Megjelent: 3 hónapja

Magyarországon 2102-re szűnhet meg a bérkülönbség a férfiak és a nők között

Az emberek háromnegyede szerint előfordul nemi alapú diszrkrimináció a bérezésben, ugyanennyien támogatnák az erre vonatkozó adatok közzétételét - derül ki az Amnesty International Magyarország felméréséből.

A nemek közötti bérkülönbségekről készített reprezentatív felmérést a Policy Solutions még 2020 novemberében az Amnesty International Magyarország megbízásából.

A megkérdezettek több mint kétharmada gondolta, hogy előfordul nemi alapú diszkrimináció a bérezésben. A nők 8 százalékponttal nagyobb arányban gondolták ezt.

Az életkori csoportok között a középső, 30 és 59 év közötti korosztályokon belül gondolták a legtöbben (70-75%), hogy létezik a jelenség, míg a legidősebb és legfiatalabb korosztályon belül csak 63%-63% volt ez az arány. Minden negyedik 60 év feletti viszont azt gondolja, nem létezik nemi bérdiszkrimináció - írja a Telex.

A felmérésből az is kiderült, hogy a végzettségi szinttel növekedett a diszkriminatív gyakorlatot elismerő válaszadók aránya. A középfokú végzettségűek átlaghoz közeli arányban válaszoltak igennel (70-71%), míg a diplomások az átlagnál 10 százalékponttal nagyobb (78%), a legfeljebb 8 általánost végzettek az átlagnál 9 ponttal kisebb (59%) arányban.

A felmérés készítői rákérdeztek arra is, hogy a válaszadók támogatnának-e egy olyan törvényt, ami kötelezné a munkáltatókat arra, hogy a férfiak és nők közötti bérkülönbségeket nyilvánosságra hozzák. Ezt a megkérdezettek közel háromnegyede támogatná, és csupán 16% ellenezte az ötletet, 10% pedig nem foglalt állást a kérdésben.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 12 százalék volt 2018-ban, ha az átlagos bruttó órabéreket nézzük. A Központi Statisztikai Hivatal nem az órabéreket, hanem a havi bruttó átlagkeresetet veszi alapul, így az ő adataik szerint a nemek közötti bérszakadék Magyarországon a teljes időben foglalkoztattak körében ennél sokkal magasabb volt 2019-ben: míg a férfiak bruttó átlagbére 403 600, a nőké 335 800 forint volt 2019-ben. Ez azt jelenti, hogy a férfiak havi bruttó átlagkeresete 20 százalékkal haladta meg a nőkét.

Az eltérés azonban még nagyobb, ha a nők által végzett láthatatlan munkát (például a háztartási feladatok, a gyerekek nevelése és a velük való foglalkozás, idősebb hozzátartozók ápolása) is beleszámítjuk. A nők és férfiak bére közötti különbségek az életkor haladtával egyre növekednek, ami jelentős nyugdíjszakadékhoz is vezet. A helyzet tarthatatlanságát érzékelteti, hogy egy kutatás szerint, ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon 2102 körül számíthatunk a bérszakadék megszűnésére - közölte az Amnesty International Magyarország.

A kutatás eredményeinek közzétételével párhuzamosan a szervezet egy kampányt is indított Egy Lépéssel Közelebb címmel: cégeket és önkormányzatokat kerestek fel, és kértek meg arra, hozzák nyilvánosságra a nemek közötti bérkülönbséggel kapcsolatos adataikat. Eddig 25 cég és önkormányzat vállalta ezt, amelyek összesen több mint 50 ezer embert foglalkoztatnak.  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter