Megjelent: 4 éve

Még mindig örülünk az expatoknak

images

Mik lehetnek egy expat kolléga gyors beilleszkedésének feltételei? Hogyan lehet, milyen módszerekkel előkészíteni a terepet az expat érkezésére, hogy valóban úgy érezze, hogy várták őt és felkészültek az érkezésére?

Meggyorsíthatja a folyamatot, ha kap előzetesen információkat az új helyről, ahova érkezik: a városról, a szokásokról, kultúráról, a munkahelyéről.

Segít, ha van rá idő és pénz, hogy előzetes látogatást tegyen a célországban és ennek során kapjon egy személyre szabott városbemutatást, ahol megismerheti a különböző lakóövezeteket, boltok nyitva tartását, információt kap a tömegközlekedésről, szórakozási és sportolási lehetőségekről, ha szükséges óvodákról/iskolákról. Ha erre nincs idő, akkor mindezt emailben, telefonon lehet bemutatni neki - a lényeg, hogy ne egy teljesen idegen ország repülőterén találja magát, amikor megérkezik.

Mik lehetnek a legnagyobb nehézségek egy beilleszkedési folyamatban?

Cziczárdi Györgyi
Az EU-n kívülről érkezőknek az engedély ügyintézés folyamata szokott bonyolultnak tűnni, de nagyon sok buktatója van a lakáskeresésnek is. A kultúráink különbözősége, és a külföldiek számára nehéz magyar nyelv sem segít a beilleszkedésen, ezeket az akadályokat is „le kell küzdeni”.

Történt-e már olyan, hogy nem tudott beilleszkedni az expat, nem fogadták be? Miért, mit lehet tenni ilyenkor?

Annyira nem látunk bele a mindennapi életükbe, de nem túl gyakori. Volt olyan, hogy egy csapat nem volt nyitott és nem volt egy külföldi kolléga sem az expaton kívül. Szóval nem volt túl nemzetközi a légkör és nem fogadták be az egyetlen hozzájuk érkező külföldit sem...Ő végül hazament, ezt választotta, pedig valószínűleg még menthető lett volna a helyzet csapatépítéssel, kulturális tréninggel…egy olyan közösség életében, ahol nem volt korábban külföldi kolléga, ez kiemelten fontos.

A jelenlegi magyarországi közhangulat, a plakátkampány és az idegenellenes légkör mennyire nehezítette meg a dolgotokat? Tapasztalják-e az ide érkező külföldiek, hogy nem olyan nagy a fogadókészség? Érik-e őket atrocitások?

Nem tapasztaltunk ilyet. Az ügyfélkörünk alapvetően a nagyvállalatokhoz érkező munkavállalók és vezetők, nem a tipikus bevándorlók. Az expatok ellen hangolni nem szoktak szerencsére és nem is lenne értelme nagyon, hiszen ők azok, akik ide hoznak egy új céget vagy egy meglévő cégben egy új funkciót, így munkahelyet teremtenek, nem elvesznek. Ezen kívül a fizetésüket otthonról kapják, nem veszik el a magyar cég budget-jéből a pénzt, ugyanakkor a kintről kapott pénzt itt költik el és itt is adózzák le(!), noha nem vesznek igénybe semmilyen állami szolgáltatást: a gyerekeik nem az állami iskolákba járnak, hanem a nemzetközi iskolákba, az egészségügyet nem használják, mert magánorvoshoz járnak…

Olyanról hallottunk már, hogy egy pályaudvaron magukat rendőrnek álcázva kiraboltak ügyfeleket, de szerencsére nem volt nagy a kár és ezt turistákkal is ugyanúgy megteszik, nem kifejezetten a közhangulat okozta. Magyarország nem tartozik a veszélyes országok körébe, sőt nagyon is biztonságos sok már nagyvárossal szemben, szóval egy egészséges „hogyan legyünk biztonságban” fejezeten kívül nem kell különösebb krízisekre felkészíteni őket.

A kulturális tréningnek része-e a magyar mentalitás megismertetése? Ez a borúlátás és negativizmus, ami itt az emberek jó részén uralkodik?

Része megismertetni a magyar mentalitást és azt, hogy a történelmünkön keresztül megértessük a másoknak szokatlan pesszimizmust is. Ez bizonyos országokból érkezőknek furcsa lehet, de nem éri őket sokként. Elfogadják, hogy itt ilyenek az emberek.

Honnan érkező expatoknak van a legnehezebb dolga?

Általában azoknak, akik messzebbről jönnek, mindig nehezebb a dolga, mert idegenebb, távolibb a kultúra. De igazából nem ezen múlik a beilleszkedés, hanem az expat személyiségén: ha elég nyitott, világot látott és barátságos, akkor könnyebben beilleszkedik.

Mit tud tenni maga az expat, hogy befogadják? Volt már, aki bemutatót tartott az országáról, esetleg főzött a többieknek?

A magyar nyelv legalább minimális tanulása, néhány alapvető szó ismerete mindig segít és örömet okoz a környezetnek, ezen kívül a munka utáni együtt lógás szokott még gyakori lenni és van, aki kisebb bemutatót tart a saját kultúrájáról: meghívja a csapatát és főz nekik valamit, megismerteti a saját zenéikkel – ennek mindig összekovácsoló hatása van.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan döntsük el, hogy érdemes-e költözni egy állásért?

Az ígéretes munka akár több száz vagy több ezer kilométernyire is lehet. A magyar munkavállalók mobilitása híresen alacsony volt, ami azonban az... Teljes cikk

Nemcsak a V4-es országok hagytak le minket, hanem Románia is - Interjú a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnökével

Ahogy arról júliusban mi is hírt adtunk, tavaly 979 orvos és fogorvos kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez. Az orvosok migrációja... Teljes cikk

Megtartották Münchenben az első magyar építőipari hazatérő börzét

Megtartották csütörtök este Münchenben az első úgynevezett építőipari hazatérő börzét, amelyen új munkatársakat kereső magyar vállalkozások... Teljes cikk