Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Mindenki képes hasznos munkát végezni

- Mik a legfontosabb célkitűzései a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumának?

- A MEF legfontosabb célkitűzése, hogy a munkaadók részére szakmai támogatást nyújtson az esélyegyenlőség biztosításához. Szeretnénk elősegíteni a nemzetközi esélyegyenlőségi alapelvek magyarországi meghonosítását, összefogni a munkáltatókat, hogy együtt léphessenek fel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok hátrányos megkülönböztetésének visszaszorításáért a foglalkoztatásban. Tevékenységeinkkel a munkáltatók közötti tapasztalatcserét tesszük lehetővé.

- Kik az egyesület tagjai?

- A MEF tagjai olyan munkáltatók, akik előremutató antidiszkriminációs foglalkoztatási gyakorlatot folytatnak, tiszteletben tartják az egyenlő bánásmód elvét, elősegítik az esélyegyenlőséget és lépéseket tesznek a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok foglalkoztatásának érdekében. Tagjaink név szerint: Auchan Mo. Kft., BP BSC Kft., Budapest Bank, Budapest Esély Nonprofit Kft., IBM, Jól-Lét Alapítvány, Job Kft., Magyar Posta Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Manpower Kft., MOL Nyrt., Motiváció Alapítvány, Provident Pénzügyi Zrt., Salva Vita Alapítvány, Sanofi Zrt., Szerencsejáték Zrt., Tesco Globál Áruházak Zrt. Tagságunk összességében több mint százezer munkavállalót foglalkoztat.

- Milyen konkrét tevékenységeik vannak?

- A MEF több formában is lehetőséget nyújt tagjainak a formális és kötetlen tapasztalatcserére és jó gyakorlataik megosztására. A tagok évente egy-két nagyobb rendezvényünkön vehetnek részt, ahol interaktív előadások keretében közelítünk meg és bontunk ki egy-egy specifikus esélyegyenlőségi témát. Kéthavonta az Esélyegyenlőségi Klubon kötetlen keretek között beszélgethetnek a kapcsolattartók, és megoszthatják egymással azokat a jó gyakorlatokat, amelyeket cégeiknél működtetnek. Levelezőlistánkon közvetlenül is kapcsolatba léphetnek egymással a tagok és tapasztalatokat cserélhetnek. Munkánk során folyamatosan gyűjtjük a szakmai anyagokat, amelyek a későbbiekben is mindig hozzáférhetőek tagjaink számára. Esélyegyenlőségi kérdésekben szakmai segítséget nyújtunk. A MEF tagjainak lehetőségük van közös szakpolitikai állásfoglalásokat megfogalmazni az Egyesület égisze alatt, és azokat eljuttatni a mindenkori döntéshozók felé. A tagok ily módon véleményükkel befolyásolhatják a foglalkoztatáspolitikai elképzeléseket és azok kivitelezését.

- Mely hátrányos helyzetű munkavállalói csoporttal foglalkozik a MEF elsősorban?

Minden célcsoportot fontosnak tartunk. Vannak tagjaink, akik megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, de van olyan cég is tagjaink sorában, ahol az adminisztrációban dolgozó kisgyermekes anyukáknak biztosítanak távmunkát és/vagy részmunkaidős lehetőséget. Mindig mindenki számít, de azért minden évben van egy-egy csoport, akikkel kiemelten is foglalkozunk. A tavalyi évben az 50 év feletti munkavállalók foglalkoztatásának kérdései voltak konferenciánk fókuszában, éves kiadványunk is ebben a témában készült. Az idén a pályakezdőkkel foglalkozunk közelebbről, októberi rendezvényünk elsősorban róluk szól majd, és éves kiadványunknak is ez a csoport a fő témája. Hangsúlyozom azonban, hogy a hétköznapi gyakorlatban mindig mindenki fontos.

Hogyan érvényesülnek a MEF alapelvei az Önök cégénél?

Az Auchan Magyarország Kft. alapító tagja a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumának (MEF), így együttműködésben áll és rendszeresen tapasztalatot cserél más, az esélyegyenlőség terén elhivatott vállalatokkal, ezzel is példát mutatva másoknak. Vállalatunk jelenleg 362 fő megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat, különböző munkakörben. A megváltozott munkaképességű munkavállalók állományának legnagyobb csoportja, siket és hallássérült munkavállalókból áll. Vannak más fogyatékkal élő munkatársak is, mint pl. belgyógyászati, mozgásszervi és gerinc, valamint szív- és érrendszeri problémákkal küzdő, illetve értelmi sérült és autista munkatársak is dolgoznak nálunk. A vállalatunk célkitűzése a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása tekintetében az elkövetkezendő két évre: 2014-ben a törvény által előírt 5 százalékos foglalkoztatási ráta meghaladása, és 2015-re ezen az arányon túlmenően a vállalat 6 százalékos foglalkoztatási arány elérése. 2012-ben a vállalatunk második alkalommal is elnyerte a „Fogyatékosság-barát munkahely” elismerést, amit 2014-ig meghosszabbított. 2014-ben ismét pályáztunk a cím újabb két évre történő elnyerésére.

Az alapító tagok miért tartották fontosnak, hogy a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumát létrehozzák, és mit szeretnek ma benne?

Az alapító tagok mind olyan szervezetek, amelyek vallják, hogy mindenki képes hasznos munkát végezni, és minden munkáltató talál olyan hátrányos helyzetű munkavállalói csoportot, akinek a foglalkoztatását segíteni tudja. Nem mindenhol tudnak minden hátrányos helyzetű csoportnak megoldást találni, de meggyőződésünk, hogy legalább egy csoportnak bármely munkahely tudna segíteni. Azért hoztuk létre az egyesületet, mert tapasztalatainkat szeretnénk másokkal is megosztani, ugyanakkor mi is rengeteget tanulunk más munkáltatóktól. Számos hétköznapi gyakorlati kérdés is felmerül ezen a területen, és sok kérdésre hamarabb választ kapunk az egymás közötti könnyen elérhető kommunikáció során. Hasonló problémákat kell leküzdenünk, és nagy segítség, hogy amit valahol már megoldottak, annak nem kell az elejéről nekiállnunk. Nem utolsó szempont az sem, hogy azok a munkatársak, akik hátrányos helyzetű munkavállalókkal foglalkoznak, szeretnek egymással találkozni. A jó hangulatú klubok és az ott kialakuló személyes kapcsolatok növelik a lelkesedésünket ezen a területen.

Lehet még az egyesülethez csatlakozni?

Nagy öröm számunkra, hogy a szervezethez folyamatosan csatlakoznak munkáltatók, akik új szempontokat hoznak be, ezzel bővítve a jó gyakorlatok tárházát és így a szemléletmódunk is mindig frissül. Törekszünk a tagság folyamatos bővítésére, mert fontosnak tartjuk, hogy az esélyegyenlőség biztosítása minél több munkahelyen természetessé váljék.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkavállaló nélkül nincs környezettudatosság

Július volt a műanyagmentesség hónapja, amikor kampányszerűen sokan igyekeztek felhívni a figyelmet a minket elborító műanyag mennyiségére, sokan... Teljes cikk

Ismét akciózott a Suzuki-gyárnál az MSZP

Csütörtök reggel Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke ismét az esztergomi Suzuki-gyárhoz vonult, ahol át akarta adni a cégvezetésnek a Munka... Teljes cikk

15 százalékos béremelést követelnek a buszsofőrök

Kevésnek tartja a költségvetésben szereplő 8,5 százalékos béremelést, 2020-ban legalább 15 százalékos növekedést akar elérni a Közlekedési... Teljes cikk