kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Kirúghatnak Facebook komment miatt?

Óvatosan a posztokkal és a felsővezetői engedély nélkül a közösségi médiában megosztott szakmai tartalmakkal. Ok lehet a felmondásra, ahogyan ez egy HR -essel megtörtént - figyelmeztet Baksa Gréta ügyvéd, az OPL Ügyvédi Iroda munkajogásza. Milyen Facebook- vagy Linkedin-komment lehet felmondási ok és mi nem? Hogyan lehet megelőzni a kellemetlen helyzeteket?

images

Egyre gyakrabban hallunk arról, hogy egy közösségi platformon közzétett hozzászólásnak, véleménynek akár komoly munkajogi következményei is lehetnek. Vajon felmondhat a munkáltató a munkavállalónak egy Facebook poszt vagy egy feltöltött kép miatt? Jogvita tárgyát képezheti egy, a munkáltató értékrendjével ellentétes vélemény kifejtése?

A munkavállalói véleménynyilvánítás korlátozásával, korlátozhatóságával kapcsolatban a Munka Törvénykönyve 8. §-a foglalkozik. A munkavállaló a véleménynyilvánításhoz való jogát nem gyakorolhatja úgy, hogy azzal a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit sértse vagy veszélyeztesse. Sőt, a munkavállaló munkaidején kívül sem tehet olyat, amivel közvetlenül vagy ténylegesen veszélyeztetné a munkáltatója jó hírnevét, jogos gazdasági érdekét vagy a munkaviszony célját. Ezen felül a munkavállalót nyilvánvalóan titoktartási kötelezettség is terheli, még a munkaviszonya megszűnése után is.

A véleménynyilvánítás korlátozása körében esetről esetre számos kérdést kell mérlegelni: mi a véleménynyilvánítás témája, tárgya; a véleménynyilvánítás közvetlenül összefüggésben van-e a munkáltató tevékenységével, termékével; tényállítást vagy szubjektív véleményt tartalmaz-e; a kijelentését jóhiszeműen tette-e a munkavállaló, vagy esetleg kifejezetten ártó szándékkal; a munkavállaló milyen beosztást és munkakört tölt be a szervezetben.(Egy cégvezetővel szemben ugyanis természetesen mások az elvárások, mint egy ügyintézővel vagy egy gyári munkással szemben.) Az is fontos, hogy milyen a stílusa, a hangneme a közölt véleménynek, a munkavállalóval közvetlenül összekapcsolható-e a munkáltató személye. Releváns lehet az is, hogy milyen körben tette az adott kijelentést a munkavállaló, mekkora nyilvánosságot kapott, illetve akár annak is, hogy zárt vagy nyílt csoportban tette közzé.

A véleménynyilvánítás szabadsága az Alaptörvény által biztosított alapjog. A véleménynyilvánítás jogát a munkaviszony természetszerűleg korlátozza, de alapvetően abban a körben, ami a munkaviszonnyal összefüggésben áll, ami magára a munkaviszonyra, illetve a munkáltatóra kihatással van. A korlátozásnak szükségesnek és arányosnak kell lennie. A munkavállalók politikai, világnézettel kapcsolatos véleménynyilvánítása jóval szélesebb körű védelmet élvez, az ilyen véleménynyilvánítás alapvetően csak nagyon szűk körben és kivételes esetben korlátozható.

Néhány példa


Ha egy magas pozícióban X banknál dolgozó személy az Y bank szolgáltatását hasonlítja össze a saját munkáltatója termékével és a másik bank termékét jobbnak értékeli, ebben az esetben a gazdasági érdek sérelme megállapítható. Olyan esetben is, ha például a Pfizer egyik magasabb beosztású munkavállalója nagy nyilvánosság előtt vírustagadó nézeteket terjesztene, vagy az adott gyártó vakcináját hatástalannak vagy értelmetlennek titulálná.

Ha a munkavállaló éles kritikával illeti a munkáltatóját, vagy akár a munkáltató vezetőségét, vagy negatív véleményének hangot adva a munkavállalók között elégedetlenséget szít, ezek is megvalósíthatják a munkáltató gazdasági érdekeinek sérelmét, mint ahogy a munkáltatói brand kritizálása, vagy az ügyfelek sértegetése is. A nőket vagy más társadalmi csoportokat degradáló, vagy szélsőséges nézeteket terjesztő véleménynyilvánítás is kihatással lehet a munkaviszonyra, hiszen a bizonyos munkatársakkal, munkavállalói csoportokkal szembeni tisztelet hiányára utal.

HR -es szakmai tudásmegosztása - egy tanulságos eset az Alkotmánybíróság gyakorlatából


A HR-esek számára kifejezetten érdekes lehet az alábbi eset, ami alapján az Alkotmánybíróság kidolgozta a munkavállalói véleménynyilvánítás védettségére vonatkozó értékelési rendszert.
Az adott ügyben a munkavállaló HR gazdálkodási szakértőként dolgozott egy cégnél. A munka mellett részt vett egy HR témákkal foglalkozó internetes portál üzemeltetésében, amely portál egy tudásmegosztó szakmai vitafórumot is kínált. A munkáltató felmondott a munkavállalónak és arra hivatkozott, hogy az internetes portálon két olyan cikket is megjelentetett a munkavállaló, amely humánerőforrás-gazdálkodási kérdéseket tárgyalt. A felmondás szerint a munkavállaló munkaköri feladatainak ellátása során jutott ezekhez az információkhoz, és ezek olyan információk voltak, amelyeknek a megőrzéséhez a munkáltatónak jogos érdeke fűződött.

A munkavállaló semmilyen üzleti titkot, vagy specifikus információt nem osztott meg nyilvánosan és a cikkek alapvetően a kérdésfeltevés szintjén általános, szakmai összefüggéseket mutattak be. A Legfelsőbb Bíróság megállapította a felmondás jogszerűségét, a munkavállaló pedig az Alkotmánybírósághoz fordult és azt állította, hogy a felmondással jogszerűtlenül korlátozták a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az Alkotmánybíróság a döntésében megállapította, hogy az adott szakmai tevékenység nem élvezi a véleménynyilvánítás alapjogi védelmét, így a körülményektől függően sértheti a munkáltató jogos gazdasági érdekeit, és vezethet felmondáshoz.

A véleménynyilvánítás akkor élvez alapjogi védelmet, ha a munkavállaló a közélettel, a közügyekkel kapcsolatban nyilvánul meg. Ide tartozik például az állami, önkormányzati intézmények, az igazságszolgáltatás kritizálása vagy például környezetvédelmi kérdésekben való megnyilatkozás is.

A fenti esetből is jól látható, hogy egy teljesen ártalmatlannak tűnő, szakmai jellegű publikáció is veszélyeztetheti vagy sértheti a munkáltató gazdasági érdekeit és akár felmondással is szankcionálható. Az Alkotmánybíróságnak ezen szűkítő értelmezésével egyébként több alkotmánybíró sem értett egyet, ami úgyszintén azt mutatja, hogy mennyire bonyolult a gyakorlatban a munkavállalói és a munkáltatói érdekek összemérése, és annak eldöntése, hogy egy adott véleménynyilvánítást szankcionálhat-e jogszerűen a munkáltató.

Javaslatok munkáltatóknak


A munkáltató egy körültekintően megfogalmazott etikai kódexben vagy közösségi média használatra vonatkozó belső szabályzatban lefektethet olyan magatartási szabályokat, amelyek iránymutatásul szolgálnak a munkavállalóknak az online jelenlétükkel, véleménynyilvánításukkal kapcsolatosan. Ezeknek a szabályoknak a munkavállaló munkavégzéséhez, illetve a munkáltató által vallott értékekhez kell kapcsolódniuk.

Dr. Baksa Gréta ügyvéd, munkajogász, OPL Ügyvédi Iroda

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk