>
Megjelent: 6 éve

Mi vár ránk 2050-ben? - A PwC világgazdasági előrejelzése

"A világ 2050-ben: folytatódik a gazdasági erőviszonyok eltolódása?" (The World in 2050: Will the shift in global economic power continue?) című kiadványa a világ 32 legnagyobb gazdaságát górcső alá véve hosszú távú előrejelzést ad a potenciális GDP-növekedésről.

A következő trendek várhatóak

- 2050-re India felveheti a versenyt az Egyesült Államokkal a
második helyért;

- Indonézia, Mexikó és Nigéria kiszoríthatja az Egyesült Királyságot
és Franciaországot a top tízből, amennyiben Indonézia folytatja növekedésbarát politikáját, 2050-re a világranglista negyedik helyére kerülhet.

- A Fülöp-szigetek, Vietnám és Malajzia is előbbre törhetnek;

- Kolumbia és Lengyelország növekedési üteme 2050-re megelőzheti a
brazil és az orosz gazdaság növekedési ütemét;

- A japán növekedési ütem a 32 ország közül a leglassabb lehet, főként a folyamatosan csökkenő japán népesség miatt. Ezáltal a 2050-ig tartó időszakban Japán a negyedik helyről a hetedik helyre csúszhat.

- az európai gazdaságok helyezése romló tendenciát mutat, a
számítások szerint csupán 1,5-2 százalékos éves növekedéssel.

Így növekszik majd a világgazdaság

A tanulmány szerint a világgazdaság várható évi átlagos növekedése mintegy 3 százalékos lesz 2014 és 2050 között - ezáltal 2037-ben kétszeresére, 2050-re háromszorosára nő. 2020 után azonban lassulás várható, ahogy Kína és néhány más nagyobb feltörekvő gazdaság növekedési üteme egy fenntarthatóbb hosszú távú érték felé közelít, a munkaképes lakosság növekedése pedig számos nagy gazdaságban csökken.

- Különböző módszerek léteznek a gazdaságok méretének összehasonlítására, de bármelyiket is alkalmazzuk, úgy tűnik, Kína lesz 2030-ra a legnagyobb. Úgy véljük azonban, hogy 2020-ra a kínai gazdaság növekedési üteme jelentősen lelassul. Ennek okai az elöregedő népesség, a beruházások csökkenő megtérülési aránya, valamint az az igény, hogy a termelékenység növelése érdekében a kínai gazdaság a másolás helyett egyre inkább az innováció felé mozduljon el - magyarázza
John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza. A kiadvány egyik szerkesztője hozzátette: az olyan, korábban magas növekedési ütemet produkáló gazdaságok, mint a japán és a dél-koreai, végül visszaestek a globális átlag szintjére; előrejelzésük szerint a kínai gazdaság is ezt a pályát fogja követni.

- India képes lehet hosszabb távon fenntartani gyors növekedési ütemét, és vásárlóerő-paritáson (PPP) 2020-ra, a piaci valutaárfolyamok alapján pedig 2035-re 10 trillió dolláros gazdasággá válni. Ez azonban függ attól, hogy India képes-e folyamatos fejlődést elérni az infrastrukturális beruházások, az intézményi reformok, valamint a teljes népesség oktatási szintjének emelése terén - magyarázza a közgazdász.

A tanulmány a piaci árfolyamokon (MER) alapuló GDP előrejelzéseket is tartalmaz, relatív árkiigazítás nélkül. Ez alapján Kína 2028 körül átveszi a vezető helyet az Egyesült Államoktól, míg India egyértelműen a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz 2050-ben, némileg lemaradva az Egyesült Államoktól

A PwC azt is vizsgálta, hogyan érintik előrejelzései az átlagos egy főre eső jövedelem (PPP) alapján számított globális GDP-részesedési rangsort (feltételezve, hogy a modellben nem szereplő kisebb országok gazdasága csoportszinten átlagosan a tanulmány által vizsgált 32 ország növekedési ütemével megegyező ütemben nő).

- Kína részesedése a világ GDP-jéből a 2020-as évektől kezdődően 20 százalékon stabilizálódik, ahogy növekedése a globális átlag szintjére esik vissza.

- Az USA részesedése 2050-re a jelenlegi 17 százalékról hozzávetőleg 14 százalékra csökken, míg Indiáé a jelenlegi 7 százalékról potenciálisan megduplázódik, így az évtized közepére PPP-alapon eléri az Egyesült Államokét.

- Az EU részesedése a globális GDP-ből 2050-re a jelenlegi 17,5 százalékról 12 százalékra csökkenhet, feltéve, hogy az EU össz-GDP-je a tanulmány által vizsgált hét legnagyobb EU-gazdaság összesített növekedési ütemének megfelelően nő.

- Európának össze kell szednie magát, ha nem akar lemaradni a globális gazdasági erőviszonyok történelmi léptékű átrendeződésében, mely az ipari forradalom előtt jellemző ázsiai vezetésű világgazdasági szerkezethez tér vissza. Az Egyesült Államok számára nem ennyire kritikus a helyzet, feltéve, hogy képes megőrizni globális technológiai vezető szerepét - véli John Hawksworth.
Forrás: PwC előrejelzések a 2014-re vonatkozó IMF becslésekből kiindulva


Ezek az előrejelzések feltételezik, hogy a feltörekvő piacok általában véve növekedésbarát politikát fognak folytatni. A gyakorlatban azonban előfordulhat, hogy ez nem mindenhol valósul meg, így e gazdaságok nem mindegyike fogja a PwC által előre jelzett növekedési potenciált realizálni, míg mások túl is teljesíthetik azt, amennyiben felgyorsítják beruházásaik ütemét és intézményi reformjaikat.

Milyen stratégiákat alkalmazzanak a vállalkozások a feltörekvő piacokon?

A 2000 és 2012 közötti növekedési ütemek a főbb feltörekvő gazdaságokban gazdasági akadályok és intézményi hiányosságok következtében nehezen fenntarthatók. Az üzleti tervekben és befektetési értékelésekben érdemes némi lassulással számolni - szól a PwC javaslata.

A feltörekvő piacok között számos különbség van intézményi erősségek és gyengeségek terén, melyek a különböző szektorok között is észlelhetőek. Az alapos, aktuális helyismeret, és a helyi politikai, jogi és szabályozási viszonyokat jól ismerő helyi tanácsadók elengedhetetlenek a sikeres üzlethez. A helyi üzleti és társadalmi kultúrát bármely kívülállónál jobban ismerő tehetségek bevonása egyre inkább versenyelőny forrásává válhat - olvasható a atnulmányban.

Az Afrika szubszaharai térségében stratégiai beruházásokat megvalósító nagyvállalatok az infrastruktúra fejlesztése révén járulhatnak hozzá az ottani gazdaságok növekedéséhez. Ide tartozhat például a technikai támogatás, illetve helyi kormányok számára nyújtott tanácsadás a vállalatirányítás, a pénzügypolitika és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelme terén. Emellett érdemes lehet a társadalmi és gazdasági infrastruktúra (iskolák, utak, vasutak, energia- és vízhálózatok) kiépítésébe is beruházni, ahol ezek kulcsfontosságúak a társaság hosszú távú sikere szempontjából - olvasható a szakmai anyagban.

Végül ne feledkezzünk meg Észak-Amerika és Európa fejlett piacairól, melyek mindössze 2% körüli növekedésükkel is még évtizedekig jelentős szerepet fognak játszani a világgazdaságban. A PwC elemzése szerint 2050-ben az átlagos egy főre eső jövedelem (PPP alapon) még mindig csak az egyesült államokbeli átlag 40 százaléka lesz Kínában, illetve negyede Indiában. Politikai és intézményi erősségeiknek köszönhetően a fejlett országok üzleti szempontból általában továbbra is kedvezőbb és alacsonyabb kockázatú gazdaságok maradnak.

- A közelmúlt tapasztalatai rávilágítottak, hogy a feltörekvő országok számára sem garantált a gyors növekedés, ahogy például Oroszország és Brazília jelenlegi helyzete mutatja. Tartós és hatékony infrastruktúra-beruházásokra, valamint a politikai, gazdasági, jogi és szociális intézmények fejlesztésére van szükség. Emellett biztosítani kell a technológia, az ötletek és a tehetségek szabad áramlását, melyek a felzárkózó növekedés fő mozgatói. A természeti erőforrásoktól való túlzott függés - mint Oroszország, Nigéria vagy Szaúd-Arábia esetében - a hosszú távú növekedés gátjává válhat, hacsak ezek az országok idővel nem képesek diverzifikálni gazdaságukat. Röviden, noha elemzésünk megerősíti, hogy a feltörekvő piacokban hatalmas lehetőségek rejlenek, óvatosságra intjük a vezetőket és befektetőket, mivel igazi aknamezőre tévedhetnek - vonja le a következtetéseket John Hawksworth.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újra a NAV célkeresztjébe kerülhet a bújtatott munkaviszony

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) szabályai a visszaélések elkerülése érdekében a közelmúltban módosultak. A döntés előjele... Teljes cikk

Nőhet az adóellenőrzések száma a koronavírus miatt

A historikus adatok és az utóbbi hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet hatására bekövetkező gazdasági lassulás... Teljes cikk

Így élték meg a járványidőszakot a munkavállalók

Belső kommunikációban még van tere a fejlődésnek a hazai cégeknél. Teljes cikk