Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 6 éve

Mentoring: Ne az legyen a vezérlőelv, hogy így szoktuk

Mit gondol, mivel érdemelte ki a Mentor Oscart?

- Ez a díj visszaigazolja eddigi erőfeszítéseimet, megerősít abban, hogy jó úton járok és van haszna a munkámnak. Valószínűleg azt értékelte a zsűri, hogy hatással tudtam lenni a szervezet többi részére, a kollégáimra.

Mit jelent a mentorálás Önnek?

- Támogatást, tapasztalatmegosztást. Ez a mentorálási program egyébként, amit én csinálok egyedül a cégnél, eltér a klasszikus modelltől, ami szintén működik a cégen belül.

Miből áll ez a program?

- Ez a módszer tükröt tart a vezető elé. Világossá válik számára, hogyan látja őt környezete, beosztottjai és miként fejlesztheti tovább vezetői képességeit. Itt jövök én a képbe. Rávezetem, melyek azok a területek, amelyekre érdemes odafigyelni és hogyan érdemes azon továbbmenni.

Mondana egy-két példát, mely területeken vannak elakadások a visszajelzések alapján?

-A közvetlen, őszinte kapcsolat, bizalom felettes és beosztott között elsődleges a kutatás-fejlesztési iparágban. Ez mindennek az alapja. Ez szükséges ahhoz. hogy elhiggyék, jó irányba tudjuk őket motiválni, irányítani. Bizalom nélkül a visszajelzések sem lennének pontosak. Ha ez megvan, a vezetők is meg tudják majd érteni, mi az, amin érdemes változtatnia a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Professzor David Clutterbuck, aki több mint három évtizede kutatja, gyakorolja és tanítja a mentorálás tudományát és művészetét, több kutatási programot készített. Az egyikben több száz mentoring párt vizsgáltak. Arra jutottak, hogy amikor a szervezetben a gazdasági kilátások miatt növekedett a bizonytalanság, a mentorokkal rendelkező munkatársaknak 2 százaléka hagyta el a szervezetet, míg a mentor nélküliek 27 százaléka távozott.
Egy másik vizsgálat során 50 női vállalkozót és 50 felsővezető nő viselkedését figyelték meg. Az eredmény azt mutatta, hogy a nők több mint 80 százaléka ott maradt, sőt, feljebb is lépett a vállalati hierarchiában azok közül, akiknek volt mentoruk.


Hány munkatársát mentorált a karrierje során?

- 11-12 line, projekt- és programmenedzsereket mentoráltam a két év alatt. Ez két megközelítése a mátrix szervezetnek: az egyik a szakmai irányító, a másik az emberi tényezőkkel foglalkozó. Mind a két oldalon nagyon hasznos beszélgetéseken vagyunk túl és sikerült különböző irányokat kijelölnünk a vezetőknek.

Mit gondol, mi szükséges ahhoz, hogy valakiből jó mentor váljon? Ön mindig is nyitott volt mások támogatására, tanítására?

- Igen, valóban kell az attitűd, de a szerteágazó munkatapasztalatom szolgál a mentori munkám alapjául. Tisztában vagyok azzal, milyen látásmódot lehet tőlem tanulni. A nyitottság pedig ahhoz kell, hogy meglássuk, hol érdemes beavatkozni, fejleszteni.

Röviden megismerhetnénk karrierjének történetét, hogy megtudjuk, mit ért e tapasztalat alatt?

- 2001 februárja óta dolgozom ennél a cégnél, sok területbe volt módom belekóstolni. Rendszertámogatással, közvetlen vevőkapcsolattal kezdtem a pályafutásomat. Itt sikerült egy bizalmi kapcsolatot kiépítenem a vevőimmel. Én voltam az első nő a szervezetben, aki mérnökként a vevőhöz kiment. A férfiak uralta iparágban ez nagy szó. Számos akadállyal kellett megküzdenem. A minőség és a cég hiteles képviseletének érdekében sok eredményt kellett leraknom az asztalra. Amikor ezt megtettem, a vevők is elhitték, én is vagyok olyan szakmai tudású, mint egy másik kolléga, és meg tudom oldani a problémáikat. Ezt a vevőszemléletet hoztam át a kutatás-fejlesztési területre, ahova a gyerekvállalás után kerültem.

Önnek ki volt a mentora? Ma is tartják a kapcsolatot?

- Sok példaképem volt az elmúlt évek során a különböző pozíciókból kifolyólag. A férjem az az ember, aki a legfontosabb számomra és akitől a legtöbb segítséget kaptam. Szintén menedzsment pozícióban van, de már egy másik cégnél.

Van olyan mentoráltja, akivel bizalmas kapcsolatot alakított ki?

- Kettő mentoráltammal (Szabadi Fatimével, Lukács Zsolttal) szoros a kapcsolatom, odafigyelünk egymás elakadásira és támogatjuk egymást.

Mire kell ügyelni a közös munka során?

- A mentornak tudatosítania kell: nem kizárólag egy megoldás létezik. Az az ő példája volt, az ő esete. A mentorált fel tudja használni ezeket a tapasztalatokat, de adott környezetben, emberekkel, szituációban mások lesznek a megoldások. Gondolkodjunk együtt!Hozzunk be különböző szempontokat a beszélgetésbe! Nyitottságra van szükség saját megoldásainkhoz való ragaszkodás helyett.

Továbbá a mentoráltnak is akarnia kell ezt a munkát. Ne azért kezdjen bele egy ilyen programba, mert a főnöke kiadta feladatba, hanem azért, mert tisztában van azzal, hogy neki arra szüksége van. Mindig kérem a mentoráltjaimtól, hogy ők küldjék ki a meghívót, álljanak ki a csapat elé, és mondják ki, nekik miért fontos ez a beszélgetés. Tehát bevonódás, akarás, szándék nélkül nem megy.

Mi az, ami nem fér bele a közös munkába? Előfordult, hogy valakivel nem jutottak egyről a kettőre?

- Nem emlékszem ilyen esetre. Elképzelhető, hogy a szerencse is mellém állt, és azonos értékrendű emberekkel kerültem össze.

Mi az, ami kritérium Önnél a mentoring programban?

- A nyitottság és a változtatni akarás. Ne az legyen a vezérlőelv, hogy „így szoktuk”.

Ezek szerint ez a fajta nyitottság minden mentoráltjában megvolt?

- Igen, vagy rá lehetett vezetni, neki mért hasznos változtatnia.

„A mentoring rendszert működtető nagyvállalatok alacsonyabb fluktuációról, gyorsabb beilleszkedésről számolnak be.” - olvasható a Mentor Oscar honlapján. Ez Önöknél is így van? Milyen pozitív hozadéka van még a mentoring rendszernek?

- Igen, én is úgy tapasztalom, lojálisabbá, elkötelezettebbé válnak az alkalmazottak, ha azt tapasztalják, a főnök kíváncsi rájuk, szeretne velük beszélgetni, kikéri a véleményüket, amiket figyelembe vesz döntéseinél.

Az idei Mentor Oscar szervezeti kategória díjazottjai:
1. GE Lighting (GE Hungary Kft.) két programja
2. A Magyar Posta programja
3. IT Services Hungary Kft.programja
A zsűri különdíja: a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ
Az egyéni díjak:
1. Gothárdi Ibolya (Vodafone Magyarország Zrt.),
2.: Martin Coulam (Tesco Globál Áruházak Zrt.)
3.: Hradek Viktória (AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.)
Egyéni különdíj: Nagy Terézia (Ericsson Magyarország Kft.).

  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A HR vezető egy napja: Heiszmann Henrietta, az eMAG és az Extreme Digital HR igazgatója

Heiszmann Henrietta több mint három éve dolgozik az Extreme Digitalnál, tavaly óta együttesen felel HR igazgatóként az eMAG Magyarország és az... Teljes cikk

A sokszínűség és az esélyegyenlőség hatékonyabbá teszi a cégeket

Üzleti és HR szempontból is sokkal sikeresebbek azok a vállalkozások, amelyek sokszínűek, odafigyelnek az esélyegyenlőségre és dolgozóikat... Teljes cikk

Előítéleteink akaratlanul is befolyásolják a döntéseinket - interjú Friedl Zsuzsával, a Magyar Telekom Chief People Officerével

Fel kell venni a harcot a tudattalan megkülönböztetés ellen már az onboarding idején. Mit jelent az anyasági deficit, amit le kell küzdeni? A... Teljes cikk