kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Kevesebb stressz, alacsony vérnyomás, több nasi és alkohol - így áll a távmunka mérlege

Az otthoni munkavégzés lehetővé teszi, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek, kevésbé érezzék magukat stresszesnek és alacsonyabb legyen a vérnyomásuk, ugyanakkor a távmunkások nagyobb valószínűséggel esznek nassolnivalót, többet isznak, többet dohányoznak és híznak - derül ki a pandémia utáni távmunka-szakirodalom nagyszabású áttekintéséből, melyről a Guardian cikke számol be.

Kevesebb stressz, alacsony vérnyomás, több nasi és alkohol-

Azoknak a munkáltatóknak, akik azt hiszik, hogy az otthonról dolgozó emberek kevésbé hatékonyak, újra kellene gondolniuk a hiedelmeiket. A távmunkások ugyanis kisebb valószínűséggel vesznek ki betegszabadságot, hajlamosak hosszabb munkaidőben, valamint esténként és hétvégén is dolgozni  - állapította meg a brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) és a londoni King's College kutatóinak tanulmánya.

A Charlotte Hall, a UKHSA munkatársa által vezetett áttekintés mintegy 2000 darab olyan tudományos munkát vizsgált meg, mely az otthoni munkával, távmunkával, valamint a hibrid és otthoni munkavégzés egyéb formáival foglalkozik, így próbálta meg a gyakran ellentmondásos kutatásokat egymással összevetni.

Neil Greenberg professzor, a londoni King's College pszichiátere, a tanulmány egyik szerzője szerint az eredmények azt mutatják, hogy a munkavállalóknak és a munkáltatóknak ugyanolyan komolyan kell venniük az otthoni munkavégzést, mint az irodai munkát. "Most, hogy átálltunk az otthoni munkavégzés kultúrájára, a szervezeteknek és a kormányzatnak is érdemes tennie azért, hogy az otthoni munkát végző emberek a lehető leghatékonyabb módon végezzék a tennivalójukat."

A Journal of Occupational Health című folyóiratban közzétett áttekintés három témára fókuszált:

  • az otthoni munkakörnyezetet,
  • a munkavállalók életére és karrierjére gyakorolt hatást,
  • valamint az egészségükre gyakorolt hatást.

Munkakörnyezet: vannak nyertesek és vesztesek 

Greenberg szerint a kutatás azt mutatta, hogy az otthoni munkavégzésnek  vannak nyertesei és vesztesei. A munkakörnyezet esetében az a kérdés, hogy mennyi hely van otthon, milyen felszerelés áll rendelkezésre, és hogy a munkavállalók mennyire tudják irányítani a napjukat.

Életre és karrierre gyakorolt hatás

A magasabb jövedelemmel rendelkezők gyakran jobban élvezték az otthoni munkát, de azok, akiknek több otthoni feladatuk volt, például a gyermekgondozás vagy a házimunka - gyakran nők és egyedül élők - inkább stresszesek voltak.

"Összességében az emberek produktívabbnak érezték magukat otthon" - mondta Greenberg. "Különösen jó hatása volt a kreatív munkákra, de sokkal nehezebb volt az unalmas ügyekkel foglalkozni. Sokan aggódtak a karrierlehetőségek miatt - erős a félelem, hogy ha nem vagy jelen az irodában, akkor figyelmen kívül hagynak"."

Az egészségre gyakorolt hatások egyértelműbbek voltak

Az otthoni munkavégzésre való áttérés a covid alatt "a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, rágcsálnivalók és saját készítésű ételek fogyasztásának növekedését hozta. Ez főleg a fiatalabb munkavállalóknak és a nőknek kedvezett” - áll a tanulmányban. 

Az egyik vizsgált tanulmány szerint az otthonról dolgozó munkavállalók 46,9%-a hízott, egy másik tanulmány szerint pedig 41%-uk. Az áttekintett tanulmányok többsége azt mutatta, hogy az otthonról dolgozók többet ültek.

Greenberg elmondta: "A vezetőknek el kell gondolkodniuk azon, hogy miként támogathatják az otthon dolgozókat, és hogyan segíthetik munkakörnyezetük kialakítását. Most már elég sokat tudunk. Tehát fel kell tennünk a kérdést, hogy mi a legjobb képzés egy olyan egyén számára, aki részben távmunkás lesz?

"Ha az olyan cégek, mint a JP Morgan, attól félnek, hogy az otthon lévő emberek lógni fognak, vagy nem végeznek jó munkát, és nem tudják szemmel tartani őket, akkor idejétmúltan gondolkoznak" - mondta Greenberg. Az otthoni munkavégzés lehetőségének elutasítása azt jelenti, hogy a tehetséges alkalmazottak más munkát találhatnak, és a vállalatok kevésbé lesznek rugalmasak a jövőbeni válságok esetén, például egy újabb egészségügyi vészhelyzet, sztrájk vagy súlyos időjárási körülmények esetén, amelyek megakadályozzák, hogy az emberek eljussanak az irodájukba - tette hozzá. "Ha pusztán félelemből teszik ezt, akkor azt kockáztatják, hogy lemaradnak" - mondta.

"Rengeteg adatot vizsgáltunk meg az elmúlt évekből, és a következtetések azt mutatják, hogy vannak olyan módszerek, amelyekkel az otthoni munkavégzés valóban jól működhet a szervezet és a munkavállaló számára is."

Guardian

fotó: freepik

Visszatérés az irodába? Egy globális felmérés eredményei - olvassa el korábbi cikkünk!

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Home office munka

A home office az otthonról végezhető munkát jelenti. Lehetősége szélesebb körben a koronavírus-járvány idején terjedt el. A pandémia óta az ilyen... Teljes cikk

Egyre több vállalatnál döntenek a home office megszüntetése mellett

A home office a COVID előtt, jellemzően multinacionális vállalatnál dolgozók kiváltsága volt, a járvány alatt viszont irodai munkakörökben... Teljes cikk

Jön a 4 napos nyári munkahét a PwC-nél, de később le kell dolgozni

Egy újabb 4 napos munkahét projekt! A PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának 280 munkatársa hétfőtől csütörtökig fog dolgozni a három... Teljes cikk