kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Miért éri meg álláskeresőként munkaerő-közvetítő céghez fordulni?

Tíz éves pályafutásom során, melyet toborzás-kiválasztás, illetve „executive search” területén szereztem, nagyon sokszor tapasztaltam, hogy a pályázók hiányos, vagy teljesen helytelen információkkal rendelkeznek az ügynökségek folyamatait illetően. Ez a cikk azt hivatott megvilágítani, hogy egészen pontosan hogyan történik egy közvetítő cégen keresztül való pályázás folyamata, illetve, ennek milyen előnyei vannak azzal szemben, amikor a pályázó közvetlenül az adott vállalatnak küldi el az önéletrajzát.

images

Természetesen ezek a folyamatok nem általánosíthatók, hiszen különböző toborzó ügynökségek, különböző spektrumú szolgáltatást nyújtanak a piacon, ezért a cikkben leírt információk (főként) a saját módszertanunkat tükrözik.

Mikor egy partnerünktől beérkezik a megbízás az új munkaerő felkutatására, akkor tanácsadóink átbeszélik az adott pozíció részleteit a megbízóval, majd elkezdik a keresést. Az álláshirdetések több fórumon való elhelyezése mellett, felveszik a kapcsolatot olyan jelöltekkel, akik saját kapcsolati hálózatukban vagy a belső adatbázisunkban szerepelnek, és releváns szakmai háttérrel rendelkezhetnek a pozíció szempontjából.

A fent említett forrásokból elért jelölteket tanácsadóink személyesen, Skype-on, vagy speciális esetben telefonon interjúztatják. Amennyiben közösen úgy döntenek, hogy érdemes lenne az adott pozíciót megpályázni, tanácsadónk az interjú után egyből megírja a jelölt interjú összefoglalóját, és az önéletrajzzal együtt továbbítja ügyfelünk számára. Amennyiben Ügyfelünk a pályázati anyag alapján szeretne találkozni a pályázóval, mi részt veszünk az interjúk megszervezésében és támogatjuk mindkét felet az ajánlatadás és megállapodás pillanatáig, sőt még utána is.

És itt el is érkeztünk a pályázók egyik legfontosabb kérdéséhez: „Miért jó nekem fejvadász/toborzó cégen keresztül pályázni, beiktatni még egy lépcsőt a pályázatomba, amikor közvetlenül a vállalathoz is jelentkezhetek, első kézből eljuttatva hozzájuk az önéletrajzomat?”

Több oka is van annak, hogy miért érdemes a pályázóknak ügynökségen keresztül jelentkezni:

Nagyobb bizalom a cégek részéről


A mi célunk pontosan egyezik a jelöltek céljával, ami nem más, minthogy az adott vállalatnál esélyt kapjanak a bemutatkozásra és sikeres pályázat esetén felvételt nyerjenek. Abban az esetben, ha a jelölt rajtunk keresztül folytatja a kiválasztási folyamatot az adott cégnél, mi végig támogatni tudjuk az ő pályázatát, kidomborítva és megvilágítva a pozíció által támasztott elvárásoknak való megfelelését. Részletesen ismerve partnereink igényeit, a kölcsönös bizalom lehetővé teszi, hogy olyan jelölteket is be tudjunk mutatni, akik adott esetben pár kritériumnak nem felelnek meg, de mégis rendelkeznek azokkal a készségekkel, amik hosszú távon ellensúlyozzák a pozíció betöltéséhez esetlegesen szükséges kezdeti képzési, felzárkózási időszakot.

Számos esetben fordult már elő olyan is, hogy a látókörünkbe került egy pályázó, akit a nálunk folytatott szakmai interjú alapján mindenképpen esélyesnek láttunk az adott munkakörre, de kiderült, hogy megbízónk már régebben találkozott a pályázó önéletrajzával és hiányosnak találta szakmai anyagát, ezért nem került sor a beszélgetésre. Esetenként az önéletrajz alapján valóban nem emelkedik ki tisztán az a szakmai háttér, amire egy telefonos vagy személyes beszélgetés során fény derülhet. Sok ilyen esetben sikerült már elhelyeznünk jelöltet, amikor partnerünk - megfogadva tanácsunkat - mégis adott egy esélyt a pályázónak.


Több lehetőség



Az előző pontban leírtakhoz kapcsolódóan sok esetben mi potenciált látunk olyan jelöltekben is, akiknek az önéletrajzából nem derül ki egyértelműen, hogy releváns tapasztalattal rendelkezik egy adott álláslehetőség szempontjából. Mivel általában hasonló pozíciókra több, párhuzamosan futó keresésünk is van, ezért a hozzánk bejelentkező jelöltek több lehetőséggel ismerkedhetnek meg egy interjú során. Több éves, kizárólag toborzás-kiválasztás területén szerzett tapasztalatunknál fogva megkülönböztetett rutinnal rendelkezünk ahhoz, hogy olyan önéletrajzokban is felfedezzük a lehetőséget, amelyeknek alapos előszűrését követően, a vállalati HR-es kollégák számára bővíteni tudjuk a lehetőségek körét.


Folyamatos és részletes tájékoztatás



Sok esetben a klasszikus kiválasztási folyamatok lassan haladnak és akár az is előfordul, hogy a Pályázók azt érzik, hogy kevés visszajelzést kapnak, esetleg nem is akkor, amikorra azt az adott cég ígérte. Ennek az az oka, hogy a vállalatoknál dolgozó HR-es szakemberek nem csak és kizárólag a toborzásért felelnek. Rengeteg egyéb elfoglaltságuk van, mint pl. a szervezet fejlesztés, be - és kiléptetések, illetve ad hoc szervezet - és vezetői támogatás. Ugyanez igaz a területvezetőkre is, akiknek csapatába a megfelelő munkatársat keressük.

Itt tudunk mi hatékony segítséget nyújtani: lendületben tartjuk a folyamatot, az interjúk után a jelölttől és partnerünktől is visszajelzést kérünk, illetve amennyiben a felek kölcsönösen pozitívnak ítélik a találkozást, segítjük a következő kör időpontjának meghatározását annak érdekében, hogy mindenki számára gördülékeny legyen továbblépés. Sokszor a Jelöltek bizonytalanok abban, hogy vajon jó ötlet - e „zaklatni” a céget azért, hogy visszajelzést adjanak. Minket bármikor felhívhatnak, egyáltalán nem vesszük rossz néven. Folyamatosan napra kész információkat tudunk adni annak érdekében, hogy tisztán láthassák pályázatuk aktuális állapotát.


Megfelelő felkészítés



Minden esetben elengedhetetlennek tartjuk, hogy az adott pozícióhoz kapcsolódó elvárások és egyéb részletek mellett, átfogó ismereteket szerezzünk partnercégünkről, megismerjük a jövendőbeli munkavállaló szakmai vezetőjét és a cég kultúráját. A fenti tudás birtokában tudjuk segíteni a pályázókat abban is, hogy milyen elvárásoknak kell majd megfelelniük, mire számítsanak, illetve hogyan tudnak felkészülni annak érdekében, hogy magabiztosak legyenek a személyes találkozó során. Emellett természetesen lehetőségük van arra is, hogy tét nélkül, őszintén beszélhessenek az esetleges félelmeikről és fenntartásaikról, melyekre konstruktív visszajelzést tudunk adni.

Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy ügynökségen keresztül jelentkezni felesleges kitérőnek tűnhet, igazából többféle előnyt is jelent a pályázók számára. A kiválasztási folyamat során, a közvetítő cég részéről nyújtott folyamatos támogatás és tanácsadás, a hazánkban hatályos jogszabályoknak megfelelően, minden kötelezettségtől mentesen történik a munkavállaló felé.

Török Eszter
Grafton Recruitment
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk

Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk