kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Kompetencia-modell kialakítása és alkalmazása

A szervezetek különféle munkakörei kapcsán gyakori igényként találkozunk a kompetencia-modellezéssel. Ez a folyamat az adott munkakör sikeres ellátáshoz szükséges személyes jellemzők meghatározását, valamint hatékony felmérését foglalja magában. De nem csak ezt. Cikkünkben egy olyan módszert mutatunk be, mely összekapcsolja a kompetenciákat, a tesztelést, az interjúztatást és a döntéshozatalt, így megbízható alapot nyújt az új munkaerő kiválasztásához és a meglévő munkatársak, csapatok fejlesztéséhez is.

Kompetenciák

A kompetencia tulajdonképpen gyűjtőfogalom. Definíciónk szerint azon képességek, ismeretek, személyiségjegyek és viselkedési módok halmazaként határozható meg, amelyek ahhoz szükségesek, hogy valaki egy adott szervezetben egy meghatározott szerepet eredményesen el tudjon látni, és amelyek révén a szervezet a stratégiai célkitűzéseit képes megvalósítani.

Minden munkakör esetén meghatározható, hogy annak sikeres ellátásához mely kompetenciák fontosak, de maga a pozíció határozza meg alapvetően, hogy mennyire sokrétű a szükséges kompetencia-terület. Tehát világossá kell tenni, hogy az adott munkakörnek mi a szerepe, illetve, hogy mitől válhat valaki sikeressé az adott munkakörben, vagyis, hogy mi az, ami elengedhetetlenül szükséges a sikeres munkavégzéshez.

A kompetenciák két oldal együtteséből formálódnak ki: a hozott ("öröklött") adottságokból, mint amilyenek a veleszületett képességek, vagy személyiség jellemzők, másrészről pedig a szerzett ("tanult") oldalból, mely az egyéni tapasztalatok, ismertek, tanult készségek halmazát testesíti meg. Ebből a kompetencia felfogásból két dolog világosan látszik. Egyrészt az, hogy ha valakit a belső adottságai, személyisége nem teljesen predesztinál egy bizonyos kompetenciára, az attól még tudása, tapasztalata, kialakított rutinja segítségével képes lehet ezt a bizonyos kompetenciát hatékonyan működtetni. Vagyis képzés-fejlesztés révén csiszolható, növelhető a kompetenciák viselkedési szintű hatékony megjelenése. Másrészt azt is látni kell, hogy a belső személyiség adottságok felmérésével képesek lehetünk feltérképezni, hogy egy adott egyén milyen kompetenciákban milyen szintű belső potenciállal rendelkezik - még akkor is, ha ezen kompetenciákat adott esetben lehet, hogy nem is használja.

Ezt a kettős feladatot az Assess szakértői-rendszer képes együttesen kezelni. Az Assess személyiségkérdőív segítségével egyrészt feltárhatók a potenciálisan meglévő kompetenciák, másrészt pedig beazonosíthatókká válnak az egyéni fejlesztendő kompetencia területek is.


Kompetencia-könyvtár



Az Assess kompetencia-könyvtár 38 különböző kompetenciát tartalmaz - 3 nagy területet felölelve (Gondolkodás, Munkavégzés, Kapcsolatok). Ezen kompetenciák lehetővé teszik, hogy a különféle munkakörök esetében sikerrel beazonosítsuk a leginkább szükséges kompetenciák skáláját és ezzel létrehozzuk a munkakörhöz illeszkedő ún. kompetencia-szettet.

Az Assess kompetenciák minden nagyobb kompetencia-rendszernek megfeleltethetőek, így a már meglévő munkaköri, szervezeti kompetencia-modellek is könnyen és egyszerűen átalakíthatók Assess-típusú kompetencia-modellekké. (Amennyiben valamilyen okból mégsem fedné le a könyvtárban megtalálható 38 kompetencia a mérni kívánt területet, illetve, ha valamilyen speciális és egyedi kompetencia mérésére lenne szükség, abban az esetben akár új kompetenciák kialakítására is lehetőség van a rendszeren belül.)


Kompetencia-modell felállítás



Az Assess szakértői-rendszere rendelkezik egyrészt beépített, előre kialakított kompetencia-modellekkel is, de lehetőség van az Assess rendszer módszertanát felhasználó SSM-szoftver segítségével az adott szervezet aktuális stratégiai prioritásai szerint változó kompetencia-szettek létrehozására is.

Amennyiben megtörtént a megfelelő kompetencia-szett kiválasztása, illetve kialakítása, akkor ezt követően a személyre szóló teszteredmények az Assess rendszerben kialakított kompetencia-modellekre vonatkoztatva hívhatók le mind kiválasztási, mind pedig fejlesztési célra. A riportok az egyén személyiségvonásainak megfelelő kompetenciákhoz való illeszkedésének feltárására mind szöveges, mind grafikus értelmezést egyaránt képesek nyújtani.


Kompetencián belüli skálacsoportok mintázatának meghatározása



Minden olyan kompetencia esetén, melyre a személyiség vonások jelentős befolyással bírnak, meghatározott optimális skála tartományok is tartoznak. Ezek a szakértői alapon kialakított tartományok minden relevánsnak tekintett személyiség skálánál eltérő övezetet jelentenek. Amennyiben az SSM-könyvtárban szereplő kompetenciák nem megfelelőek, lehetőség van arra is, hogy egy adott specifikus szervezeti-, munkatársi minta sajátosságai alapján történjen meg egy-egy kompetencia struktúra beállítás, viszont ennek kialakítása külön folyamatot és módszertant igényel.

A kompetencia-alapú személyiségprofil egy kiválasztási folyamatban megmutatja, hogy mely vonások terén tapasztalható ideális egyezés és mely "kilógó" területeken van szükség további interjú, vagy AC (assessment center) - alapú vizsgálódásra. Ugyanakkor a fejlesztési célú riportverzió pedig egyéni képzési-fejlesztési tanácsok, gyakorlatok segítségével igyekszik hatékonyabbá tenni az adott személy működését.


Kompetencia-alapú 360-fokos értékelés



A felállított kompetencia-modell alapján lehetőség van viselkedéses szintű elemzésre is 360-fokos értékelés beiktatása révén. Ebben nem a személyiség szintű adottságok alapján mérjük fel a kompetenciák erősségét, hanem a környezeti szereplők (felettes, kollegák, beosztottak) értékelése révén vizsgáljuk ezen kompetenciák viselkedésben megnyilvánuló tényleges szintjét.

A kompetencia-modell kialakításának folyamata:

1) Munkakörelemzés: az adott munkakör specifikus jellemzőinek azonosítása

2) A munkakör által megkívánt kompetenciák térképének összeállítása

3) A kompetenciában hatékony, sikeres személyek tesztelése:
a) egyéni kérdőív kitöltésből származó eredmények
b) egyéni teljesítmény-értékelési eredmények

4) a kapott adatok statisztikai elemzése:
a) siker-profil meghatározása,
b) a kérdőív testreszabása a kompetencián belüli optimális tartományok kijelölésével

A kompetencia-modell alapján kialakított teszt előnyei:

  • a munkakör által elvárt kompetenciákra fókuszál
  • specifikus előnyök és hátrányok területeit azonosítva segítheti a további kiválasztási/fejlesztési/karrier-tervezési folyamatot
  • egyedi szervezetre, munkakörre, vagy munkatársi mintára szabott
  • külső kritériumhoz igazított
  • magyar standard szerinti, adaptált eredmények

    Nagybányai Nagy Olivér
    pszichológus
    Psidium OnlineTesztek Kft.

    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

    A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

    Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

    2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk

    Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

    Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk