehet „elhajolni”, megjelentek új igények, mint a home-office vagy a dolgozói képzések. A munkaerőmegtartási eszközök intelligens alkalmazása mind-mind felértékelődött. A korszerű vállalatoknál fókuszba került a mentális well-being. A Diófa is elkötelezett a dolgozók jólléte iránt, ezért elindítottunk egy mentális agilitás programot, amely során dolgozóink egyéni foglalkozások keretében, szakember segítségével kereshetnek nyugvópontokat ebben a változó gazdasági környezetben.

A nyitóképen Oláh Katalin.

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Friss energia - Tippek a munkahely megújításához

Eljött a tavaszi megújulás ideje. De hogyan lehet egy szervezetet megújítani úgy, hogy a munkatársak friss lendületet, energiát, kreativitást... Teljes cikk

Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk