kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Milyen következménye van, ha a koronavírus miatt kevesebbre jelentenek be?

25 évem van egy cégnél, most a helyzetre való tekintettel 2 órában akarnak bejelenteni. Milyen következményei vannak ennek, illetve lehetnek pl. nyugdíj, esetleges majdani végkielégítés tb esetén ( 9 évem van a nyugdíjig)?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Abból, hogy „2 órában akarnak bejelenteni” nem egyértelmű, hogy ez napi vagy havi mérték. Ettől függetlenül részmunkaidőnek minősül. A részmunkaidő pedig szerteágazó következményekkel járhat rövidebb és hosszabb távon egyaránt. Ezek közül a legfontosabbakat emelném ki.

A részmunkaidő együtt szokott járni a munkabér - általában arányos - csökkentésével. Mivel azonban a felek a részmunkaidőre történő módosítást közös megegyezéssel, munkaszerződés módosítással tudják rendezni, ennek a munkabér esetleges módosítására is ki kell terjednie, ezért a munkabér csökkentés akár eltérően is szabályozható (pl. kisebb arányban csökken a munkabér mint a munkaidő).

A szabadság nem csökken arányosan a részmunkaidő esetén. Azaz ugyanannyi szabadság napra jogosult a munkavállaló. Hiszen ha napi 2 órában dolgozik, akkor is a szabadságot a 2 órás munkanapjára tudja a munkáltató kiadni. Másik lehetőség, hogy a szabadságot nem munkanapban, hanem órákban tartja nyilván a munkáltató (ez általában egyenlőtlen munkaidő-beosztásnál érdekes, amikor változó, hogy melyik nap hány órát dolgozik a munkavállaló). Ha a munkaidő mértéke extrém alacsony, azaz nem napi, hanem havi 2 óra lenne a munkavégzés, akkor a szabadság nyilvántartása és kiadása fejtörést okozhat - hozzáteszem, hogy a havi 2 órás munkavégzés nem életszerű. Tehát egy esetleges munkaügyi ellenőrzés a munkakör jellegétől és az egyéb körülményekből lehet, hogy azt a következtetést fogja levonni, hogy a havi 2 órás munka nem fedi a valóságot.

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás (Mt. 53. § szerint eltérő munkahelyen, munkakörben vagy más munkáltatónál) egyoldalúan rendelhető el a munkáltató által, de csak korlátozott, fő szabály szerint 44 munkanap / naptári év mértékben. Részmunkaidő esetén ez a plafon viszont arányosan csökken.

Hasonlóképpen a rendkívüli munka maximuma is arányosan csökken részmunkaidő esetén. Amennyiben a naptári év során változik a teljes munkaidő részmunkaidőre vagy fordítva, akkor megfelelő arányosítással ki kell számolni, hogy hány óra túlóra rendelhető el az érintett munkavállaló részére.

Amennyiben a részmunkaidőre módosításra a jelenlegi veszélyhelyzetben kerül sor, akkor lehetőség van arra is, hogy a 47/2020. (III.18.) Kormányrendelet 6. § (4) bekezdés szerinti felhatalmazással élve a felek eltérjenek az Mt-től (bármilyen módon, akár a munkavállaló hátrányára is, akár olyan esetben is, amit egyébként az Mt. nem enged meg). Megjegyzem, hogy ezen rendeleti szabály túlságosan megengedő a kiszolgáltatottabb munkavállalói oldal hátrányára. Sőt, a szűkszavúsága miatt értelmezési kérdéseket is felvethet, így például időben nincs korlátozva, hogy ezen az alapon az Mt-től való eltérés időben meddig megengedett.

Javaslom, hogy a fentiekre tekintettel lehetőség szerint abban is állapodjon meg a munkáltatóval - és ez is legyen írásba foglalva - hogy időben meddig alkalmazandók a jelen helyzetre tekintettel eszközölt módosítások.

A részmunkaidős foglalkoztatás alatt a biztosítási jogviszony fennmarad, a juttatások igénybe vehetők, de a részmunkaidő alatti betegszabadság (a távolléti díj 70%-a), táppénz (a távolléti díj 50-60%-a) összege a részmunkaidős munkabér alapján számítandó.

Ha a részmunkaidős foglalkoztatás ideje alatt kerül sor a munkaviszony megszüntetésére, akkor az esetleges felmondási időre járó távolléti díj és a végkielégítés is a felmondás közlésének időpontjában irányadó munkabér (távolléti díj) alapján kerül megállapításra. Tehát a felmondási idő (alapból 30 nap, amely a munkaviszonyban töltött idővel sávosan növekszik) és a végkielégítés (legalább 3 éves munkaviszony esetén 1 havi és sávosan növekszik, irányadó nyugdíjkorhatár előtti 5 éven belül pedig több) mértéke nem csökken, „csak” a számításkor figyelembe veendő munkabér lesz alacsonyabb.

A munkaviszonyon túl egyéb következményei is lehetnek a részmunkaidős foglalkoztatásnak. A nyugdíj számítása kapcsán nem mindegy, hogy a munkavállaló teljes vagy részmunkaidőben dolgozik-e és mennyit keres. A nyugdíj esetén a jogosultság megállapításához (első lépés) az életkor és a szolgálati idő mértéke bír veendő figyelembe. A teljes vagy részmunkaidő kérdése a nyugdíj összegének számításánál (második lépés) jut szerephez.

Az öregségi nyugdíj összege ugyanis a szolgálati idő mértékétől és a havi átlagkereset összegétől függ (a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 20. §). Amennyiben a részmunkaidős munkabér nem éri el a mindenkori legkisebb munkabér összegét (2020-ban havi bruttó 161.000,- Ft-ot), akkor a részmunkaidőben töltött biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe a nyugdíj összegének meghatározásánál (tehát a második lépésnél).

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jogszerűen nem fizették ki a túlóráimat, ha táppénzen voltam?

12 órában dolgozom, ez év januárban 192 órát dolgoztam le, 176 óra helyett, így lett 16 óra túlórám. Februárban voltam betegszabadságon 3 napot.... Teljes cikk

Felmondási idő alatt is jár a temetési szabadság?

A 2 nap temetési szabadság arányosítható-e, ha felmondási idő alatt történt? Teljes cikk

Mit tudok tenni, ha nem kaptam meg a béremet a munkaviszony megszűnését számított 5 munkanapon belül?

Január 31-én szűnt meg a munkaviszonyom, tudomásom szerint az 5. munkanapon meg kellett volna kapnom a béremet és a papírjaimat, viszont ez még a mai... Teljes cikk