Megjelent: 2 hónapja

Két motivációs történet rendkívüli helyzetekre

"Semmi bénultság, semmi szomorkodás, semmi szorongás. Csak a gyors cselekvés. Az elsők előtt." Ez a tanulság Ruzsa Dóra számára, aki a HR Blogon első blogbejegyzésében két történetet idéz fel, miként lehet jól reagálni rendkívüli helyzetben. Erre az attitűdre a következő időszakban hatványozottan szükség lesz.

images

"Tegyük fel, hogy dübörögve becsapódik egy batár nagy meteorit a Blaha Lujza tér kellős közepére. Érzed, ahogy remeg a föld alattad, ez most durvább, mint amikor a metró elrobog. Van egy elképesztően nagy kráter a kereszteződés közepén. A por kaparja a torkodat, még szerencse, hogy tettél be egy babaflakon ásványvizet a mini női táskádba. A legtöbben zaklatott arccal telefonálnak - na, ők a lúzerek.

Viszont figyelmes leszel egy minden hájjal megkent, kissé pocakos, kopaszodó pasira, aki felállított egy kempingasztalkát. Ráterített sebtében egy kockás pokrócot. Nem ma kezdte, ezt a vak is láthatja. Az már önmagában elég groteszk, hogy árulni kezd a káosz kellős közepén. A legdurvább azonban nem az, hogy árul. Hanem az, amit árul. Mit gondolsz, mit árul? Vizet? Nedves törlőt? Betadint? Sebtapaszt? Feltöltőkártyát? Üzleti szempontból bármelyik briliáns lenne. De ő, barátnőm…

Meteoritot árul.

Előkapta az apjától örökölt bicskáját és a gőzölgő kőzetből kisebb-nagyobb darabokat szelt le. Szépen egymás mellé rakosgatta őket. Franciakockás papírfecnikre meg ezeket írta.

„Meteor”. „Szuvenír”. „Egyet fizet, kettőt vihet.”

Zseniális. Tudod, miért?

Mert még csak árukészlet sem kellett hozzá. Tervezés sem. Kósza rákészülés sem. Jött a szitu, ő éppen ott járt és azonnal cselekedett. Sőt, még az is lehet, hogy eredetileg nem ott volt. Csak a helyszínre sietett, amint megtudta, micsoda remek üzleti lehetőség ütött lukat a Blaha Lujza tér kellős közepébe.

Imádom ezt a sztorit. Mindig próbálok belőle erőt és lelkesedést meríteni.

Oké, hazudtam. Legtöbbször csesztetem magam vele. Hogy: gyerünk Dóra, hagyd a bénultságot. Az a gyengéknek való. Állítsd fel az asztalkádat. Hol a te eladható meteoritod?

Lehet, hogy másoknak az üzleti nyerészkedés visszataszító példája csupán. De nekem a megtestesült életrevalóság. Hamisítatlan citromból limonádé sztori. Semmi bénultság, semmi szomorkodás, semmi szorongás. Csak a gyors cselekvés. Az elsők előtt."

A blogger egy másik történetet is felidéz egy fiatalember szemfülességét bemutatva. Egyszer hirtelen leállt a HÉV szerelvény és bemondták, hogy nem közlekedik tovább.

"Én bizony jóleső mozdulatlanságban szemléltem a fiatalembert, aki felugrott azonmód és az ajtóhoz sietett. Mondtam is magamban, mire ez a nagy sietség, hát az ajtók még zárva vannak.

Pár perc múlva azonban megvilágosodott előttem, hogy a gyors reagálású emberek mennyivel nagyobb előnyben vannak, mint az elmélázók. Ő felfért a pótlóbuszra. Az én arcomat meg szakadatlan permetezte a bosszantó eső, harminc másik mélázó társammal együtt. Ahogy ácsorogtunk a buszmegállóban."

A teljes bejegyzés itt érhető el.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen a tökéletes karrierútvonal?

"El kellene jutniuk oda a döntéshozóknak, hogy a hullámzó karriervonal nem hiba, nem törés, hanem a szakmai élet része" - írja bloggerünk, Jobangel,... Teljes cikk

Change menedzsment - avagy a WTF értelmezése másként

Számos díjnyertes csapat hullott atomjaira, csak mert valakinek változtathatnékja volt - írja Frank Benedek a BBCoaching blogon. Mikor és miért kell... Teljes cikk

Tipikus állásinterjú-hibák 2020-ban

A munkaerőhiány nem múlt el nyom nélkül az interjúztatók lelkében sem. Már másképp kell állásinterjúzni, mint munkaerőhiány idején, de úgy... Teljes cikk