kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hete

Miért tabutéma a klimax a munkahelyeken?

A klimax, vagy más néven menopauza, egy természetes életszakasz, amely jelentős fizikai és pszichés változásokkal jár. Míg a társadalmi diskurzusban egyre több szó esik róla, a munkahelyeken gyakran tabutéma marad. Ez azért különösen problémás, mert a klimax az aktív munkavállalói évek alatt zajlik le a nők szervezetében. Koch Mária menopauza kutató, vállalati program alapító sorozata a HR Portálon.

Koch Mária menopauza-kutató-

A klimax még mindig erősen stigmatizált téma a társadalomban és ez a munkahelyekre is kihat. Amíg a klimaxot az öregedéssel, az elértéktelenedéssel és a csökkent munkaképességgel azonosítjuk, addig csak negatív megítéléshez vezethet. A nők többsége teljesen jogosan tart attól, hogyha kiderül, hogy a klimaxos tünetei miatt nehezebb életszakaszban van, akkor gyengébbnek, kevésbé hatékonynak vagy megbízhatatlannak kezelik.

Ráadásul a munkahelyen már elszenvedett negatív megjegyzések vagy hátrányos megkülönböztetés tovább növelhetik a félelmeiket. A nők félnek attól, hogyha megosztják, mit élnek át, akkor a nyíltságuk további negatív következményekkel járhat.

A probléma, ami nem kéne, hogy az legyen  

Sok munkahelyen nincs megfelelő ismeret és oktatás a menopauzáról, ezért a rossz beidegződések oka a tájékozódás hiányára vezethető vissza. A vezetők nem igazán értik, hogy a klimax milyen hatással van a munkavállalókra és hogyan lehetne őket támogatni. A téma elsősorban az információhiány miatt elhanyagolt.
Számomra is nagy felismerés, hogy itthon még leginkább akkor indul el az érdeklődés, ha a HR vezető, vagy a felsővezetők egy része is éppen átesik a menopauzán. Elsősorban még ilyenkor jelentkeznek közös gondolkodásra, illetve kérnek tőlem konkrét segítséget, és ritkábbak azok az alkalmak, amikor a vállalati kultúra részeként indul el akár wellbeing, akár ESG fókusszal az érdeklődés a téma iránt. Pedig a klimax a vállalat minden szintjén ható egészségügyi, ezáltal humánerőforrás fókuszú, összetett kérdéskör.

A legtöbb nőnek a szégyen és a szorongás jut a munkahelyen, amikor klimaxol

A klimaxban töltött idő gyakran igen elhúzódik, akár 8-12 év is lehet. Ez túl hosszú ahhoz, hogy egy tünetektől szenvedő munkavállaló képes legyen folyamatosan magas szinten teljesíteni úgy, hogy közben el kell titkolnia a tüneteit.
A legtöbb esetben mégis ez történik akkor, ha a téma szégyenérzetet és szorongást vált ki az érintettekben.
A munkahelyeken a versenyképesség és a fiatalos dinamizmus fontos értékek, azonban a klimaxos nők azt érezhetik, hogy ezeknek az elvárásoknak nem tudnak megfelelni.

Egy 2023-as kérdőíves felmérésünkben 120 középvezető nőt kérdeztünk meg arról, mennyire zavarják a tüneteik a napi szintű munkavégzésben. Jól látható, hogy a problémakor dominánsan jelen van és meghatározza a nők önmagukhoz és környezetükhöz való viszonyát. A kérdés az, hogy ki meri transzparenssé tenni a saját megéléseit, vagy melyik munkahelyi közeg kezdi el proaktívan felgöngyölíteni a problémakört. Vagy egyszerűbb betegállományba menekülni, ha nem körvonalazódik megoldás?

helloklimax® program kérdőíves megkérdezés 2023. 02-05. hó között 120 középvezető nő részévételével.
helloklimax® program kérdőíves megkérdezés 2023. 02-05. hó között 120 középvezető nő részévételével

A klimax összetett problémakör, számos tovagyűrűző hatást vált ki, ezért foglalkozni kell vele a munkahelyeken.
A klimax tabutémaként való kezelése a munkahelyeken összetett társadalmi, kulturális és pszichológiai tényezőkre vezethető vissza. Ahhoz, hogy változás történjen, nyíltabb kommunikációra, tájékozódásra, oktatásra és támogatásra van szükség.

A vezetőknek és döntéshozóknak kiemelten fontos tisztában lenniük a klimax jelentőségével, mert a nők munkahelyi megtartása és elégedettsége közvetlenül befolyásolja a cég teljesítményét. A megfelelő támogatás hiánya nemcsak a munkavállalók egészségére és munkavégzésére lehet negatív hatással, hanem növeli a fluktuációt, csökkenti a produktivitást és ronthatja a munkamorált.

Mi a vállalat érdeke klimax témában?

A klimax kezelésének vállalati szempontból is jelentős előnyei vannak. Azok a cégek, amelyek proaktívan kezelik a klimax kihívásait, javíthatják munkavállalóik egészségi állapotát, növelhetik elégedettségüket és lojalitásukat. Ez már rövid távon is megtérülő befektetés a csökkenő fluktuáció, a növekvő termelékenység és a vállalati kultúra fejlődése révén. Ma már tudjuk, hogy a támogató munkahelyi környezet növeli a vállalat iránti elköteleződést, csökkenti a stresszt, hosszabb távon pedig egészségnyereséghez vezet.

A klimax munkahelyi kezelése nem csupán a nők jóllétének biztosítása miatt fontos, hanem a vállalati siker és fenntarthatóság szempontjából is. A HR vezetőknek és döntéshozóknak fel kell ismerniük a klimax jelentőségét, és megfelelő stratégiákat kell kialakítaniuk annak érdekében, hogy támogató munkahelyi környezetet biztosítsanak minden munkavállaló számára.

Koch Mária
employer branding tanácsadó
menopauza kutató
helloklimax® program, illetve a Viszlát helyett, hello! vállalati program és díj alapítója

A nyitóképen a szerző

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A lassú gyilkos - Így kezeljük a stresszorokat a munkahelyen

A stressz rövid távon a munkahelyi teljesítményt is negatívan befolyásolja, hosszú távon pedig egészségügyi problémákat is okozhat. De vajon mit... Teljes cikk

Mit tehetünk a munkahelyi elmagányosodás ellen?

Egy felmérés szerint a felsővezetők 30%-a számol be az elszigeteltség érzéséről, a fiatalok pedig kétszer nagyobb valószínűséggel érzik magukat... Teljes cikk

Ezek a foglalkozások növelik a demencia kockázatát

A The Lancet című tudományos folyóiratban részletezett tanulmány szerint a fizikailag megterhelőbb munkát végző emberek nagyobb eséllyel lesznek... Teljes cikk