Megjelent: 8 éve

Meditációval a stressz ellen

A magyar munkavállalók egyre erősebb stressz alatt állnak derül ki a Regus felméréséből. A világszerte több mint 16 ezer munkavállaló részvételével végzett kutatás magyarországi adatai szerint a dolgozók 56 százaléka érzi úgy, hogy stressz-szintje nőtt az elmúlt egy évben. A növekvő stressz okát 53 százalékuk a személyes anyagi helyzetben, 49 százalékuk az ügyfelekben és 44 százalékuk a munkahelyi feladatokban látják, azaz a magánéleti kérdések kevésbé játszanak szerepet.

A kis- és középvállalatok munkatársainak 42 százaléka aggodalmaskodik az ügyfelek miatt, míg a nagyvállalatok dolgozóinak körében ez az arány 27 százalék. Ugyanakkor a nagyvállalatoknál kétszer annyian bosszankodnak a vezetőség miatt (40 százalék), mint a kisebb cégeknél (20 százalék). Az eredmények alapján a stressz megelőzése költséghatékony lépés lehet, hiszen a dolgozók 47 százalékának véleménye szerint a rugalmas munkavégzés olcsóbb, mint a fix helyen és időben végzett munka, 80 százalékuk szerint fokozza a hatékonyságot, 53 százalékuk szerint pedig családbarát megoldás.

Globális viszonylatban a stressz-szint legnagyobb mértékű növekedését Kínában tapasztalták, ahol a válaszadók 75 százaléka számolt be erről, szemben a 48 százalékos világátlaggal. A munkával kapcsolatos stressz mértéke különösen magas volt Mexikóban, Kínában, Kanadában és Japánban.

- Kétségtelen, hogy a stressztől szenvedő munkavállalók boldogtalanabbak és kevésbé egészségesek. Ezért a munkatársaikkal valóban törődő vállalatok számára elengedhetetlen, hogy elemezzék a szervezetben jelen levő stressz szintjét és szükség esetén megoldást keressenek. Tévedés azt gondolni, hogy a stressz kizárólag a munkavállalók személyes problémája, hiszen a vállalat legalább ennyire megszenvedi ennek hatását. A vezetők előbb-utóbb kénytelenek szembesülni a ténnyel, hogy a dolgozók nem képesek az elvárásoknak megfelelően teljesíteni, kevésbé hatékonyak és több időt töltenek betegszabadságon - mondta Christoph Volni, a Regus magyarországi vezetője.

Szerecsére vannak vállalatok, amelyek ezt felismerték és különböző módon segítenek kikapcsolódni dolgozóiknak.

Több nagyvállalatnál van már munkahelyi meditáció

Az Origo.hu összeállításából kiderül, hogy az amerikai nagyvállalatok negyede kínálja a meditációt a munkahelyi stresszt csökkentő kezdeményezések részeként. A Häagen-Dazs jégkrémet és a Cheerios gabonapelyhet gyártó General Mills minneapolisi közponjában például minden épületében van meditációs terem. A tárgyalók pedig késő délutánra jógatermekké alakulnak át.

A cég dolgozói hét éve meditálhatnak, jógázhatnak a munkahelyükön. A Mindful Leadership (Tudatos Vezetés) program mellékes programként indult, a keleti szellem átformálta a munkahelyi kultúrát, és a cég ma már a Fortune magazin 200 legjelentősebb vállalata közé tartozik.

Nem a General Mills az egyetlen nagyvállalat, ahova beszivárogtak a buddhista, hindu, szikh és más keleti tanokon alapuló meditációs technikák, mozgásformák, amelyeken keresztül mind a dolgozók egyéni, mind a vállalat, mint csoport tudatossága növekedhet - írja a Financial Times alapján az Origo.hu.

A munkahelyi meditáció egyik legismertebb szószólója William George, a Goldman Sachs befektetési bank egyik elnöke.
Bár elsőre talán furcsának tűnhet a keleti miszticizmus és a nyugati kapitalizmus "frigye", a keleti filozófia inspirálólag hatott egy sor európai és amerikai vállalatra. A modern menedzsment-technikákkal ötvözve a meditációs technikák a hatékonyság növekedését eredményezték többek között a Google-nél, a Targetnél, vagy a First Direct-nél.

A fizikai kihívás is segíthet közelebb jutni önmagunkhoz

A feltöltődés mindenkinek mást jelent - van, akinek húsz kilométer kimerítő futást, másnak inkább néhány nap teljes csendet -, a lényeg, hogy mindenki megtalálja azt a típusú kikapcsolódást, ami neki segít, hogy újult erővel vághasson neki az elkövetkező nehézségeknek.

Az aktívabb kikapcsolódást kedvelők között nagy népszerűségnek örvendenek a sok szempontból megterhelő, de a mindennapi stressztől merőben eltérő élményt nyújtó programok, mint például a vadvízi evezés, a falmászás és az ehhez hasonló erős koncentrációt igénylő aktivitások. A teljes odafigyelés, az elme és a fizikum összhangjának megteremtésére való törekvés, a nehézségek leküzdése valódi sikerélményt kínál, a kikapcsolódás alatt önmagunkról, képességeinkről, csapatban betöltött szerepünkről szerzett új tudás pedig később a munkában is hasznos lehet.

Vannak, akik ennél sokkal tudatosabban képzik magukat a szabadidejükben is. Kikapcsolódásként azonban nem nyelvtanfolyamot vagy effélét ajánlanánk, sokkal inkább olyan tréningeket, amelyek emberi képességeink fejlesztését, önmagunk tudatosabb megismerését, a stresszkezelés fortélyainak megismerését támogatják.

Nem szabad elfelejtkezni a testi megtisztulás jelentette pluszról sem. Számos böjt - vagyis erkölcsi indítékkal végzett önmegtagadás -, tisztító kúra válik egyre népszerűbbé, ezek többsége ráadásul nyáron könnyebben elvégezhető, ezért érdemes erre az időszakra időzíteni. A kizárólag gyümölcsökből - például az energiarendszert feltöltő barackból vagy a dinnyéből, amely egyesek szerint a múlt elengedésében is segít - álló diéta, a léböjtkúra, mind lelki felkészülést is igényel, eredménye viszont testben és lélekben is pozitív változásokat idéz elő.

HR Portal/Piac és Profit/Origo.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minimum húszezren örülhetnek: felpörög a magyar filmipar

A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések feloldásával elkezdődtek a nemzetközi bérmunkák előkészületei, és hamarosan ismét teljes... Teljes cikk

Így néz ki az új, „koronabiztos” iroda

A koronavírus-járvány enyhülése következtében az irodákba is megkezdődött a dolgozók visszatérése. A vállalatoknak azonban még mindig nagyon... Teljes cikk

Három ember megsérült egy karcagi üzemben

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés alapos gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Karcagi Rendőrkapitányság, miután három... Teljes cikk