kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Meditációval a stressz ellen

Egyre stresszesebbek a magyar munkavállalók - derül ki egy felmérésből. Leginkább az anyagi helyzet, az ügyfelek és a munka miatt aggodalmaskodunk. Tévedés azonban azt gondolni, hogy a stressz kizárólag a munkavállalók személyes problémája, hiszen a vállalat legalább ennyire megszenvedi ennek hatását. Szakemberek szerint rugalmas munkavégzéssel csökkenthető a stressz, mások a testi-lelki feltöltődés, meditáció fontosságát hangsúlyozzák. Utóbbit az amerikai nagyvállalatok negyede már felismerte.

A magyar munkavállalók egyre erősebb stressz alatt állnak derül ki a Regus felméréséből. A világszerte több mint 16 ezer munkavállaló részvételével végzett kutatás magyarországi adatai szerint a dolgozók 56 százaléka érzi úgy, hogy stressz-szintje nőtt az elmúlt egy évben. A növekvő stressz okát 53 százalékuk a személyes anyagi helyzetben, 49 százalékuk az ügyfelekben és 44 százalékuk a munkahelyi feladatokban látják, azaz a magánéleti kérdések kevésbé játszanak szerepet.

A kis- és középvállalatok munkatársainak 42 százaléka aggodalmaskodik az ügyfelek miatt, míg a nagyvállalatok dolgozóinak körében ez az arány 27 százalék. Ugyanakkor a nagyvállalatoknál kétszer annyian bosszankodnak a vezetőség miatt (40 százalék), mint a kisebb cégeknél (20 százalék). Az eredmények alapján a stressz megelőzése költséghatékony lépés lehet, hiszen a dolgozók 47 százalékának véleménye szerint a rugalmas munkavégzés olcsóbb, mint a fix helyen és időben végzett munka, 80 százalékuk szerint fokozza a hatékonyságot, 53 százalékuk szerint pedig családbarát megoldás.

Globális viszonylatban a stressz-szint legnagyobb mértékű növekedését Kínában tapasztalták, ahol a válaszadók 75 százaléka számolt be erről, szemben a 48 százalékos világátlaggal. A munkával kapcsolatos stressz mértéke különösen magas volt Mexikóban, Kínában, Kanadában és Japánban.

- Kétségtelen, hogy a stressztől szenvedő munkavállalók boldogtalanabbak és kevésbé egészségesek. Ezért a munkatársaikkal valóban törődő vállalatok számára elengedhetetlen, hogy elemezzék a szervezetben jelen levő stressz szintjét és szükség esetén megoldást keressenek. Tévedés azt gondolni, hogy a stressz kizárólag a munkavállalók személyes problémája, hiszen a vállalat legalább ennyire megszenvedi ennek hatását. A vezetők előbb-utóbb kénytelenek szembesülni a ténnyel, hogy a dolgozók nem képesek az elvárásoknak megfelelően teljesíteni, kevésbé hatékonyak és több időt töltenek betegszabadságon - mondta Christoph Volni, a Regus magyarországi vezetője.

Szerecsére vannak vállalatok, amelyek ezt felismerték és különböző módon segítenek kikapcsolódni dolgozóiknak.


Több nagyvállalatnál van már munkahelyi meditáció



Az Origo.hu összeállításából kiderül, hogy az amerikai nagyvállalatok negyede kínálja a meditációt a munkahelyi stresszt csökkentő kezdeményezések részeként. A Häagen-Dazs jégkrémet és a Cheerios gabonapelyhet gyártó General Mills minneapolisi közponjában például minden épületében van meditációs terem. A tárgyalók pedig késő délutánra jógatermekké alakulnak át.

A cég dolgozói hét éve meditálhatnak, jógázhatnak a munkahelyükön. A Mindful Leadership (Tudatos Vezetés) program mellékes programként indult, a keleti szellem átformálta a munkahelyi kultúrát, és a cég ma már a Fortune magazin 200 legjelentősebb vállalata közé tartozik.

Nem a General Mills az egyetlen nagyvállalat, ahova beszivárogtak a buddhista, hindu, szikh és más keleti tanokon alapuló meditációs technikák, mozgásformák, amelyeken keresztül mind a dolgozók egyéni, mind a vállalat, mint csoport tudatossága növekedhet - írja a Financial Times alapján az Origo.hu.

A munkahelyi meditáció egyik legismertebb szószólója William George, a Goldman Sachs befektetési bank egyik elnöke.
Bár elsőre talán furcsának tűnhet a keleti miszticizmus és a nyugati kapitalizmus "frigye", a keleti filozófia inspirálólag hatott egy sor európai és amerikai vállalatra. A modern menedzsment-technikákkal ötvözve a meditációs technikák a hatékonyság növekedését eredményezték többek között a Google-nél, a Targetnél, vagy a First Direct-nél.


A fizikai kihívás is segíthet közelebb jutni önmagunkhoz



A feltöltődés mindenkinek mást jelent - van, akinek húsz kilométer kimerítő futást, másnak inkább néhány nap teljes csendet -, a lényeg, hogy mindenki megtalálja azt a típusú kikapcsolódást, ami neki segít, hogy újult erővel vághasson neki az elkövetkező nehézségeknek.

Az aktívabb kikapcsolódást kedvelők között nagy népszerűségnek örvendenek a sok szempontból megterhelő, de a mindennapi stressztől merőben eltérő élményt nyújtó programok, mint például a vadvízi evezés, a falmászás és az ehhez hasonló erős koncentrációt igénylő aktivitások. A teljes odafigyelés, az elme és a fizikum összhangjának megteremtésére való törekvés, a nehézségek leküzdése valódi sikerélményt kínál, a kikapcsolódás alatt önmagunkról, képességeinkről, csapatban betöltött szerepünkről szerzett új tudás pedig később a munkában is hasznos lehet.

Vannak, akik ennél sokkal tudatosabban képzik magukat a szabadidejükben is. Kikapcsolódásként azonban nem nyelvtanfolyamot vagy effélét ajánlanánk, sokkal inkább olyan tréningeket, amelyek emberi képességeink fejlesztését, önmagunk tudatosabb megismerését, a stresszkezelés fortélyainak megismerését támogatják.

Nem szabad elfelejtkezni a testi megtisztulás jelentette pluszról sem. Számos böjt - vagyis erkölcsi indítékkal végzett önmegtagadás -, tisztító kúra válik egyre népszerűbbé, ezek többsége ráadásul nyáron könnyebben elvégezhető, ezért érdemes erre az időszakra időzíteni. A kizárólag gyümölcsökből - például az energiarendszert feltöltő barackból vagy a dinnyéből, amely egyesek szerint a múlt elengedésében is segít - álló diéta, a léböjtkúra, mind lelki felkészülést is igényel, eredménye viszont testben és lélekben is pozitív változásokat idéz elő.

HR Portal/Piac és Profit/Origo.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk