Megjelent: 3 éve

Miért éri meg álláskeresőként munkaerő-közvetítő céghez fordulni?

Tíz éves pályafutásom során, melyet toborzás-kiválasztás, illetve „executive search” területén szereztem, nagyon sokszor tapasztaltam, hogy a pályázók hiányos, vagy teljesen helytelen információkkal rendelkeznek az ügynökségek folyamatait illetően. Ez a cikk azt hivatott megvilágítani, hogy egészen pontosan hogyan történik egy közvetítő cégen keresztül való pályázás folyamata, illetve, ennek milyen előnyei vannak azzal szemben, amikor a pályázó közvetlenül az adott vállalatnak küldi el az önéletrajzát.

Természetesen ezek a folyamatok nem általánosíthatók, hiszen különböző toborzó ügynökségek, különböző spektrumú szolgáltatást nyújtanak a piacon, ezért a cikkben leírt információk (főként) a saját módszertanunkat tükrözik.

Mikor egy partnerünktől beérkezik a megbízás az új munkaerő felkutatására, akkor tanácsadóink átbeszélik az adott pozíció részleteit a megbízóval, majd elkezdik a keresést. Az álláshirdetések több fórumon való elhelyezése mellett, felveszik a kapcsolatot olyan jelöltekkel, akik saját kapcsolati hálózatukban vagy a belső adatbázisunkban szerepelnek, és releváns szakmai háttérrel rendelkezhetnek a pozíció szempontjából.

A fent említett forrásokból elért jelölteket tanácsadóink személyesen, Skype-on, vagy speciális esetben telefonon interjúztatják. Amennyiben közösen úgy döntenek, hogy érdemes lenne az adott pozíciót megpályázni, tanácsadónk az interjú után egyből megírja a jelölt interjú összefoglalóját, és az önéletrajzzal együtt továbbítja ügyfelünk számára. Amennyiben Ügyfelünk a pályázati anyag alapján szeretne találkozni a pályázóval, mi részt veszünk az interjúk megszervezésében és támogatjuk mindkét felet az ajánlatadás és megállapodás pillanatáig, sőt még utána is.

És itt el is érkeztünk a pályázók egyik legfontosabb kérdéséhez: „Miért jó nekem fejvadász/toborzó cégen keresztül pályázni, beiktatni még egy lépcsőt a pályázatomba, amikor közvetlenül a vállalathoz is jelentkezhetek, első kézből eljuttatva hozzájuk az önéletrajzomat?”

Több oka is van annak, hogy miért érdemes a pályázóknak ügynökségen keresztül jelentkezni:

Nagyobb bizalom a cégek részéről


A mi célunk pontosan egyezik a jelöltek céljával, ami nem más, minthogy az adott vállalatnál esélyt kapjanak a bemutatkozásra és sikeres pályázat esetén felvételt nyerjenek. Abban az esetben, ha a jelölt rajtunk keresztül folytatja a kiválasztási folyamatot az adott cégnél, mi végig támogatni tudjuk az ő pályázatát, kidomborítva és megvilágítva a pozíció által támasztott elvárásoknak való megfelelését. Részletesen ismerve partnereink igényeit, a kölcsönös bizalom lehetővé teszi, hogy olyan jelölteket is be tudjunk mutatni, akik adott esetben pár kritériumnak nem felelnek meg, de mégis rendelkeznek azokkal a készségekkel, amik hosszú távon ellensúlyozzák a pozíció betöltéséhez esetlegesen szükséges kezdeti képzési, felzárkózási időszakot.

Számos esetben fordult már elő olyan is, hogy a látókörünkbe került egy pályázó, akit a nálunk folytatott szakmai interjú alapján mindenképpen esélyesnek láttunk az adott munkakörre, de kiderült, hogy megbízónk már régebben találkozott a pályázó önéletrajzával és hiányosnak találta szakmai anyagát, ezért nem került sor a beszélgetésre. Esetenként az önéletrajz alapján valóban nem emelkedik ki tisztán az a szakmai háttér, amire egy telefonos vagy személyes beszélgetés során fény derülhet. Sok ilyen esetben sikerült már elhelyeznünk jelöltet, amikor partnerünk - megfogadva tanácsunkat - mégis adott egy esélyt a pályázónak.

Több lehetőség

Az előző pontban leírtakhoz kapcsolódóan sok esetben mi potenciált látunk olyan jelöltekben is, akiknek az önéletrajzából nem derül ki egyértelműen, hogy releváns tapasztalattal rendelkezik egy adott álláslehetőség szempontjából. Mivel általában hasonló pozíciókra több, párhuzamosan futó keresésünk is van, ezért a hozzánk bejelentkező jelöltek több lehetőséggel ismerkedhetnek meg egy interjú során. Több éves, kizárólag toborzás-kiválasztás területén szerzett tapasztalatunknál fogva megkülönböztetett rutinnal rendelkezünk ahhoz, hogy olyan önéletrajzokban is felfedezzük a lehetőséget, amelyeknek alapos előszűrését követően, a vállalati HR-es kollégák számára bővíteni tudjuk a lehetőségek körét.

Folyamatos és részletes tájékoztatás

Sok esetben a klasszikus kiválasztási folyamatok lassan haladnak és akár az is előfordul, hogy a Pályázók azt érzik, hogy kevés visszajelzést kapnak, esetleg nem is akkor, amikorra azt az adott cég ígérte. Ennek az az oka, hogy a vállalatoknál dolgozó HR-es szakemberek nem csak és kizárólag a toborzásért felelnek. Rengeteg egyéb elfoglaltságuk van, mint pl. a szervezet fejlesztés, be - és kiléptetések, illetve ad hoc szervezet - és vezetői támogatás. Ugyanez igaz a területvezetőkre is, akiknek csapatába a megfelelő munkatársat keressük.

Itt tudunk mi hatékony segítséget nyújtani: lendületben tartjuk a folyamatot, az interjúk után a jelölttől és partnerünktől is visszajelzést kérünk, illetve amennyiben a felek kölcsönösen pozitívnak ítélik a találkozást, segítjük a következő kör időpontjának meghatározását annak érdekében, hogy mindenki számára gördülékeny legyen továbblépés. Sokszor a Jelöltek bizonytalanok abban, hogy vajon jó ötlet - e „zaklatni” a céget azért, hogy visszajelzést adjanak. Minket bármikor felhívhatnak, egyáltalán nem vesszük rossz néven. Folyamatosan napra kész információkat tudunk adni annak érdekében, hogy tisztán láthassák pályázatuk aktuális állapotát.

Megfelelő felkészítés

Minden esetben elengedhetetlennek tartjuk, hogy az adott pozícióhoz kapcsolódó elvárások és egyéb részletek mellett, átfogó ismereteket szerezzünk partnercégünkről, megismerjük a jövendőbeli munkavállaló szakmai vezetőjét és a cég kultúráját. A fenti tudás birtokában tudjuk segíteni a pályázókat abban is, hogy milyen elvárásoknak kell majd megfelelniük, mire számítsanak, illetve hogyan tudnak felkészülni annak érdekében, hogy magabiztosak legyenek a személyes találkozó során. Emellett természetesen lehetőségük van arra is, hogy tét nélkül, őszintén beszélhessenek az esetleges félelmeikről és fenntartásaikról, melyekre konstruktív visszajelzést tudunk adni.

Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy ügynökségen keresztül jelentkezni felesleges kitérőnek tűnhet, igazából többféle előnyt is jelent a pályázók számára. A kiválasztási folyamat során, a közvetítő cég részéről nyújtott folyamatos támogatás és tanácsadás, a hazánkban hatályos jogszabályoknak megfelelően, minden kötelezettségtől mentesen történik a munkavállaló felé.

Török Eszter
Grafton Recruitment
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így zajlik a szakember brigádok toborzása

A csapból is a szakemberhiány folyik, lasszóval kell fogni a fizikai munkaerőt. A hagyományos módszerek egyre kevésbé működnek, új látásmódra és... Teljes cikk

Január 31-ig jelentkezhetnek az informatikushiánnyal küzdő cégek

A BProf üzemmérnök-informatikus képzés hallgatói ősszel magyarországi vállalatoknál töltik gyakorlati évüket. Teljes cikk

Kisgyermekes szülők a munka világában: az időbeosztás kulcskérdés

Juhász Csongor, Prohuman ügyvezető igazgatója szerint a kismamák bevonására, megtartására holisztikus szemléletmódra van szükség. Teljes cikk