Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 hónapja

Mire kell figyelni, ha valakinek több munkahelye van

Egyre gyakoribb, hogy valakinek több állása is van egyszerre. Bizonyos feltételekkel ez kedvező lehet mindkét fél számára: a munkáltatónál enyhítheti a munkaerőhiányt, a munkavállalónak pedig több bevételt jelent - írja az Adózóna.

Az Adózóna emlékeztet a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem határoz meg korlátozásokat a tekintetben, hogy egy munkavállaló mennyi munkáltatóval létesíthet egyidejűleg munkaviszonyt.

Alapvető szabályként tehát marad a felek szerződéses szabadsága, melyet néhány munkajogi alapelv korlátoz csupán. Az Mt. 6. paragrafusa alapján a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.

A felek kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy azok változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.

Fontos azonban, hogy a munkáltatónak ne származzon kára a munkavállaló többi munkájából. Ilyen lehet az, ha a munkavállaló a konkurenciánál vállal munkát, vagy ha a munkavégzések időtartamai egybecsúsznak, illetve a munkavégzések egymást akadályozzák.

Adózóna
Follow hrportal_hu on Twitter