kapubanner for mobile
Megjelent: 18 éve

Köztes Munkahely program a fogyatékkal élők munkaesélyeiért

A Köztes Munkahely program egy egyedülállóan speciális 3 éves projekt, melynek keretében tapasztalatokat, ismereteket gyűjtenek a fogyatékkal élők foglalkoztatásáról. A Motiváció Alapítvány vezető szakértőjét kérdeztük a programról és annak szakmai hátteréről.

"A munkáltatók többsége alulinformált a fogyatékos emberek foglalkoztathatóságával kapcsolatban. Nincs vagy csak kevés tudással rendelkeznek a támogatási lehetőségekről is.."- nyilatkozta oldalunknak Zalabai Péterné, a Motiváció Alapítvány vezető szakértője, akit az év végén elindított, egészen
egyedülálló Köztes Munkahely programról kérdeztünk.


-Az év vége folyamán indították útjára a mintegy három évet átfogó Köztes Munkahely programot. Miért volt indokolt ennek a programnak az elindítása és miért ez lett az elnevezése?
-Az Alapítvány 15 éves működésének tapasztalatai azt mutatták, hogy a veleszületett fogyatékosok legtöbbje az iskolai képzések során nem sajátította el azokat az ismereteket, tudásokat, készségeket ami a munkavállalási szerephez szükséges. Azok a személyek pedig akik a későbbiek során váltak fogyatékossá nincsenek kellően felkészítve arra, hogy a megváltozott állapotuk miatt megváltozott képességeikkel milyen feladatok ellátására válnak képessé, illetve a megmaradt képességeik fejlesztésével hogyan válhatnak ismét teljes értékű munkavállalóvá.
Mindezen kívül tény, hogy jelenleg Magyarországon a fogyatékkal élők csak államilag támogatott, csekély számú cégeknél kapnak állást, így versenyképes jövedelemet aligha remélhetnek nem beszélve arról, hogy esélyük sincsen több munkáltatónál is elsajátítani a szükséges szakmai kompetenciát. Ezért indult útjára ez a projekt, melynek elnevezése, a Köztes Munkahely program is a jövőbeni munkaerő-piaci változások reményében és a fogyatékkal élők (re)integrációjának sikeressége jegyében született.

-Miből is áll ez a speciális program pontosan?
-A program célja az, hogy modellezze ezt a fejlesztést. A programba olyan pályakezdő fogyatékos fiatalokat kívánunk bevonni, akik nem rendelkeznek munkatapasztalattal. Így az egyedülálló kísérleti program lényege a tapasztaltszerzés és annak átadása, melyet hosszú időszak alatt lefolytatott komplex projekt eredményeként tudnak a munkaerőpiac szereplői a későbbiekben hasznosítani. A projekt lépésenként az alábbi elemeket öleli fel: kiképzünk egy szakember-stábot és márciusig kiválasztjuk a résztvevő fogyatékkal élő személyeket, akik számára a szakemberekkel karöltve személyre szabott képesség és készség-fejlesztő tréningeket tartunk. Ezek után áprilistól képzéseket rendezünk, ahol többek között OKJ-s szakképesítés megszerzésében támogatjuk a kezdetben várhatóan 35 fogyatékkal élő résztvevőt. Ugyanekkor párhuzamosan befogadó munkáltatókat keresünk és vonunk be a projektbe, míg augusztustól 2007 júliusáig lezajlik a Köztes Munkahely keretein belül a valódi foglalkoztatás. A munkáltatók és munkavállalók számára folyamatosan biztosított mentori segítség és szakmai rendezvények mellett a program végeztével összegezzük az eredményeket és mindennapos tanulságokat és azt a munkaerő-piac valamennyi résztvevője számára elérhetővé és felhasználhatóvá tesszük a fogyatékosok foglalkoztatásának kedvezőbb megítélése és gyakorlása céljából.

-A program keretébe HR szakemberek és munkáltatók számára sajátos képzési modult is beágyaztak. Mit sajátíthatnak el az ilyen modulra jelentkező munkáltatók?
-Magának a programnak a megvalósítása az EQUAL pályázat keretében történik a pályázatban rögzített fejlesztési partnerek részvételével. Alapítványunk egyik szervezeti egységeként működő komplex Munkaerő-piaci Szolgáltató Irodánk tevékenységi köre ezt a programot hivatott a munkaerő-piaci viszonyoknak megfelelően kiegészíteni. Így a munkáltatók, HR szakemberek részére ún. "érzékenyítő" és egyben motiváló tréninget, továbbá széleskörű információnyújtást, tanácsadást biztosítunk annak érdekében, hogy a fogyatékos-, megváltozott munkaképességű munkavállalók felkészült, befogadó munkáltatójává válhassanak. Nem elhanyagolható továbbá, hogy szolgáltatásunk szerves részét képezi a jelentkező szakemberek részére történő mindenkori aktuális jogi szabályozásokról való pontos és naprakész tájékoztatás is.

-Milyen segítséget nyújtanak a majdani foglalkoztatóknak?
-Az EQUAL program keretében konkrét segítséget csak azoknak a munkaadóknak tudunk biztosítani, akik a fejlesztési partnerség tagjai, így szerződésben vállalják a járulékos kötelezettségeket. A program lezárásával komplex összesítő anyagot fogunk a munkaerő-piac valamennyi szereplője számára összeállítani, melyben a mindenki számára hasznosítható, levont következtetéseket, munkáltatói tapasztalatokat fogjuk
összegezni. Emellett alapítványunk igyekszik a lehető legteljesebb mértékben gyakorlati tanácsokkal ellátni a modulokon résztvevő HR szakembereket, munkál- tatókat.

-Milyen esélyeket biztosíthat a fogyatékkal élők számára a program sikeressége? Mit remélnek tőle?
Az EQUAL pályázat sikere többrétű. Közvetlen esélyt a programba bevont személyek kapnak, egyrészt a különböző képzésekbe történő részvétel, másrészt a munkatapasztalat-szerző foglalkoztatás, harmadrészt a célvállalati foglalkoztatási időtartam alatti karrierfejlesztés által.
A program tapasztalatainak hasznosítása azonban már ennél sokkal több embert érint. Mondhatni a munkaerő-piac egészét, mivel a program által kitapasztalt, hatékony gyakorlati elemek később közvetlenül a mindennapi folyamatokban is alkalmazhatóak lesznek mind munkáltatói, mind pedig munkavállalói szempontból. Így még több fogyatékos ember kaphat a jövőben elhelyezkedési esélyt.

-Ezt a programot erősítendő, jelenleg milyen párhuzamos programokkal igyekeznek segíteni a fogyatékkal élők hátrányos munkaerő-piaci helyzetén?
-Az EQUAL program szerves részét képezi az érettségire épülő OKJ-s végzettséget adó Európai Üzleti asszisztensi képzés elsősorban pályakezdők részére, továbbá a népművészeti hagyományokra épülő szőnyegszövő képzés, a számítógép-kezelői képzés és a veszélyes hulladék-feldolgozói képzés, melyeket kifejezetten a fejlesztési partnerségben dolgozó, nyílt munkaerőpiacra kilépni szándékozó személyeknek nyújtunk.

-Végezetül, de nem utolsó sorban: Ön, mint ennek a szakmai ágazatnak a jeles szakértője hogyan látja, milyen erősségei vannak a fogyatékkal élőknek a munkavállalás terén a többi munkavállalóval szemben?
-A fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának számos erőssége van. Ebből a leggyakrabban használt érv a lojalitás, a megbízhatóság, az elkötelezettség, a szervezeti kultúrára való pozitív hatása, amit azt hiszem, nem lehet elégszer hangsúlyozni...

Hiszen gondoljuk csak el: egy lojális munkaerő mindennél többet érhet a cég sikerességében! Ismerjük fel a fogyatékkal élők foglakoztatásának előnyeit és ne féljünk tanácsot kérni a témában jártas szakemberektől ha bizonytalanok, tanácstalanok vagyunk!



Garai Katalin


A 15 éve sikeresen és elkötelezetten működő Alapítvány, illetve a fenti Köztes Munkahely program elérhető az alábbi címek egyikéről:
www.motivacio.hu
[email protected]
Vagy személyesen a:
Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány
1053 Budapest, Henszlmann Imre utca 9. címen, vagy a
Telefon: 061/317-3431-es, illetve a
Fax: 061/317-4417 számon.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk