Megjelent: 14 éve

Kölcsönzött munkaerőként - Előnyök, hátrányok, és a bérek

images

A kiesések, túlterheltségek elkerülése érdekében, szezonális munkáknál, időszakos projekteknél, határidős megbízásoknál, alkalmazás előtti munkapróbaként, GYES, szabadság vagy egyéb okok miatt megüresedett állások betöltéséhez, illetve létszámstop esetén Magyarországon egyre gyakrabban alkalmazzák -főleg a multinacionális- vállalatok ezt a foglalkoztatási formát.

Ennek oka, hogy a vállalatok kezdik felismerni a munkaerő-kölcsönzéssel járó előnyöket: mivel a kölcsönzött dolgozót nem szükséges állományba venni -a kölcsönbeadó cég alkalmazza-, csökken az adminisztráció, a bérszámfejtés időráfordítása, nincs ki- és beléptetés. További előnye, hogy az óradíjas fizetés esetén csak a ledolgozott órákat szükséges kifizetni, így a költségráfordítás és az időigény előre kalkulálható, mérhető, utólag ellenőrizhető, ráadásul bármennyi időre és létszámra kérhető a szolgáltatás. De munkavállalói szemszögből milyen pozitívumai vannak a munkaerő-kölcsönzésnek?

Fizikai munkásoknak, esti tagozaton tanulóknak ideális

A foglalkoztatási forma leginkább az esti tagozaton tanulóknak, a tapasztalatszerzésre vágyóknak, és azoknak ideális, akiknek nincs állandó munkájuk, viszont szükségük van pénzre. Emellett a nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők számára is lehetőség a munkavállalásra, sőt ez akár hosszú távú munkalehetőséget is biztosíthat számukra. Horváth László, a GetWork Személyzeti Tanácsadó Kft. kölcsönzési divíziójának vezetője szerint akár egész évben folyamatosan dolgozhat, akit csak kölcsönöznek a cégek, fizikai munkások esetében elképzelhető, hogy munkáról munkára vált a dolgozó.

A fizikai állást keresők elsősorban "kényszer" miatt választják ezt a foglalkoztatási formát, mivel egyre több vállalat inkább kölcsönzi a fizikai munkaerőt, semmint állományba venné.

Tapasztalatszerzésre is jó

"A szellemi munkát végzők vagy azért döntenek az ilyen jellegű, rövid távú munkavállalás mellett, mert két munkahely között állnak, illetve egyáltalán nincs állásuk, vagy mert rövid távú tapasztalatokat kívánnak szerezni több cégnél" - számolt be tapasztalatairól Tóth Mónika, a P&P Personnel Leasing Munkaerő-szervezési Kft. ügyvezetője.

Fizikai és szellemi munkákra is bérlik a dolgozókat

"Napjainkban elsősorban a segéd -, és betanított munkakörökben jellemző a kölcsönzött munkaerő alkalmazása" - tájékoztatott Horváth László. Tóth Mónika ehhez hozzátette, hogy úgy látja, egyre inkább erősödik az igény az irodai jellegű munkákat elvégezni képes kölcsönzött munkavállalók iránt is, sőt a szellemi dolgozók hosszú távú, tehát hat hónapnál több időt felölelő kölcsönzése is egyre gyakrabban előfordul.

Kevesebbet keresnek mint a belsősök

A kölcsönzés időtartama egyébként rendkívül változó -a megrendelő igényétől függ-, előfordul egy héttől akár évekig tartó kölcsönzés is. Bár a kölcsönzöttek bérszínvonalának a "belső" munkatársakéhoz hasonlónak kellene lennie -a diszkriminálást szigorúan tiltják az ide vonatkozó jogszabályok-, Tóth Mónika arról számolt be, hogy a rövid távú kölcsönzések során általában a saját állományban lévőknél alacsonyabb a kölcsönzött munkaerők bére. Hasonló összegű fizetésben a hosszú távú -azaz a hat hónapot meghaladó- foglalkoztatáskor részesülnek a dolgozók. A bérezés a fizikai munkakörökben általában órabéres rendszerben történik, de előfordul a havi bérezés is.

A középvezetői szintekre nem kölcsönöznek

A munkaerő-kölcsönzés egyelőre az alsóbb pozíciók betöltésére jellemző, csak ritán éri el a középvezetői szinteket, akkor is elsősorban a termelői vállalatok keresnek munkaerőt három-hat hónapos időtartamra, a gyártósor irányítására. "Véleményem szerint a közép - illetve a felsővezető pozíciókban a kölcsönzött munkaerő alkalmazása azért nem gyakorlat, mert az ezeken a szinteken dolgozó munkatársak a cég rövid és hosszú távú terveinek elérésében, az üzleti stratégia kialakításában jelentős szerepet töltenek be nagy felelősséggel, ezért a cégek saját maguk alkalmazzák őket" - magyarázta a P&P Personnel Leasing ügyvezetője.

Főleg ipari, és kereskedelmi cégek alkalmazzák

"A szolgáltatást igénybe vevő cégek profijlát tekintve hazánkban egyelőre főleg az elektronikai, az élelmiszeripari, a vegyipari, kereskedelmi cégek, valamint a pénzitézetek és mobilszolgáltatók élnek a kölcsönzéssel. Ahol kevésbé veszik igénybe ezt a területet, az az orvosi, az orvos-asszisztensi, és az informatikai terület. A közalkalmazotti körben pedig kizárt a kölcsönzés" - mondta el a kölcsönzési divízió-vezető.

A munkaerő-kölcsönzésben bizonyos fokú szezonalitás tapasztalható: egy-egy nagyobb építkezéskor, nyáron a földmunkákhoz, a szabadságolási időszakban, illetve a karácsonyi rohamok előtt is előfordulhat, hogy kölcsönözni kell egy időre a munkavállalókat. "Szezonálisan a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, és a gyógyszeripar nyújtja be munkaerő-igényét. Utóbbi az új termékek változó időközönkénti bevezetésével és legyártásával magyarázható" - sorolta Horváth László.

A szellemi dolgozók kiválasztása többlépcsős

Míg a fizikai dolgozóknak egy személyes találkozáson, valamint különböző pszichológiai teszteken kell részt venniük és helyt állniuk ahhoz, hogy megszerezzék az állást, addig az adminisztratív munkakörökbe jelentkező munkavállalóknak egy többlépcsős kiválasztáson kell részt venniük a pozíció betöltéséhez.

"Az adminisztratív munkakörökbe kölcsönzött munkavállalók kiválasztási folyamata jóval bonyolultabb, mint a fizikai dolgozóké. Munkatársaink először átolvassák és megszűrik a beérkezett önéletrajzokat. Az így kiválasztott, ideálisnak tartott jelölteket behívjuk egy személyes állásinterjúra, majd a legmegfelelőbbeket ajánljuk a megbízó cégnek. Ezzel a folyamattal egyidőben az adatbankunkban lévő önéletrajzokat is megszűrjük.

Akiket alkalmasnak tartunk az adott pozíció betöltésére, azokat a munkavállalókat telefonon megkeressük. Akik még nem jártak nálunk beszélgetésen, behívjuk hozzánk interjúra, és amennyiben érdekli őket a lehetőség és mi is úgy gondoljuk, hogy nemcsak tudásuk, hanem személyiségük alapján is beleillenek a megbízónk csapatába, úgy továbbítjuk önéletrajzaikat. Természetesen a megbízóink is találkoznak jelöltjeinkkel és az utolsó körben ők választják ki leendő munkatársukat" - engedett betekintést kiválasztási folyamatukba a P&P Personnel Leasing ügyvezetője.

15 nap felmondási idő

"Ha valaki nem válik be, ugyanazon módon kell, illetve lehet a munkaviszonyát megszüntetni, mint bármely más esetben" - közölte Horváth László. "Amennyiben a munkavállaló nem felel meg az elvárásoknak, és egy éven belül szerződésbontásra kerül sor, 15 nap felmondási idővel rendelkezhet, amit kifizetünk. Ha az egy éves munkaviszony leteltével kerül sor erre, a felmondási idő 30 napra módosul" - egészítette ki az elmondottakat Tóth Mónika.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter