Szerző: Berta László Megjelent: 13 hónapja

Lotus állás, a sok ülés helyett

Negyed éve állva dolgozom a szerkesztőségben, de nem azért, mert megbüntettek. Így lett vége az ebéd utáni zsibbadtságnak, a nyakfájásnak, sőt, érdekesebb volt hirtelen pozíciót váltva más perspektívából körbenézni és frissebben folytatni a munkát. Nekem a teszt során pozitív tapasztalataim voltak a Fellowes Lotusszal, persze tudom, nem lesz alkalmas mindenkinek, a létező összes irodai célra, de érdemes tájékozódni, mit tud egy ilyen ülő-álló munkahely.

Irodistának lenni napi 8 órában, home office-ból dolgozni, beugrani 4-re, mindegyiket próbáltam hosszú időn át, mire az utóbbi kettő mellett döntöttem. Kell egy hely, ahol munkatársak vesznek körül, de fél év múlva már nem éreztem annyira jól magam. Itt vagyok fél napot, pörgök, de hiába tartok 5 perces szüneteket óránként, elfáradok, és jött a nyűgösség meg a nyakfájás.

Arra jutottam, hogy ebéd után egy órát érdemesebb volna aludni, régi sorozatot nézni, mint a Kojak, de ez talán rombolná a morált, és amúgy kivitelezhetetlen, mert ki menne el helyettem az iskolába a gyerekért, ki sétáltatná meg a kutyát stb., pedig szoktam mozogni, nem rossz az erőnlétem, a déli menü se nehezít el, mégis döntöttem magamba a kávékat, miközben kínlódtam a munkával. Mikor fogom bepótolni az elvesztegetett időt? Este szoktam, de elhatároztam, hogy ebből nem kérek.

Rájöttem, hogy ha gyökeresen nem, kis lépésekben változtatni tudok a problémán. Ehhez nekem kell egy állóhely az irodába, mert nem ülve, hanem állva fogok dolgozni. Fontos tudni, hogy itt és most ezt a cikket állva írom, mindjárt meg fogod látni, hogyan.
fellowes1 171222Otthoni dobozváram kissé ingatag, de mostanában nem volt földrengés, és kisiskolás gyerekem nagylelkűen belátta, hogy ezek nem építőkockák, mert akkor leborul a gépem

Ezt a dobozváras ötletet nem magamtól vettem, azóta írok így otthon, amióta egy Fellowes Lotus ülő-álló munkahelyet tesztelek a szerkesztőségben. Tehát…

…most egy teszt eredményeivel ismerkedhetsz meg

A Fellowes Lotus olyan ülő-álló munkaállomás, amit elsősorban asztali számítógépet használóknak gyártanak az USA-ban, én viszont laptopon dolgozom, amin nem tudtam változtatni még a piacon egyedülálló megoldás kedvéért sem, ezért kompromisszumot kötöttem: a vízesésforma tetejére helyezett laptophoz vettem egy klaviatúrát, amivel kényelmesen tudtam álló munkát végezni, még úgy is, hogy a munkaállomást az én 170 egynéhány centis magasságomhoz képest sem tudtam teljesen pontosan szemmagasságig emelni. Pár centi hiányzott, ezért a nyakbiccentés elkerülhetetlen volt hosszú távon, de a használata idején egy alkalommal sem fájt a nyakam 3 hónapon át, ami forradalmi életminőség-változást jelentett.

A magasabb emberek kedvéért végiggondoltam, mi lehet 170 centi felett jó megoldás:
1. Az elsőt kitalálta a gyártó: asztali számítógéppel, plusz monitorral jól használható
2. Laptoppal összekötött monitorral is simán és jól működik, mert a monitor állítható
3. Van olyan irodai asztal, ami emelhető magasságú (kapható pl. egy nagy kékes borítású áruházban, amiben a férfiak többsége elsősorban az éttermet szereti), erre rá lehet tenni a Lotust, és akkor a laptop szemmagasságba tehető

Én megelégedtem azzal, hogy az elég magas irodai asztalomra tettem a munkaállomást, kattanásig felemeltem, rápakoltam a tetejére a laptopom, és átlagosan óránként 15-20 percet töltöttem állómunkával.
Fellowes 4 171222Nem inog fullra felemelve, mert keményen van benne fém. Elég erősen verem a billentyűket, de akkor sem mozog zavaróan

Irodák között nem cipeltem át senkihez, hogy kipróbálhassa, mert kétemberes a mozgatása 20 kilós tömege miatt. Leszállítása után nem moccant az asztalomról. Aki nem egy fix asztalhoz ül-áll mögé naponta, annak nem lesz jó megoldás, vagy több ilyen munkaállomás kell, hogy mindig hozzáférhessen.

Mindenki megbámult, aki először jött be hozzánk a szerkesztőségbe, hiszen a megszokott irodai képnek ellentmond két ülő ember mellett egy álló. Elsőre a technikai részét elemezgették, mi ez, hogy működik, neked bevált? Erős strapabíró eszköz, és jó értelemben egyszerű, nem szervizigényes. Szépnek nem mondta senki, nekem speciel eszembe sem jutott, hogy ez fontos volna. Ezzel szemben van esztétikai értéke, mert a munkafelület anyaga igényes, jó tapintású, használatban teljesen prémiumérzetet nyújt.
Ülő helyzetben sokkal kényelmesebb, mint a sima asztallap, bármekkora termetű ember szemmagasságba állíthatja

Az ára 200 ezer forint körül mozog, amire a legfinomabb reakció a húha volt, először nálam is, de tény, meg kell fizetni az ötletet, a minőséget, a magam oldaláról közelítve a nyomorító ülőmunka idejének visszaszorítása és a változatos munkavégzés miatti nyereség akkora haszonnal járt, hogy megkockáztatom, egy év alatt behozza az árát, és nem csak a hatékonyabb munkavégzés miatt. A munkával töltött idő minősége mellett az általános életminőség javulása sem hanyagolható el, ezért tényleg érdemes elgondolkodni a beszerzésen.

Üléshez is alkalmas

Azon nagyon meglepődtem, hogy más érzetet ad ülő funkcióban, mint egy sima asztallap, sokkal komfortosabb annál. Könnyen szemmagasságba állítható, a vízesésformának köszönhetően nagyon kényelmes író, támaszkodó felületet ad. Szerintem az ülve eltöltött idő hossza miatt, a nyakfájdalmam a jó pozíció biztosításával szűnt meg elsősorban.

Összegezve, 3 hónapra kilőttem egy keményen frusztráló dolgot az életemből, ezután nem panaszkodhatok magamnak arra, hogy: „Nézd, pocsék az életem, itt tespedek, nő a hátsóm, fáj a nyakam, és senki sincs, aki változtasson ezen”. Biztos, hogy nem mindenkinek lesz megfelelő a Lotus nehéz mozgathatósága miatt, vagy az árát fogja sokallni (különben több modell van a kínálatban, de azokat nem ismerem). Azt javaslom, hogy érdemes megnézni, aki teheti, próbálja ki valahol egy-két órára, mielőtt visszafordíthatatlanul digitális nomádnak állna.

Egy valamit nem említettem, bokaszalag szakadás utáni rehabilitációs időszakban vagyok éppen. Az októberi esés után egy héttel a szerkesztőségből dolgoztam, és jól jött, hogy nyugalmi álló helyzetben is írhatok, amit egy sima munkaállomáson nem bírtam volna megoldani. Jól jött az álló pozíció, mert ülő helyzetben nem találtam a helyem, fájt a lábam, kényelmesebb volt néha váltani, amit így gond nélkül megtehettem.

Az ülő-álló munkahelyet a Fellowes Hungary Kereskedelmi Kft. forgalmazza.
Follow hrportal_hu on Twitter

Ezek lehetnek a 2018-as év irodái

Idén több mint 160 nevezés érkezett Az Év Irodája Versenyre, ezekből kerülnek ki 2018 díjnyertes irodakialakításai, fejlesztései is. A legtetszetősebb irodák, közösségi terek és ingatlanfejlesztések kiválasztására közönségszavazás indult, ami január közepéig tart. A verseny és az ehhez kapcsolódó rendezvények nem csak a legfrissebb irodatrendekre mutatnak rá, de a hazai cégek ezeket a munkaerőhiány megoldásával kapcsolatos tapasztalatcsere fórumaként is használják.tovább..

További cikkek
78 ezren kapnak béremelést az egészségügyben

Az Egészségügyi államtitkár szerint komoly lépések történnek a sürgősségi ellátás javítása és az egészségügyi szakdolgozók béremelése... Teljes cikk

Ezek lehetnek a 2018-as év irodái

Idén több mint 160 nevezés érkezett Az Év Irodája Versenyre, ezekből kerülnek ki 2018 díjnyertes irodakialakításai, fejlesztései is. A... Teljes cikk

Sztrájkok nehezítik Belgium közlekedését, de máshol sem vették fel a munkát

Sztrájkok nehezítik a helyközi tömegközlekedést, forgalomlassító demonstrációk okoznak torlódásokat, valamint kohászati üzemek, élelmiszer- és... Teljes cikk

A vállalatok megbecsülik saját dolgozóikat Palkovics László szerint

Elért a gazdaság egy plafont, így munkaerőhiány alakult ki, ezt pedig valahogyan pótolni kell az innovációs és technológiai miniszter szerint. Az... Teljes cikk

Nem fogják érezni a dolgozók a túlóratörvény változását

A Figyelő újságírója szerint nem lesz érezhető változás a túlóratörvény módosítását követően. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár