Megjelent: 5 éve

Kézikönyv 50 éves dolgozók továbbképzéséhez

A "Motivating Elderly Employees for Training and Change" projekt keretében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szlovén, bolgár, olasz és osztrák partnerekkel dolgozott az idősödő, alulképzett munkavállalókkal kapcsolatos munkaadói kérdések megoldásán. A két éves programot záró ljubljanai konferencián bemutatták a "MEET Change Kézikönyv HR menedzserek és felnőttképzők számára" című kiadványt is, mely a projekt eredményeit összegezve kíván gyakorlatias segítséget nyújtani az idősödő munkavállalók továbbképzéséhez - olvasható a portálunknak eljuttatott sajtóanyagban.

Karriertervezés 50 éves munkavállalóknak

Az újonnan csatlakozott EU tagállamok egyik súlyos problémája a csökkenő népességszám, mely számos kérdést vet fel a társadalom számára. Új helyzetet jelent az idősebb munkavállalók aktív munkaerő-piaci jelenléte, mely egyre inkább szükségessé teszi az 50 éves munkavállalók vagy a 25-30 éves munkaviszonnyal rendelkezők karriertervezését, melyre sok esetben sem ők, sem munkaadóik nincsenek felkészülve. A legnagyobb hazai munkaadói szervezet az elmúlt két évben az Európai Unió támogatásával szlovén, bolgár, olasz és osztrák partnerekkel dolgozott a vállalatok idősödő, alulképzett munkavállalókkal kapcsolatos kérdéseire adható válaszok kidolgozásán. "Az idősödő munkavállalók továbbképzésre és változásra ösztönzése" című projekt a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara központjában megrendezett konferenciával zárult nemrégiben.

A konferencia programja ötvözte az idősödő, alulképzett munkavállalókkal kapcsolatos felnőttképzési szempontokat és a vállalatok előtt álló kihívásokat. A Ljubljanai Egyetem képviseletében Dr. Jana Znidarsic tartott előadást, melyben bemutatta az aktív öregedés előnyeiről és hátrányairól végzett kutatások eredményeit a vállalatok szemszögéből. A Kragelj&Kragelj cég képviseletében Radovan Kragelj a vállalatok motivációs eszközeit ismertette, illetve bemutatta a vállalatoknál bevezetett tudás-transzfer rendszert, majd a résztvevők szlovén, magyar és osztrák vállalatok jó példáit ismerhették meg. A konferencián került bemutatásra a projekt eredményeit összegző "MEET Change Kézikönyv HR menedzserek és felnőttképzők számára" című kiadvány.

A MEET Change projekt két éven át foglalkozott a fent említett kérdésekkel - bevonva az idősödő és alulképzett munkavállalókat, a HR szakembereket és a felnőttképző intézményeket a felmérésekbe, a tananyagfejlesztésbe és tesztelésbe, valamint az értékelésbe. A projektmunka eredményeit a "MEET Change Kézikönyv HR menedzserek és felnőttképzők számára" című kiadványban összegezték. - A kiadvány összeállításánál arra törekedtünk, hogy az anyag HR szakemberek és felnőttképzők számára egyaránt gyakorlati válaszokat adjon a témában felmerülő kérdéseikre, ezzel hatékonyan támogatva mindennapi munkájukat - mondta Klajkó Katalin, az MGYOSZ projekt koordinátora.

A MEET Change projekt eredményeit összegző kiadvány ingyenesen letölthető a http://www.meet-change.eu/index.php/hu/ weboldalon. A weboldalra látogató szakembereknek arra is lehetősége nyílik, hogy megosszák véleményüket az ismertetett megoldások mindennapi munkába való átültetésével kapcsolatban - zárul a közlemény.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter